Daimler Truck představil plně autonomní kamion. Vyrábět jej chce za tři roky

Daimler Truck představil plně autonomní kamion. Vyrábět jej chce za tři roky
Fotografie: Daimler Truck
  • Americká odnož koncernu Daimler Truck představila elektrický tahač, schopný plně autonomní jízdy
  • Vychází z dva roky starého modelu Freightliner eCascadia
  • Veškeré technologie pocházejí z vlastního vývoje

Daimler Truck oficiálně představil prototyp svého sériového tahače Freightliner eCascadia, uzpůsobený pro plně autonomní jízdu 4. úrovně. Jde o výsledek vývoje, zahájeného v roce 2015 za účasti nezávislé dceřiné společnosti Torc Robotics, která stvořila potřebný software. Cílem společnosti je v roce 2027 nabídnout k prodeji sériovou verzi, určenou především pro kratší, opakující se trasy. V současné době probíhá intenzivní testování mezi distribučními centry u amerických dálnic. Tomu odpovídají i fyzické rozměry potřebných přídavných komponent, navržené tak, aby se vešly do krátké kabiny pro místní rozvoz.

Vůz je vybaven řídicí jednotkou s pokročilým vzduchovým chlazením, umístěnou v kabině mezi sedadly, a sadou senzorů a kamer, umístěnou spolu s lidarem nad čelním oknem a chráněnou před poškozením a znečištěním speciálním krytem. V prototypu jsou čtyři přídavné, 12V baterie kvůli napájení celé energeticky náročné sestavy. Systém má být nabízen jako škálovatelný a modulární, s možností přizpůsobení pro nejrůznější aplikace. Nemají se omezovat pouze na elektrický pohon, počítá se i s využitím jiných ekologických technologií, například vodíku. Zároveň je vše navrženo tak, aby instalace vyžadovala jen minimální úpravy do sériové podoby vozidla.

Společnost Daimler Truck v roce 2015 jako vůbec první získala povolení k provozování autonomního řízení druhé úrovně už v roce 2015, podobného úspěchu by ráda dosáhla znovu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze