Město zastupuje právní firma bez patřičných zkušeností

Velký údiv způsobil výběr právní firmy, která má ve složitějších kauzách nově zastupovat Město Znojmo. Jedná se o Advokátní kancelář Rašovský a opoziční zastupitelé nechápou, proč byla vybrána právě ona, protože se zastupováním měst či obcí nemá žádné zkušenosti. „Nechápu, jakým způsobem vedení města na tuto firmu přišlo. Díval jsem se na ni, nezveřejňuje pravidelné uzávěrky ani nemají aktuální sbírku listin. Nefungují jí od roku 2023 webové stránky. Specializuje se na trestní právo, vůbec ne na oblast veřejné správy nebo samosprávy. Znojmo je jediné město, které s ní má uzavřenou smlouvu,“ kroutil hlavou zastupitel Vlastimil Tima.


Starostka Ivana Solařová mu oponuje. „Je to renomovaná etablovaná firma na právním trhu. Našli jsme ji na základě našeho průzkumu referencí. Tato firma nabídla tarif za skutečně odvedené služby, předchozí advokátní kancelář Vejr byla placena paušálem. Advokátní kancelář Rašovský je z Brna a i když se a priori specializuje na trestní právo, záležitosti městské správy subdikuje na specialisty. Nechali jsme si předložit reference a vedli s ní pohovory.“ uvedla starostka Znojma.

Zastupitel Jiří Kacetl se pro změnu podivoval nad tím, že v situační zprávě o tomto výběrovém řízení není uveden způsob, jakým byla advokátní kancelář vybrána. „Poměřovali jsme i poměr cena výkon a ten podle nás nebyl u předchozí kanceláře Vejr relevantní, Rašovský už má výsledky,“ oponovala starostka Ivana Solařová. Stín podezření, že tímto výběrem vedení města chtělo jen zakrýt skutečného právníka, který bude pro město pracovat formou subdodávek pro vybranou kancelář, tím ale nerozptýlila.

REKLAMA