Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

Kultura

  19:21
Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy Boyensová a Peter Jackson připravuje dva nové filmy odehrávající se ve Středozemi. Měly by navazovat právě na původní trilogii. První z filmových projektů má podnázev Lov na Gluma, režie se ujme herec známý právě ztvárněním této postavy: Andy Serkis.

Britský herec Andy Serkis jako Glum. foto: Koláž - iDNES.cz

Čekání na nový film ze světa jedné z nejoblíbenějších fantasy ság tedy nakonec potrvá dvanáct let. Poslední film ze Středozemě od tvůrců Walshové, Boyensové a Jacksona byl Hobit: Bitva pěti armád, který vyšel již v roce 2014.

Již tehdy se režie částečně ujal i Andy Serkis, jinak herec známý pro ztvárnění postavy Gluma. Právě o něm by měl minimálně první z filmů být.

„Anoooo, milášku! Přišel čas se ještě jednou vypravit do neznáma s drahými přáteli a neobyčejnými ochránci Středozemě Peterem, Fran a Philippou,“ uvedl Serkis, který není v režírování žádným nováčkem. V roce 2018 už natočil film Mauglí – příběh džungle a v roce 2021 snímek Venom 2: Carnage přichází.

Lov na Gluma

Lov na Gluma se jmenuje i britský fanouškovský film z roku 2009. Příběh čerpá z Tolkienových dodatků k Pánovi prstenů.

Odehrává se 17 let po oslavě 111. narozenin Bilba Pytlíka a těsně předtím, než Frodo Pytlík opustí Kraj a vydá se do Roklinky. Čaroděj Gandalf se obává, že by Glum mohl prozradit informace o Jednom prstenu Sauronovi, a vyšle Aragorna na výpravu, aby ho našel.

Ve své původní trilogii Peter Jackson toto období vynechal.

Producenti na oplátku také přišli s reakcí. „Je nám ctí a výsadou vrátit se do Středozemě s naším dobrým přítelem a spolupracovníkem Andym Serkisem, který má s tím smradem – Glumem – nevyřízené účty!“ uvedli ve společném prohlášení Fran Walshová, Philippy Boyensová a Peter Jackson.

Společnost Warner Bros. oznámila v únoru 2023, že tehdy nově dosazení šéfové studia Mike De Luca a Pam Abdy zprostředkovali dohodu o natočení „několika“ filmů podle oblíbených knih J. R. R. Tolkiena. Projekty budou vznikat pod hlavičkou WB New Line Cinema.

Již letos 13. prosince bude mít premiéru samostatný animovaný film Pán prstenů: Válka Rohirrim v režii Kenji Kamiyamy. Snímek se odehrává 200 let před událostmi v Hobitovi.

14. prosince 2012

„Více než dvě desetiletí diváci milují trilogii Pán prstenů díky nepopiratelné oddanosti, kterou Peter, Fran a Philippa prokázali oddanost odkazu Tolkienových děl, a díky nim se mohli ponořit do neuvěřitelného světa, který ctí jeho literární vizi,“ uvedli De Luca a Abdy v prohlášení o nově vznikajícím filmu.

Původní trilogie Pán prstenů režírovaná Jacksonem vydělala celosvětově téměř 3 miliardy dolarů. Navazující trilogie podle Tolkienova Hobita se těmto tržbám vyrovnala.

V Jacksonově první trilogii hráli Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin a Cate Blanchett. Trojice filmů byla nominována na třicet Oscarů a odnesla si 17 trofejí, včetně ceny za nejlepší film pro Pána prstenů: Návrat krále.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!