Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

NASA vás vezme do černé díry: strhující video na YouTube

Pavel Trousil 11.05.2024
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Jak by asi vypadal průlet černou dírou? Tuto otázku si asi položil každý milovník vesmíru a NASA se na ni pokusila odpovědět. Její odborníci vytvořili na superpočítači strhující video, ve kterém to uvidíte a zažijete.

Kapitoly článku

Černá díra je vesmírný objekt s ohromující gravitační silou, která pohltí všechno v dosahu. Je to oblast vesmíru s tak silným gravitačním polem, že neabsorbuje pouze světlo, ale i všechny ostatní formy elektromagnetického záření, včetně rentgenových paprsků a gama paprsků. To znamená, že černá díra je prakticky neviditelná a nemůžeme ji pozorovat přímo pomocí tradičních astronomických metod.
 

Černé díry byly teoreticky předpovězeny obecnou teorií relativity publikovanou v roce 1915 Albertem Einsteinem. Prvním vážným a dnes již prokázaným kandidátem se stala v roce 1971 hvězda v binárním systému v souhvězdí Labutě kryjící se s rentgenovým zdrojem Cygnus X-13. Na tiskové konferenci 10. dubna 2019 byla zveřejněna první fotografie černé díry, respektive jejího blízkého okolí, čímž se dá chování černých děr podrobněji zkoumat.

Video od NASA

Čím je něco záhadnějšího a podivnějšího, tím více to poutá pozornost a té se dostává i černým dírám. Aby vyšla zájmu lidí vstříc, a umožnila jim proniknout to tajů černých děr, připravila NASA zajímavý projekt. Goddardovo středisko vesmírných letů (GSFC) NASA v Greenbeltu ve státě Maryland se totiž snaží lidem přiblížit černé díry v sérii videí. Jedno video ukazuje, co se stane, když se do černé díry dostanete.
 

Různé scénáře

"Lidé se na to často ptají," říká Jeremy Schnittman, astrofyzik z GSFC, který vizualizaci vytvořil. "Proto jsem nasimuloval dva různé scénáře: jeden, v němž kamera - představující odvážného astronauta - těsně mine horizont událostí a je vyvržena, a druhý, v němž hranici překročí a zpečetí svůj osud." K dispozici jsou dvě vysvětlující videa na témata "Simulace NASA - průlet kolem černé díry" a "Simulace NASA - zřícení do černé díry", která vás prohlídkou provedou jako průvodce, a dvě verze vykreslené jako 360stupňová videa.
 

Co uvidíte

Cílem cesty je supermasivní černá díra o hmotnosti 4,3 milionu hmotností našeho Slunce, což odpovídá monstru nacházejícímu se ve středu naší galaxie Mléčné dráhy. Pro zjednodušení složitých výpočtů černá díra nerotuje. 

Plochý vířící oblak horkého žhavého plynu zvaný akreční disk obklopuje černou díru a slouží jako vizuální reference během pádu. Stejně tak zářící struktury zvané fotonové prstence, které se vytvářejí blíže k černé díře ze světla, které kolem ní jednou nebo vícekrát oběhlo. Scénu doplňuje pozadí hvězdné oblohy při pohledu ze Země.  

 

Jak byla videa vytvořena

Schnittman na vytvoření videa spolupracoval s vědcem Brianem Powellem z Goddardova kosmického střediska, což je hlavní výzkumné středisko NASA. Používal superpočítač Discover, který je umístěný ve Středisku simulace klimatu NASA. NASA uvádí působivá čísla: "Při projektu vygenerovalo přibližně 10 terabajtů dat - což odpovídá přibližně polovině odhadovaného textového obsahu knihovny Kongresu - a jeho dokončení trvalo asi pět dní, přičemž bylo využito pouze 0,3 procenta ze 129 000 procesorů počítače Discover. Stejný proces by na běžném notebooku trval více než deset let."

Zdroj: NASA Goddard

 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud