MENU

Půlstoletí s letouny F-4E Phantom II v Řecku

Kdysi ikonické bojové letouny řady F-4 Phantom II dnes dosluhují už jen v několika málo vzdušných silách na světě. Patří mezi ně i řecké letectvo, kde je jejich posledním provozovatelem 338. peruť „Ares“, která jako součást 117. bojového křídla působí ze základny Andravida. V roce 1974 šlo o jednu z prvních řeckých jednotek, jež letouny Phantom II získaly, a nyní bude i u jejich konce.

Historie řeckých Phantomů II sahá do roku 1972, kdy země podepsala kontrakt a u společnosti McDonnell Douglas bylo v programu Peace Icarus I objednáno 36 strojů F-4E. Jejich domovem se stala základna Andravida u města Tatra a tamní 117. bojové křídlo. Letiště postavené v roce 1955, které předtím sloužilo jen pro detašované jednotky, kvůli tomu prošlo kompletní přestavbou. Zastaralá infrastruktura byla rekonstruována a byly postaveny nové úkryty letounů a hangáry pro jejich údržbu.

Většina řeckých pilotů, kteří byli vybráni na přeškolení ve Spojených státech, předtím létala se stroji F-84F Thunderstreak, jež tehdy byly nejpočetnějšími, ale zároveň i nejstaršími proudovými bojovými letouny v řeckém letectvu. V roli úderných letounů je používaly i 338. a 339. peruť, které se měly stát prvními uživateli moderních Phantomů II.

Text: George Karavantos
Foto: autor, HAF

Více se dočtete v časopisu Letectví+kosmonautika 5/2024, který vyšel 2. 5. 2024.

Obsah L+K 5/2024 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.