Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (805. den): Poslední jízda sovětské armády? Rusové už přišli o tři tisíce tanků, nahrazují je ze skladů

Muž ve vesnici Velyka Dymerka v Kyjevské oblasti sází vedle vraku tanku slunečnici. Foto: Efrem Lukatsky / AP / ČTK
Muž ve vesnici Velyka Dymerka v Kyjevské oblasti sází vedle vraku tanku slunečnici. Foto: Efrem Lukatsky / AP / ČTK

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

  • Ruská armáda na přehlídce opět ukázala jen jeden tank.
  • Na Ukrajině už přišla o tři tisíce tanků, dva tisíce byly zničeny.
  • Ztráty dokáže nahrazovat, ale z 80 procent jen ze skladů.
  • Dvě třetiny ruských tanků ničí FVP drony.
  • Ukrajinci mohou do armády verbovat vězně.
  • Videa dne: Ukrajinská přehlídka zničených ruských tanků a Bradley zasáhl T-80 na velkou vzdálenost.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za středu 8. května. Situace na některých místech už může být jiná.

Rusové ve čtvrtek uspořádali každoroční vojenskou přehlídku ke Dni vítězství nad fašismem a tradičně ji zahájili tankem T-34. Jedná se o starý tank, který ve druhé světové válce bojoval s wehrmachtem.

Podobně jako loni i nyní šlo o jediný tank, který ruská armáda přihlížejícím lidem v Moskvě ukázala. Ještě v roce 2022 ‚ tedy pár měsíců po začátku plnoformátové invaze na Ukrajinu, po skupině T-34 následovaly i tanky T-72 či ruský „zázračný“ tank Armata (Rusové už oznámili, že ho kvůli vysoké ceně vyrábět nebudou). Na posledních dvou přehlídkách ale za stařičkým tankem T-34 už žádné další nejely.

Nemusíme z toho ale hned vyvozovat nějaké závěry. Rusové určitě mají po ruce tanky, které nejsou na Ukrajině a mohli je předvést. Proč to už nedělají, netušíme.

Shodou okolností k přehlídce letos došlo přesně v den, kdy Rusové na frontě zaznamenali jistý milník. Ve válce na Ukrajině podle portálu Oryx prokazatelně přišli už o 3000 tanků, z toho 2000 bylo zničeno (většinu ze zbývajících Ukrajinci ukořistili). Skutečné číslo může být ještě vyšší. Mimochodem, Ukrajinci uvádějí ztrátu 7400 ruských tanků, což je asi dvakrát přestřelené.

V každém případě tři tisíce potvrzených tanků je zhruba tolik jako počet tanků, které měli Rusové v aktivní výzbroji před začátkem války.

Jaké je tempo ztrát. Loni Rusové prokazatelně přišli o tisíc tanků. V tomto tempu pokračují i letos. V dubnu se sice zdálo, že počet zničených tanků poklesl, ale byla to jen krátkodobá odchylka. Už za prvních osm květnových dnů Oryx zaznamenal 64 zničených tanků – tolik co za celý duben.

Hlavní otázka je, jak dlouho si Rusové budou moci takovéto ztráty dovolit. Analytici z RUSI ještě v únoru psali, že se Rusům víceméně daří ztráty nahrazovat. Hlavním zdrojem jsou staré sovětské tanky, které mají na skladě, ty tvoří 80 procent nově dodaných kusů do ruské výzbroje, které používají i na Ukrajině. Americká analytička Dara Massicot to proto nazvala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější