Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

9. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 23:26 9. 5. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky. Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

V pátek bude jasno nebo polojasno. Přes den od severozápadu i oblačno a pouze lokálně se mohou objevit přeháňky. K večeru oblačnost bude opět ubývat. Po ránu nelze vyloučit lokální mlhy, přičemž teploty klesnou na 7/3 °C, vzácně se mohou objevit i přízemní mrazíky. Přes den vystoupají na 17/21 °C. 

V sobotu bude zpočátku polojasno až jasno, postupně oblačnosti přibude až na oblačno. Na severu a severovýchodě očekáváme přeháňky. Teploty po ránu 9/5 °C, případně až 3 °C a výjimečně přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 17/21 °C. 

V neděli bude většinou oblačno s přeháňkami. Od severozápadu budou srážky ustávat a navíc i ubyde oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí 11/7 °C, denní maxima 18/22 °C.

V pondělí pak bude jasno až polojasno, přechodně se může zvětšit oblačnost. Přeháňky očekáváme pouze lokálně, a to spíše ve vzácnějších případech. V noci teploty klesnou na 9/5 °C, na severu Moravy a ve Slezsku na 3 °C. Teplotní maxima 19/23 °C.

V úterý bude polojasno už jen zpočátku dne, později přibyde oblačnost a od západu očekáváme přeháňky nebo bouřky. Noční a ranní teploty většinou mezi 13/9 °C, denní pak 21/25 °C. 

Od středy čekáme celkově více oblaků, ale teploty téměř letní v rozmezí 20/25 °C. Vypadá to, že bouřky se budou soustředit zpočátku na území Čech, teprve až v dalších dnech se rozšíří i na Moravu a do Slezska. Situaci budeme monitorovat a budeme vás průběžně o dalším vývoji informovat.



Jak vznikají kroupy a budou v oteplujícím se klimatu větší?

Jak vznikají kroupy a budou v oteplujícím se klimatu větší?

V uplynulých dnech Českem prošlo hned několik bouřek, které přinesly i relativně velké kroupy až o průměru 4 cm. Důležitou otázkou také je, zdali změna klimatu způsobí změnu intenzity a velikosti krupobití.

21. 5. 2024
Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm

Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm

O víkendu obyvatelé středních a východních Čech zažily nezvykle silné bouřky, na mnoha místech napršelo za celý víkend i přes 50 mm srážek a bouřky budou hrozit i nadále.

20. 5. 2024