Osmnáctiletá tenistka Bartůňková má pozastavenou činnost za doping. Hrát nemůže od 16. dubna

Osmnáctiletá česká tenistka Nikola Bartůňková měla pozitivní dopingový test na trimetazidin a má dočasně zastavenou činnost. Loňská finalistka wimbledonské juniorky nemůže nyní startovat na žádných turnajích pořádaných ITF a WTA. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) o tom informovala na svém webu. Bartůňková pochybení odmítla.

Londýn (Aktualizováno: 14:33 9. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikola Bartůňková

Bartůňková loni hrála finále juniorky Wimbledonu | Zdroj: Profimedia

„Jsem touto situací naprosto šokována. Cítím se nevinná, nikdy jsem vědomě nekonzumovala žádnou zakázanou látku a vždy jsem věnovala spolu s mým týmem maximální pozornost tomu, co se dostane do mého těla,“ uvedla v prohlášení Bartůňková.

‚Něco jsem dostala, což byla záchrana.‘ Juniorce Bartůňkové se na letišti v Londýně ztratily kufry

Číst článek

„Nyní prověřujeme všechny možnosti, jak se zakázaná látka mohla do mého těla dostat, a uděláme vše pro to, aby bylo dočasné pozastavení co nejdříve zrušeno. Věřím, že se co nejdříve celá záležitost vysvětlí,“ pokračovala česká tenistka a dodala, že s ohledem na probíhající vyšetřování se k případu nebude nyní více vyjadřovat.

Bartůňková, které patří v žebříčku WTA 282. místo, byla pozitivně testována na únorovém turnaji v Trnavě a o měsíc později v Mariboru.

„Oba únorové a březnové vzorky byly rozdělené na A a B, přičemž následná analýza zjistila, že vzorky A obsahovaly trimetazidin, který je podle tenisového antidopingového programu zakázaný a řadí se do kategorie hormonálních a metabolických modulátorů,“ uvedla agentura ve zprávě. „Analýza vzorku B potvrdila nálezy ve vzorcích A,“ doplnila ITIA.

Mladá česká hráčka má pozastavenou činnost od 16. dubna. Tentýž den sehrála dosud poslední utkání, kdy ve švýcarském Chiassu vypadla v 1. kole s Francescou Curmiovou z Malty. V letošní sezoně má bilanci 14 výher a 10 porážek, v dubnu figurovala v žebříčku na 226. příčce, nejvýš v kariéře.

Zastání od klubu

Za Bartůňkovou se postavil i její klub I.ČLTK Praha. „Jsme pevně přesvědčeni o její nevině a věříme, že se celá záležitost rychle vysvětlí jako nedorozumění a Nikola se brzy vrátí na kurty,“ napsali zástupci klubu v prohlášení.

Za doping bylo dosud potrestáno pět českých tenistů. Karel Nováček, Petr Korda a Bohdan Ulihrach, jemuž byl trest později zrušen, Ivo Minář a naposledy v roce 2013 Barbora Strýcová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme