6h ve Spa míchá startovním roštem ePrix Berlína. Oba jezdce musí nahradit Envision

6h ve Spa míchá startovním roštem ePrix Berlína. Oba jezdce musí nahradit Envision
Fotografie: Formule E
  • Kvůli termínové kolizi se závodem WEC vynechá ePrix Berlína čtveřice jezdců
  • Náhradu za oba své jezdce musel řešit tým Envision Racing
  • Další čtyři piloti dali přednost Formuli E

Problém s termínovými kolizemi se rozhořel už začátkem loňského října, tedy záhy po zveřejnění nového kalendáře Formule E pro sezonu 2024. Vzhledem k tomu, že více jak polovina jezdců šampionátu má duální závodní program, zejména ve vytrvalostních soutěžích, snažili se piloti apelovat na Mezinárodní automobilovou federaci FIA, aby podnikla kroky k nápravě. Nicméně nestalo se, a tak ePrix Berlína je v termínové kolizi se závodem 6h Spa–Francorschams. Obě akce se konají už tento víkend.

Ve startovní listině pro berlínský závod proto bude chybět hned čtveřice stálých účastníků. Všichni jsou součástí týmů jedoucí nejprestižnější kategorii Hypercar. Nejhůře v tomto ohledu dopadl Envision Racing, který přišel o oba jezdce – Sébastiena Buemiho (drží rekord v počtu vítězství v závodě 6h Spa) i Robina Frijnse. Uvolněni byli i Nyck de Vries z Mahindry a Nico Müller z Abt Cupra. Zajímavostí je, že opačným směrem zamířil Kelvin Van Der Linde právě náhradou za posledně jmenovaného. Jeho tak v Akkodis ASP Team naopak musí nahradit rezervní jezdec Toyoty Ritomo Miyata.

Změny ve startovní listině pro Berlín ePrix

Číslo vozu Tým Pilot Nahrazuje
4 Envision Racing Robin Frijns Joel Eriksson
8 NEOM McLaren Sam Bird Taylor Barnard
16 Envision Racing Sébastien Buemi Paul Aron
21 Mahindra Racing Nyck de Vries Jordan King
51 Abt Cupra Nico Müller Kelvin van der Linde

Přednost Formuli E před vytrvalostním závodem ve Spa–Francorschamps naopak dali jezdci DS Penske, kteří zároveň tvoří posádku Peugeotu TotalEnergies rovněž v kategorii Hypercar. Jak Jean-Éric Vergne, tak i Stoffel Vandoorne přitom patřili k nejhlasitějším, kteří volali po změně, avšak dali jasně najevo, že prioritou jsou pro ně elektrické formule. Obě posádky Peugeotu zůstávají při jejich absenci dvoučlenné. Stejná situace nastala i u Hertz Team Jota, kde stabilně jezdí Norman Nato, ale i jeho sedačka zůstane neobsazena a vale Lamborghini Iron Lynx dal Edoardo Mortara. Jeho v kokpitu nahradí Andrea Caldarelli.

Poslední změnou je další účast Taylora Barnarda v týmu McLarenu, který již před dvěma týdny zaskakoval v Monaku za zraněného Sama Birda. Ten si při volném tréninku po nárazu do bariéry přivodil zlomeninu ruky a i nadále pokračuje jeho rekonvalescence. Zda bude fit již pro závody v Šanghaji, to není zatím jasné.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze