Hlavní obsah

Boxerský trhák se blíží. Fury ukázal životní formu, fanoušci žasnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V takové formě jste ho patrně ještě neviděli. A pokud ano, tak už to bude nějaký ten rok dozadu. Boxerský šampion Tyson Fury se více než týden (18. květen) před sjednocujícím soubojem proti Ukrajinci Oleksandru Usykovi, v němž budou v osudí všechny mistrovské tituly v těžké váze, předvedl v životní formě. Nad proměnou britského obra žasnou i fanoušci, kteří poukazují na drastickou změnu oproti poslednímu souboji.

Foto: Profimedia.cz

Britský boxerský šampion Tyson Fury (vlevo) na archivním snímku.

Článek

Zavalitá postava, jež měla k tělu sportovce skutečně daleko. I s takovou podobou vstupoval 35letý čahoun Fury do loňského duelu proti nováčkovi v boxerském světě Kamerunci Francisi Ngannouovi, jemuž uštědřil těsnou bodovou porážku. A zatímco mnozí převážně řešili kontroverzní výsledek, který se klidně mohl obrátit i na druhou stranu, rovněž se poukazovalo i na Furyho tělesnou nepřipravenost, která jej málem stála neporazitelnost. „Přišlo mi, že mu chybí nějakých deset kilo svalů. Něco bylo špatně,“ hovořil pro server The Sun Furyho otec John.

Fury tehdy navážil 126 kilo, což se v souboji projevilo na jeho pohybu, přesnosti i rychlosti reakcí. I proto se před jednou z největších boxerských bitev historie proti Ukrajinci Usykovi začalo spekulovat, zda to britský šampion myslí vážně. Myslí, důkazy mluví za vše. Fanoušci si aktuálně nemohou vynachválit Furyho upravenou verzi, která má dost daleko k té loňské. Rozdíl? Necelých sedm měsíců a řadu kilogramů.

„Nesporný šampion - 18. května 2024,“ napsal Gypsy King na sociálních sítích k příspěvku, na němž ukázal o poznání vysportovanější figuru. Shodil tuk, nabral svaly. Je patrné, že upustil od zvyků, v rámci nichž byl klidně schopen spořádat 6 tisíc kalorií denně. Před bitvou s Afričanem Ngannouem údajně snědl šest jídel denně včetně šestnácti vajec a nevadil mu ani fakt, že je zápas doslova za rohem.

Teď obrátil. Fury si uvědomuje tíhu okamžiku, která mu může zajistit vysněnou pozici nejlepšího z nejlepších. Pokud zvítězí, připadnou na jeho bedra hned čtyři mistrovské tituly v těžké váze. A Usyk? Ten by rázem přišel o všechny, které do té doby získal. Zkrátka jeden bere všechno, druhý nemá nic.

To na straně ukrajinského šampiona organizací WBA, IBF, WBO a IBO se tělesné proporce nikdy moc neřešily. Olympijský vítěz z roku 2012 pokaždé suverénně zvítězil, rovněž si připsal rovnou dvojnásobný skalp obávaného Brita Anthonyho Joshuy, který přitom do té doby padl jedinkrát. Nyní je jasné, že jeden z aktérů nejsledovanější boxerské akce nejen letošního roku přijde o auru neporazitelnosti. Ve hře je pochopitelně také remíza.

Sportovní svět se pomalu, ale jistě formuje na dva fanouškové tábory. „Pokud Tyson odvede svou práci tak, jak má, měl by to být závod jednoho koně. Tyson ho zastaví do osmi kol,“ říká Furyho otec John v rozhovoru pro GB News. „Nemyslím si, že ho má Usyk čím ohrozit. Je sice mrštný a talentovaný, já si ale myslím, že Tyson má stejnou dávku talentu. Navíc je větší, silnější, odhodlaný, má srdce, musíte ho přibít k zemi, abyste ho porazili. Takovou sílu Usyk nemá,“ přemítá devětapadesátiletý rodák z Irska.

K souboji dojde již 18. května v saúdskoarabském Rijádu, kde se bude bojovat také o pohádkové peníze. Oba boxeři by si měli rozdělit 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,7 miliardy korun. „Oleksandr je zatracený tvrďák, podcenit ho by byla hloupost. Trénuji tvrdě a dělám, co můžu. Respektuji ho jako člověka, respektuji i jeho kariéru. Je to dobrý boxerský talent a dokázal, že si umí poradit s velkými těžkými váhami, protože porazil Joshuu i Duboise,“ uznává soupeřovy kvality Fury.

Britův promotér Frank Warren o mentalitě svého „koně“ nepochybuje. „S Tysonem jsem v týdnu mluvil a myslím si, že je ve velmi dobré kondici. I když si nedávno prošel zraněním (tržná rána u oka), vypadá velmi dobře, fyzicky jsem ho takového ještě nikdy neviděl. Pracoval opravdu tvrdě, aby 18. května dostál své přezdívce. Cítím, že předvede skvělý výkon a Usyka zastaví.“

Související témata: