Osel vytahá hyenu za ucho jako rozzlobená matka

Přidat na Seznam.cz

Hyeny jsou ve svém přirozeném areálu známé jako nebezpečná zvířata. Mají velmi silný skus, a když zaútočí ve skupině, dokážou skolit i lva. I když se osel může zdát hyenám jako kořist, toto video vás možná přiměje tuto představu zpochybnit.

Neobvyklý souboj hyeny a osla

Video začíná soubojem osla a hyeny uvnitř velké otevřené budovy. Osel drží hyenu za ucho, ale nezdá se, že by šlo o hravou interakci, ale o akt agrese ze strany osla. Koneckonců je známo, že jsou vůči psovitým šelmám agresivní, protože je rozpoznávají jako predátory. Jejich zvyk pronásledovat, napadat a zabíjet kojoty, kteří vstoupí do jejich výběhu, vedl některé farmáře k tomu, že je chovají jako hlídací zvířata. Dokážou kojoty odradit od vstupu do areálu farmy a dokonce chránit ostatní hospodářská zvířata, se kterými si vytvořili pouto. To však neznamená, že jsou připraveni bránit se i hyenám. Teno osel vytahá hyenu za ucho jako rozzlobená matka.

Jsou hyeny psi?

Hyeny nejsou příliš velcí tvorové, ale jejich rychlost a síla kousnutí je pozoruhodná. V tomto případě se hyena snaží využít své rychlosti, aby se osvobodila od osla. Na okamžik to vypadá, že se to schyluje k daleko většímu boji, kdy se hyeně téměř podaří prokousnout oslovi krk. Osel však hyenu na zem nesrazí. Místo toho povolí svůj stisk. V tu chvíli má hyena na výběr. Může na osla zaútočit, nebo se může dostat do bezpečí. Hyena se rozhodne využít své rychlosti a dostat se pryč.

Zdroj: AZAnimals