Ukrajinský letoun Jak-52 zasáhl ruský průzkumný dron Orlan, ukazují záběry. Zvládl to i bez zaměřovacích systémů a konvenční výzbroje

Ukrajinské vojenské síly hlásí proti ruské přesile další zajímavý počin. Ukrajinský dvoumístný letoun Jak-52 zachytil a bezpečně sestřelil ruský průzkumný dron Orlan nad jižní oblastí Ukrajiny. Incident zachycený na videu ukazuje, jak letoun Jak-52 krouží nad klesajícím dronem poté, co jej přesnou střelbou srazil k zemi, píše server Defence Blog.

Letoun Jak-52, který byl původně navržen jako sportovní a cvičný, postrádá konvenční výzbroj a zaměřovací systémy. Přesto druhý člen posádky letounu, vyzbrojený pouze puškou, prokázal pozoruhodné schopnosti při přesném zaměření a zneškodnění špionážního dronu.

S maximální rychlostí 470 kilometrů za hodinu a vytrvalostí letu až 2,5 hodiny kombinuje Jak-52 obratnost a vytrvalost, takže se dobře hodí k zachycování a sledování dronů při relativně nízkých rychlostech. Přestože Jak-52 plní primárně úlohu výcvikové platformy, jeho všestrannost a manévrovací schopnosti se ukázaly být užitečné při potírání vzdušných hrozeb.

Jak-52 byl vyvinut s konstrukčními prvky připomínajícími rané sovětské poválečné stíhačky, včetně tandemového uspořádání kokpitu a tříkolového podvozku, a může se pochlubit palivovým a olejovým systémem, který je schopen udržet let v obráceném směru až po dobu dvou minut.

Tyto vlastnosti v kombinaci s robustní konstrukcí a účinným pohonným systémem umožňují letounu Jak-52 snadno prolétávat různými operačními prostředími, píše server Militarnyi.

Ačkoli byl Jak-52 původně koncipován jako cvičný letoun, jeho přizpůsobivost a bojová efektivita se projevily v různých úlohách, příkladem je nedávné zachycení ruského špionážního dronu.

Zdroj: Defence Blog a Militarnyi