Pokud se během venčení svého čtyřnohého psího parťáka setkáváte ve svém okolí se psy, kteří mají žlutý obojek nebo žlutou mašli, stužku, šátek nebo motýlka, myslete na to, že nejde o módní výstřelek, ale o upozornění pro všechny v nejbližším okolí. Daný pes má totiž jistá omezení a nemusí být vyladěný na případný bližší kontakt.

Který obojek je pro psa nejlepší? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Bohouš a Max:

Zdroj: Youtube

Žlutá je žádostí o klid

Ohleduplní chovatelé psů se žlutým označením chtějí dát najevo, že jejich mazlíček momentálně nevyžaduje kontakt s jiným psem nebo člověkem a už vůbec ne s dítětem. Naopak mu prospívá svůj vlastní prostor. Může se jednat o divoká plemena, ale i psy se špatnými zkušenostmi z minulosti. Klid vyžadují i starší nebo nemocní psi.

Slovo odborníka

 František Novotný z Černohorského psího ráje pracuje se psy už přes padesát let a říká: „Novinku žlutého označení vymysleli ve Švédsku a mně se ten nápad moc líbí. Jde o to, že když psovi dáte žlutý obojek nebo mašličku na vodítko, lidé v okolí budou vědět, že potřebuje více prostoru a nemají se k němu přibližovat."

Označení psi

Žlutým obojkem bývají označeni psi s nějakým zdravotním problémem, někdy mohou být dokonce nakažliví pro své okolí. Může se jednat o zvíře, které je po operačním zákroku a potřebuje se v klidu zotavit. Žlutě bývají označeni i psi, kteří špatně slyší nebo vidí a potřebují se více soustředit na svou vlastní orientaci v terénu.

Další sortou jsou i staří psi, kteří často nemají náladu na případné skotačení či jiné kontaktování. Stejně tak psi ustrašení a bázliví, kteří mohou pod nátlakem nejistoty a strachu reagovat agresivitou. Někteří psi procházející výcvikem se zase potřebují více soustředit.

V neposlední řadě patří do této skupiny i nesocializovaní psi. Mohou být po nečekaném traumatu nebo pocházejí z útulku. Někdy bývají žlutě označené i fenky v době hárání, aby bylo možné eliminovat případné roztoužené psí nápadníky.

Držte svého psa stranou

Když venčíte svého psa, buďte k označeným psům pozorní a ochraňujte i svého psího parťáka.

Je důležité respektovat prostor „žlutého“ psa. Raději tedy přejděte na druhou stranu chodníku nebo změňte směr své cesty. Nikdy nedovolte vašemu psovi, aby se k druhému psovi přibližoval nebo ho očichával.

Související články

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.blanensky.denik.cz