Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

Česko

  16:54
Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice. Jeho ošetřující lékař si všiml, že se pacientovi horší zdravotní stav, a upozornil na to policisty. Ti rozhodli o zadržení zbraní, jak to umožňuje zákon. Muž jim je vydal.

ilustrační snímek foto: Martin Veselý, MAFRA

Lékař ze zdravotnického střediska oznámil 7. května, že má starost o jednoho z pacientů, který je držitelem zbrojního průkazu a vlastníkem několika zbraní. Obával se, že pokud by senior se zbraněmi zacházel, mohlo by to znamenat přímé ohrožení života nebo zdraví.

„Policisté na základě zjištěných skutečností rozhodli využít oprávnění k zadržení zbraní, dle zákona o střelných zbraních a střelivu. Muž byl v místě svého bydliště vyzván k vydání všech zbraní a střeliva, spolu se zbrojními průkazem. Ten tak na místě učinil,“ sdělila mluvčí náchodské policie Lucie Konečná.

Policisté dlouhé i krátké zbraně včetně munice převezli k dalšímu opatření.

Značný rozruch vyvolal případ muže, který v roce 2015 zastřelil v Uherském Brodě osm lidí v restauraci. O tom, že trpí duševní nemocí, věděli lékaři šestnáct let. Poté zákonodárci zpřísnili zákon tak, aby dovolil držitele zbraní více kontrolovat. Lékaři sledují psychické nemoci, dobrý zrak, sluch i prostorovou orientaci či úbytek paměti.

7. října 2020

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...