Víkendový přehled: Keselowského dlouhé čekání na výhru v NASCAR skončilo, Ogier získal 60. triumf ve WRC

Také druhý květnový víkend přinesl velké množstí kvalitních závodů. Vše jste mohli sledovat v našem víkendovém přehledu.

Pátek 10. května

Lamborghini Super Trofeo Europpe (Spa-Francorchamps)

První závod

Ve Spa-Francorchamps si pro druhé letošní vítězství dojel Amaury Bonduel. Zatímco na druhé pozici skončili Alberto di Folco s Bennym Strignanem, bronz brali Giorgio Amati a Jesse Salmenautio.

Bronislav Formánek se Štefanem Rosinou dosáhli na další úspěch. Posádka stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra dojela na druhém místě ve třídě Pro-Am a navázala tak na svá dvě pódiová umístění v Imole. Česko-slovenské duo pokořili pouze Renaud Kuppens a Roee Meyuhas. Jáchym Galáš a Matěj Pavlíček byli klasifikováni jako šestnáctí ve třídě Pro.

 Piergiacomo Randazzo a Stephane Tribaudini zvítězili mezi amátéry. LC Cupu kraloval Holger Harmsen.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

MČR v ecoRallye (Rallye Morava)

Při druhém letoším podniku MČR v ecoRallye potvrdil dalším vítězstvím roli favorita Michal Žďarský s vozem Hyundai Kona. Na druhé pozici skončil Petr Vomáčka a na třetí Kryštof Hájek. Oba startovali s vozem Peugeot e-2008.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE


Sobota 11. května

Lamborghini Super Trofeo Europe (Spa-Francorchamps)

Druhý závod

Sobotní závod Lamborghini Super Trofeo Europe byl kvůli incidentu jednoho z vozů předčasně ukončen. Jeho vítězem se stal opět Amaury Bonudel. Zatímco na druhé pozici skončil Hampus Eriksson, třetí příčku bral Egor Orduzhev.

Ve třídě Pro-Am byli nejlepší Andrea Frassineti a Ignazio Zanon. V amatérech zvítězil Stéphan Guérin Paolo Biglieri a Petar Matic ovládli LC Cup.

Štefan Rosina s Bronislavem Formánkem skončili ve třídě Pro-Am šestí. Jáchym Galáš a Matěj Pavlíček dosáhli v kategorii Pro na 20. místo.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

WEC (Spa-Francorchamps)

Závod

Letos už podruhé zvítězil ve WEC hypervůz Porsche. Tentokrát se o triumf postarala dvojice ze soukromého týmu Jota ve složení Will Stevens, Callum Ilott. Jde o první vítězství privátní stáje od závodu v Austinu z roku 2020, který ovládl švýcarský Rebellion.

Na stupně vítězů se dostaly dva hypervozy Porsche 963 LMDh. Na druhé pozici totiž skončila tovární posádka ve složení Kevin Estre, André Lotterer a Laurens Vanthoor. Stupně vítězů zkompletovala posádka Ferrari Antonio Fuoco, Miguel Molina a Nicklas Nielsen.

Ferrari dlouho směřovalo za dvojitým vítězstvím. Zatímco první pozice patřila Alessandru Pier Guidimu, Jamesi Caladovi a Antoniovi Giovinazimu, druzí byli Fuoco, Molina a Nielsen. Kartami ale zamíchaly červené vlajky. Ty přišly 1 hodinu a 44 minut před koncem po incidentu Earla Bambera se Seanem Gelaelem. Právě tyto události nasměrovaly k vítězství Stevense s Ilottem, kteří stavěli těsně před přerušením. Pier Guidiho, Calada a Giovinazziho zdržela rovněž neplánovná zastávka během zpomalovacího vozu. Kvůli tomu dojeli až čtvrtí.

Vítězné trio z Imoly Kamuj Kobajaši, Mike Conway a Nyck de Vries se tentokrát muselo spokojit se sedmým místem. Posádka Toyoty sice projela cílem jako šestá, Kobajaši ale dostal pětisekundový trest za kolizi s Michelle Gattingovou. Šesté místo tak po ní zdědila posádka Toyoty ve složení Sébastien Buemi, Brendon Hartley a Rjó Hirakawa.

V LMGT3 se bojovalo o vítězství až do posledních minut. Zpočátku za triumfem směřovali Franck Perera, Claudio Schiavoni a Matteo Cressoni, Perera však musel v posledním kole dotankovat a tím se propadl až na třetí pozici. Pro dvojitý triumf si tak dojela stáj Manthey. Zatímco na nejvyšší stupeň vystoupali Richard Lietz, Morris Schuring a Yasser Shahin, druzí skončili Alex Malychin, Klaus Bachler a Joel Sturm. K rozhodujícmu předjížděcímu manévru mezi těmito dvěma posádkami došlo až v závěrečném kole, kdy Lietz pokořil Bachlera, který musel šetřit palivo.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

MS silničních motocyklů (Le Mans)

První závod MotoE

Nicholas Spinelli si dojel pro své druhé letošní vítězství. Ital nadělil svému nejbližšímu pronásledovateli téměř sekundu a půl. Stupně vítězů byly kompletně italské. Zatímco druhý dojel Kevin Zannoni, třetí úřadující šampion Mattia Casadei. Jezdec stáje LCR si pohlídal celkové vedení.

Casadeiovi přišlo vhod mimo jiné i odstoupení Hectora Garza, který na něj před závodem ztrácel jediný bod. Španěl sice po startu vedl, ve čtvrtém kole ale upadl.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Sprint MotoGP

Jorge Martín upevňuje celkové vedení. Jezdec stáje Pramac vedl ve sprintu všech 13 kol. Na druhé pozici dorazil do cíle Marc Márquez, který se ke stříbrnému výsledku propracoval až po startu ze 13. pozice. Nadvládu Ducati narušil třetím místem Maverick Viňales. Jezdec Aprilie v závěru odlolal nátlaku Eney Bastianiniho.

Propadák zažil Francesco Bagnaia. Úřadující šampion odstartoval po své kvalifikační nehodě na náhradní motorce. Na té se ale necítil dobře. Nepovedl se mu již start. Vše vyvrcholilo ve třetím kole, kdy vycestoval z dráhy a odstoupil.

Hořký konec měl sprint i pro Marca Bezzecchiho. Jezdec stáje Valentina Rossiho byl ještě tři kola před koncem druhý, poté ale havaroval a nakonec nedojel.

V průběžném pořadí momentálně vede Martín o 28 bodů před Bastianinim. Bagnaia se propadl na třetí pozici, ze které zaostává za jezdcem Pramacu o 29 bodů. Pouhé dva body na něj ztrácí čtvrtý Pedro Acosta. Daleko od Bagnaiy nejsou ani Maverick Viňales (-5 bodů) a Marc Márquez (-6 bodů).

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Druhý závod MotoE

Nicholas Spinelli odjížděl z Le Mans se dvěma triumfy. Jezdec stáje Tech3 totiž zvítězil i ve druhé jízdě. V ní sváděl až do samotného závěru boj s Mattiou Casadeiem a Oscarem Gutiérrezem. Zatímco Casadei skončil druhý rozdílem 139 tisícin sekundy, Gutiérrez si připsal bronzový výsledek. Jeho manko na Spinelliho činilo 410 tisícin.

Závod Hectora Garza trval i tentokrát jenom tři kola. Španěl se sice v úvodu přetahoval o první místo se Spinellim, nakonec ale opět skončil na zemi.

Casadei zůstává i po Le Mans lídrem průběžného pořadí. Spinelli je pozadu o dva body. Kevin Zannoni zaostává o 30 bodů.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Clio Cup Series (Hockenheimring)

První závod

Úvodní závod Clio Cup Series na Hockenheimringu se nesl ve znamení souboje jezdců stáje Rangoni Corse. Z vítězství se nakonec radoval Gabriele Torelli. Jeho týmový kolega Anthony Jurado skončil druhý. Třetí pozici obsadil úřadující šampion David Pouget.

Pro českého závodníka Jaroslava Honzíka skončila premiéra v šampionátu 25. místem. Pilot francouzské stáje GM Sport na tento výsledek dosáhl v poli 42 jezdců. V rámci hodnocení Challengerů mu připadla devátá pozice.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

24H Series (Portimao)

Závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Histo Cup (Brno)

První závody

Výsledky ZDE

FIM MiniGP Czech Republic Series (Vysoké Mýto)

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Euroformule Open (Hockenheimring)

První závod

Víkend na Hockenheimringu zahájil vítězně Brad Benavides. Američan sice v úvodu ztratil své pole position a v sedmičlenném startovním poli figuroval jako třetí, postupně ale zdolal Francesca Simonazziho s Leventem Révészem a zvítězil s náskokem šesti sekund. Zatímco Révész dojel druhý, Simonazzi se nakonec propadl na šestou příčku kvůli souhrnné penalizaci osmi sekund za traťové limity. Bronzový výsledek po něm zdědil Jakob Bergmeister.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Druhý závod

Ve druhém závodě využil Francesco Simonazzi otočeného roštu a po startu z pole position zvítězil. Zatímco druhý dojel Brad Benavides, třetí Jakob Bergmeister.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

International GT Open (Hockenheimring)

První závod

Po dvou triumfech Mercedesu v Algarve tentokrát zazářilo Lamborghini. Pro vítězství si totiž dojeli Alessio Deledda s Jordanem Pepperem. Italsko-jihoafrická dvojice rozhodla o svém triumfu až v závěru, když po restartu předjel Deledda Anthonyho Bartoneho.

