Obrázek k článku Ozvěny Black Sabbath a agresivní horrorcore. Temnou hvězdou Besedy bude Backxwash
| Lukáš Rešl | Foto: Festival Beseda (Backxwash)

Ozvěny Black Sabbath a agresivní horrorcore. Temnou hvězdou Besedy bude Backxwash

Festival Beseda chystá již 31. ročník. Opět nabídne desítky interpretů napříč domácí i zahraniční nezávislou scénou. Headlinerkou festivalu, který se uskuteční v termínu od 2. do 3. srpna, bude i kanadská rapperka Backxwash. Mezi dalšími taháky se objevují třeba londýnští PVA se svým synthpopem „z budoucnosti“.

Alternativní formát Festivalu Beseda je každý rok velkým lákadlem pro příznivce nezávislé muziky, která často bourá hranice zajetých žánrů a běžných kompozičních přístupů. Letošní rok se událost opírá zejména o zambijsko-kanadskou rapperku Backxwash, která si vzala pod křídla metal, hip-hop, elektroniku i horrorcore a na těchto základech začala tvořit agresivní a značně potemnělou muziku.

Backxwash (rodným jménem Ashanti Mutinta) by se dala zařadit do kategorie současných „metalových rapperů“, do které spadá třeba Scarlxrd, Ghostemane nebo tuzemská hvězda Redzed. Na scéně se objevila v roce 2018 a v současné době má již vydaná čtyři studiová alba.

Už na druhé desce God Has Nothing to Do with This Leave Him Out of It (2020) projevila svou náklonost k trapu a metalu, přičemž v titulním singlu zde dokonce vysamplovala úsek skladby Black Sabbath. Temnou a drsnou náladu vyplněnou agresivními přechody a nespoutaným řevem si udržuje na nahrávkách dodnes. „Ashanti Mutinta aka Backxwash loni předvedla jedno z nejsilnějších vystoupení na festivalu Le Guess Who, kam jezdím lovit nové talenty. Patří ke jménům, která pro mě zosobňují směřování světové nezávislé scény,“ říká ředitel Besedy Pavel Uretšlégr.

Vedle osobité rapperky se na festivalu objeví také další zahraniční jména. Dynamický futurepop s notnou dávkou synthů zde předvede trojice PVA z Londýna. Ti svůj průrazný debut Blush (2022) vydali teprve nedávno u expandujícího britského labelu Ninja Tune. „Na desce se PVA věnují důležitému tématu duševního zdraví. Současně propojují vlivy, které má v oblibě celý náš dramaturgický tým, namátkou třeba Portishead, Laurie Anderson nebo The Pom-Poms,“ doplňuje dramaturgyně festivalu Kač Fišer.

Pro Besedu je jinak klíčový průřez českou a slovenskou nezávislou scénou. V poslední várce kapel se proto objeví třeba progrockoví Shatoon, Dvojice Reflektor Djs nebo také finalisté talentové soutěže Startér Radia Wave Ida The Young. Mezi dříve oznámenými jmény pak figurují například Ametyst, Blue Uandi, Island Mint, Oswaldovi nebo whyohwhy.