V Řecku vzniká největší chytré město v Evropě

10. 5. 2024

Na jižním pobřeží Atén nabírá na obrátkách dlouho očekávaný projekt Ellinikon, který přemění bývalé letiště v největší chytré město Evropy. Po deseti letech odkladů se už začínají rýsovat železné skelety bytových domů a také Marina Tower, která se brzy stane prvním řeckým mrakodrapem. Za multifunkčním projektem stojí společnost Lambda. Ellinikon vychází z urbanistické koncepce patnáctiminutového města, kdy se obyvatelé do čtvrt hodiny dostanou do školy, do parku, na úřad, do obchodu nebo i na pláž. V celém komplexu bude software pro dohled nad odpady, vodou a energiemi.

Ellinikon se rozkládá na ploše více než 2 500 hektarů, 20 minut jízdy autem od Atén. Projekt má změnit jak pobřeží, tak zemi. Je podobný projektům, které jsou běžně k vidění v Číně nebo ve Spojených arabských emirátech. Developeři předpokládají, že po dokončení v roce 2037 zvýší tento projekt hrubý domácí produkt Řecka o 2,5 procentního bodu, vytvoří až 80 000 nových pracovních míst a přinese daňové příjmy více než deset miliard eur (přes 250 miliard Kč). Také se očekává, že ročně Ellinikon přiláká další milion turistů.

Zdroj vizualizace: www.theellinikon.com.gr

Ve čtvrti Malé Atény bylo dáno do prodeje 243 bytových jednotek, z toho 140 už je nyní rezervováno. Nejdříve se prodaly apartmány v Marina Tower a byty a vily na pláži. Společnost Lambda oznámila, že z prodeje nemovitostí do konce března získala 641 milionů eur (16,1 miliardy Kč). Většina kupujících jsou řečtí občané. Předpokládá se, že do 13 let zde bude zhruba v 10 000 rezidencích bydlet až 20 000 lidí. Rezidence na pláži se nyní prodávají až za 15 000 eur (376 000 Kč) za metr čtvereční. Nabídky na pozemky v okolí nákupního centra a kanceláří přesáhly 2 000 eur (přes 50 000 Kč) za metr čtvereční. Příští rok má začít výstavba obchodního centra.

remspace/Bloomberg/ČTK

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři