Jedna z nejhloupějších otázek vůbec. Proč se neptat dětí, čím by chtěly být

Pamatujeme si to všichni. Taky se nás na to ptali, když jsme byli malí a my tu otázku pokládáme svým (i cizím) potomkům. Proč bychom to neměli dělat? Není to k ničemu dobré. V časech rychle se rozvíjejících technologií se musíme my i naše děti naučit rozlišovat mezi povoláním a identitou. Proč?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„V době, kdy vstoupí na pracovní trh, většina dnešních povolání nejspíš už nebude existovat,“ říká o současných dětech Sinead Bovellová, kanadská futuristka a podnikatelka. „Možná vám to připadá přehnané, ale před patnácti lety neexistovali žádní social media manažeři. Firma, která dnes někoho takového nemá, pravděpodobně neuspěje,“ pokračuje.

A proto by vaše děti měly vědět, že práce, kterou dělají, není totéž, co jejich osobnost, nadání a identita. Otázku, kterou většina dospělých nejspíše pokládá v dobré víře, bychom podle ní měli spíše nahrazovat debatami o dovednostech, které chtějí získat a problémech, které chtějí řešit.

Nechte děti rozhodovat a převzít odpovědnost. Zvládnou to i desetileté

„Protože ty budou existovat spíš než specifické povolání,“ vysvětluje Bovellová. To nejdůležitější je tak podle ní podporovat u dětí kritické myšlení a představivost. To bude v budoucnosti rozhodovat o tom, jestli a jak budou ve svých životech úspěšní.

Dítě jako projekční plátno rodičů

Galina Jarolímková, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1–5, říká, že se ve své praxi stále častěji setkává s tím, že rodiče své děti přeceňují a vkládají do nich své nenaplněné ambice a sny. Někdy i popírají závěry odborníků a nereflektují požadavky a nároky studia na dané škole, ani osobnostní a intelektové předpoklady dítěte.

„Jako rodič bych zajisté využila pomoc kariérového poradce školy, což je učitel dané základní školy, který by měl být informován o SŠ a všech oborech. Další možností je navštívit Pedagogicko psychologickou poradnu a nechat dítě vyšetřit v rámci kariérového poradenství. Tato vyšetření se obvykle dělají na konci 8. třídy nebo hned na počátku 9. třídy,“ vysvětluje.

Buďte upřímní a neodkládejte to. Pět rad, jak mluvit s dětmi o sexu a pornu

A pak je tu ještě jedno nebezpečí. „Když se rozhodneme pro nějaký plán a úplně se nám ho nedaří realizovat, není naším prvním instinktem jeho změna. Naopak, máme tendence přitvrdit a v našem plánu utápět více a více zdrojů. Tomuto vzorci se říká eskalace závazku,“ vysvětluje americký psycholog Adam Grant.

Vypráví o svém bratranci Ryanovi, který měl od školky jasno v tom, že bude neurochirurgem. Svým lékařským výcvikem strávil 16 let a neurochirurgem se stal, ale dnes by se prý zřejmě rozhodl jinak.

Ilustrační fotografie

Eskalace závazku

Kdyby o tom nebyl tak přesvědčený, mohl by změnit směr o něco dříve. On se ale stal obětí toho, co psychologové nazývají „uzavřením identity“, tedy, když se předčasně usneseme na tom, co jsme vlastně zač a uzavřeme svou mysl před možnými alternativami svého já.

K eskalaci závazku podle Granta dochází, protože jsme racionalizující bytosti, neustále hledající sebepotvrzení našich přesvědčení, uklidnění našeho ega a validaci našich předchozích rozhodnutí.

Dětí se sociální fobií přibývá. Rady psycholožky, jak ji odhalit a řešit

„Pokud jde o volbu povolání, k uzavření identity často dochází, když se dospělí ptají dětí: Čím chceš být, až budeš velký?,“ pokračuje psycholog. Přemítání o této otázce může vést k tomu, že o sobě a práci začneme uvažovat poněkud zkresleně.

Hlavní je otevřenost

O tom, že jde o jednu z nejhloupějších otázek, které může dospělý položit dítěti, je přesvědčena i Michelle Obamová. „Čím chceš být, až vyrosteš? Jako kdyby vyrůst byl konec všeho učení, poznávání a zkoumání. Jako kdybychom se v určitý čas něčím stali, a tím už budeme napořád,“ řekla.

Některé děti se drží hodně při zemi. Uzavřou svou identitu, jdou v rodinných stopách a nikdy ani nezváží alternativní možnosti. Některé mají opačný problém, upnou se k nerealistické a nerealizovatelné vizi. A i když je zajímá povolání, které se ukazuje být jako realistické, z práce snů se může snadno stát jejich noční můra.

Proto bychom je měli naučit uvažovat o kariéře jako o něčem, co se dělá, spíš než o něčem, čím se stáváme. Pak budou více otevřené prozkoumávání různých možností.

Mluvte a naslouchejte

Pokud s tím tématem přijdou samy, vysvětlete jim, že si nemusejí vybrat jen jedno povolání, ale že mohou dělat spoustu věcí. Mluvte s nimi o tom, co je baví a těší, od zkoumání vesmíru až po trénování fotbalu.

A nezapomeňte je upozornit, že svět se rychle mění a stejně tak se mohou měnit i jejich zájmy. A že před dvaceti lety neexistovala celá řada dnešních povolání a je tak dost pravděpodobné, že ani za dvacet let tomu nebude jinak.

„Doporučila bych rodičům v první řadě si s dětmi popovídat, jaké mají ony samy představy, snažit se jim poskytnout informace k jednotlivým profesím. Určitě je dobré poslouchat zkušenosti a postřehy samotných žáků těchto škol, kteří svou SŠ reprezentují,“ uzavírá Jarolímková.

Jak komunikujete s dětmi o jejich budoucnosti?

celkem hlasů: 155
  • Nejčtenější

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

31. května 2024

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku...

Na nebinaritu nevěřím, říká sexuoložka, která se 30 let věnuje trans lidem

28. května 2024

Rozstřel Jako sexuoložka se už 30 let věnuje trans lidem. Sama se považuje za starou školu a tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrti se nebojím. Vím, že nás po ní čeká něco nádherného, říká Jana Holcová

2. června 2024

Premium Miluje slunce a moře. Proto tak ráda jezdí do Itálie. S herečkou Janou Holcovou, jednou ze...

Žena naletěla o padesát let mladšímu sňatkovému podvodníkovi

31. května 2024  8:01

Třiaosmdesátiletá Iris Jonesová si ještě před časem užívala se svým o padesát let mladším manželem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vybírání popelnic a swingers párty. Vyměněná manželka šokovala svými koníčky

29. května 2024  21:45

Nejnovější díl Výměny manželek byl plný konfliktů a pikantních odhalení. Probírala se témata jako...

Emoční odlišnost, nevěra i peníze. Sedm nejčastějších zabijáků vztahu

4. června 2024

Vztahy se rozpadají z mnoha závažných i méně vážných důvodů, jejichž seznam by mohl být hodně...

Umělá inteligence může pomáhat také v psychoterapii. Chybí jí ale empatie

4. června 2024

Ležíte na pohovce. Oči máte zavřené a slyšíte konejšivý hlas. Kdesi uvnitř sice víte, že pochopení...

S vyžíráním dobrot je konec, říká David. Za čtyři měsíce shodil 13 kilo

4. června 2024

David hrál šestatřicet let aktivně fotbal, ale kvůli zdravotním komplikacím pohyb omezil a začal...

Můžete do těla „cpát“, co chcete, ale bez pohybu jsou vitaminy k ničemu, říká lékař

3. června 2024

Premium Více a dříve postihuje ženy. Ale i nemocné s chronickým onemocněním ledvin nebo onkologické...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...