Druzí skončili Marcos Siebert a Diego Menchaca. Na stupně vítězů se vešli také Nicola Marinangeli a Vincent Abril.

Anthony Bartone se později nakonec roztočil a spolu se svým parťákem Fabianem Schillerem byl klasifikován až jako desátý. Posádka stáje GetSpeed přitom vedla většinu závodu.

Pro český tým ISR měl závod slibný začátek, ale o to smutnější konec. Libor Milota s Filipem Salaquardou totiž byli zapojeni do boje o pódiové umístění ve třídě Pro-Am Poté ale Milota kolidoval v poslední zatáčce s americkým jezdcem Hashem a skončil v bariéře. Hash se zrovna zapojoval zpět do akce po jiném incidentu.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Formule E (Berlín)

První závod

Jaguar získal druhé prvenství v řadě. Úvodní jízdu v Berlíně ovládl Nick Cassidy před Jeanem-Éricem Vergnem a Oliverem Rowlandem. Novozélanďanovi se vyplatilo, že v úvodu šetřil energii.

Sobotní vítězství posunulo Cassidyho do čela šampionátu. Pascal Wehrlein, který se na prvním místě nacházel před začátkem víkendu, totiž skončil pouze pátý. Díky tomu ho Cassidy přeskočil o 9 bodů. Propadl se i Jake Dennis. Úřadující šampion odstoupil po defektu pneumatiky a celkově je nyní čtvrtý za Oliverem Rowlandem.

Taylor Barnard, který u McLarenu opět nahrazoval zraněného Sama Birda, si dojel pro svůj první bod. Ve věku 19 let se tak stal historicky nejmladším pilotem, který dokázal ve formuli E skórovat. Prvních sedm letošních bodů vybojoval pro Mahindru Edoardo Mortara. Švýcar obsadil v závodě osmé místo, získal ale také tři bonusové body za pole position.

Berlínský víkend je ovlivněn absencí řady závodníků kvůli termínové kolizi WEC. Zatímco Envision byl nucen nahradit celou svou jezdeckou dvojici a namísto Sébastiena Buemiho s Robinem Frijnsem za tým startují Joel Eriksson a Paul Aron, u ABT Cupra nahrazuje Nica Müllera Kelvin van der Linde a u Mahindry jede místo Nycka de Vriese Jordan King. Zatímco Van der Linde obsadil 11. příčku i přesto, že musel během závodu do boxů kvůli vyměně předního křídla, King bral 12. pozici a Aron třináctou. Eriksson do cíle nedojel.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS v motokrosu (Lugo)

Kvalifikační závod MX2

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Kvalifikační závod MXGP

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Red Bull MotoGP Rookies Cup (Le Mans)

První závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Speedway GP (Varšava)

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

IndyCar (Indianapolis)

Závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Neděle 12. května

Red Bull MotoGP Rookies Cup (Le Mans)

Druhý závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

ME v závodech do vrchu (Subida al Fito)

Závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

IRRC (Hengelo)

První závod Supersport

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

První závod Superbike

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Druhý závod Supersport

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Druhý závod Superbike

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS silničních motocyklů (Le Mans)

Závod Moto3

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Závod Moto2

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Závod MotoGP

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Euroformule Open (Hockenheimring)

Třetí závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

BTCC (Brands Hatch)

První závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Druhý závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Třetí závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Histo Cup (Brno)

Druhé závody

Výsledky ZDE

International GT Open (Hockenheimring)

Druhý závod


Druhému závodu dominovali po startu z pole position Simon Reicher a Christopher Haase s Mercedesem AMG GT3 stáje Eastalent Racing. Na druhém místě dojeli Diego Menchaca a Marcos Siebert. Bronz brali Gustav Bergström a Nico Menzel.

Posádka ISR ve složení Filip Salaquarda a Libor Milota byla klasifikována na 28. pozici celkově na 15. ve třídě Pro-Am. Dvojice ale po technických problémech do cíle nedojela.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

WRC (Portugalská rallye)

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS v motokrosu (Lugo)

První závod MX2

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

První závod MXGP

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE


Druhý závod MX2

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Druhý závod MXGP

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Formule E (Berlín)

Druhý závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Clio Cup Series (Hockenheimring)

Druhý závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

NASCAR Cup Series (Darlington Raceway)

Závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

IMSA (Laguna Seca)

Závod

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Foto: MotoGP

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.