KONCERT: JOHN WILLIAMS

21

Dva červnové víkendové dny budou ve znamení hudby Johna Williamse. Filmová filharmonie uzavře letošní sezonu 8. a 16. června v pražském Rudolfinu. Pod taktovkou Marka Prášila představí dílo dnes již dvaadevadesátiletého autora, jehož hudba provází filmové fanoušky napříč generacemi.

Na koncertě nebude chybět hudba z Williamsových klasik, jako jsou monumentální znělky ze čtvrté a sedmé epizody Star Wars, dobrodružná témata z Jurského parku či Indiana Jonese nebo Hedwig’s Theme z prvního dílu filmové série o Harry Potterovi. Stejně tak se i tentokrát mohou posluchači připravit na ikonické emotivní houslové sólo z filmu Schindlerův seznam v podání koncertního mistra Davida Pokorného.

Mezi novinkami programu nelze opomenout hudbu z filmů Válečný kůň a Andělin popel. „Neustálá práce na rozšiřování repertoáru je pro nás samozřejmostí. Kromě nestárnoucích klasik znějících na mnoha pódiích vnímáme jako velmi důležité obohacování koncertních programů o méně známá, avšak stejně kvalitní díla, která by pozornosti našich posluchačů neměla uniknout. Těší nás, pokud si posluchač z koncertu kromě skvělého zážitku odnese také něco nového – třeba včetně povzbuzení k dalšímu poznávání,“ vysvětluje dramaturg a ředitel orchestru Matěj Lehár.

Na pozici dirigenta se posluchačům tentokrát představí Marek Prášil, dirigent Národního divadla moravskoslezského a debutant Pražského jara 2022, který je jedním z nejvýznamnějších domácích představitelů své generace. Za dobu své kariéry již stihl spolupracovat s většinou největších českých orchestrů, pravidelně hostuje na zahraničních divadelních scénách i festivalových a soutěžních pódiích.

Před koncertem a o přestávce se mohou posluchači již tradičně těšit na cosplayery, pivo českého lokálního pivovaru Panaczech a sladkou čokoládovou tečku od Lindt.

Oba koncerty, 8. a 16. června, jsou již téměř vyprodané. Poslední vstupenky lze zakoupit na www.filmharmonie.cz. Nepromeškejte příležitost a zajistěte si své místo v sále.

A co chystá FILMharmonie dál? Další sezonu zahájí orchestr 13. října opět v Rudolfinu. Téma bude již brzy odhaleno, už nyní však můžeme prozradit, že ani tentokrát nebude chybět hudba Johna Williamse. Již tradiční vánoční koncerty se uskuteční o dvou adventních nedělích, a to 1. a 15. prosince. Pro nejaktuálnější informace o spuštění prodejů vstupenek na tyto koncerty sledujte sociální sítě a web Filmové filharmonie.

KONCERT: JOHN WILLIAMS

KDY: 8. a 16. června 2024
KDE: Rudolfinum, Praha
VÍCE INFORMACÍ: Filmová filmharmonie