Hlavní obsah

Pařížská romance na vodě. Po hvězdném Dostálovi si olympiádu vyjela i jeho partnerka!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O letní cestě do Paříže sní nejeden pár. Ale aby se povedla díky nominaci obou na olympiádu? To už je husarský kousek, který předvedli kajakáři Josef Dostál a Anežka Paloudová. Po čtyřnásobném olympijském medailistovi si zvládla na dodatečné kvalifikaci v Szegedu vyjet olympiádu i jeho milá, jako první Češka po 16 letech!

Foto: Kanoe.cz/Anna Navrátilová

Objetí Josefa Dostála a Anežky Paloudové, na olympiádu se můžou chystat společně

Článek

Po 500 metrech maximálního úsilí se na její tváři rozzářil široký úsměv. „V cíli jsem slavila, ale pak jsem zjistila, že si nejsem jistá, kolikátá jsem dojela,“ přiznávala. V dramatickém dojezdu skončila druhá o šest setin za Ukrajinkou Mariou Povchovou. Dalších 36 setin za ní byla Slovinka Anja Ostermanová, ale místenky byly mezi kajakářkami jen dvě.

„Jsem nadšená. Byl to můj nejtěžší závod, nedokážu to v sobě zpracovat, nevěřím, že jako sjezdařka jsem se dokázala v rychlostní kanoistice nominovat,“ zářila pětadvacetiletá Paloudová, která se dlouhé roky věnovala v Českém Krumlově právě sjezdu na divoké vodě a na klidnou přešla až před pěti lety.

„Začala jsem s rychlostní kanoistikou ve stejnou dobu jako s vysokou školou. Tu teď končím, u kanoistiky doufám, že jsem teprve pořádně rychlostní kariéru nastartovala,“ usmívala se. Však i Dostál oceňoval její úsilí. „Je úžasná, jak teď dokázala skloubit finiš ve škole s přípravou na olympijskou dokvalifikaci,“ smekal.

A v Szegedu byl prvním gratulantem, na stejném místě ho totiž od čtvrtka čeká Světový pohár, kde potřebuje potvrdit olympijskou nominaci, což by při jeho kvalitách měla být formalita.

„O pádlování se bavíme. A teď, když zřejmě pojedeme na olympiádu společně, bude tématem našich hovorů častěji,“ tuší bývalá mistryně ve sjezdu na divoké vodě.

Foto: Kanoe.cz/Anna Navrátilová

Radost kajakářky Anežky Paloudové z olympijské nominace

A její „divoká“ minulost se hodila i při nelehkých podmínkách v Szegedu. „Mám v rychlostním kajaku trochu problém se stabilitou, ale jako sjezdařce mi nevadí žádné podmínky, ani vlny, což je minimálně moje mentální výhoda, když si můžu říct, že mi tyhle podmínky sedí,“ ví.

V dokvalifikaci bojovali o poslední volná místa na olympiádě zástupci zemí, kteří se nekvalifikovali z loňského mistrovství světa v Duisburgu. K nim ale přibyli zástupci Ruska a Běloruska, kteří vloni startovat nemohli, a ti dnes všechny disciplíny s výjimkou ženského singlkajaku vyhráli.

Ostatně Paloudová startovala mezi soupeřkou z Ruska a Běloruska, obě nechala za sebou. „Nechci soudit jednotlivé lidi, neznám jejich příběh a smýšlení, ale bylo jasné, že to bude velký boj. Šla jsem do něj hodně nervózní, ale dokázala jsem se s tím porvat výborně,“ mohla se pochválit.

Naposledy z českých rychlostních kanoistek startovaly v Pekingu 2008 Jana Blahová s Michalou Mrůzkovou, rovněž bývalou sjezdařkou na divoké vodě.

V Paříži by měli Paloudovou a Dostála doplnit Daniel Havel a Jakub Špicar na deblkajaku a mezi kanoisty Martin Fuksa na singlu a spolu s bratrem Petrem i na deblu. Jmenovitá nominace ale ještě definitivně potvrzena nebyla.