Placenta – fascinující a komplexní orgán

10.5.2024 00:00   |   Zdraví a krása
Placenta, je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství.

Placenta

Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu.

Co je placenta

Placenta je zcela novým orgánem vytvořeným speciálně pro podporu a živobytí plodu. Hraje klíčovou roli ve výživě a ochraně plodu, přestože je dočasným orgánem.

Její schopnost zásobovat plod živinami, kyslíkem a odstraňovat odpadní látky z krevního oběhu matky je zásadní pro zdravý vývoj plodu.

Produkujete také hormony nezbytné pro udržení těhotenství a regulaci jeho průběhu.

Obsahuje největší a zároveň nejširší spektrum perinatálních buněk, které je možné při porodu získat a uchovat.

Struktura a funkce placenty

Skládá se ze dvou hlavních částí: fetální část, která je tvořena buňkami z embrya, a matčiny části, která je utvořena z tkání dělohy.

Mezi těmito dvěma částmi probíhá intenzivní výměna látek a signálů.

Fetální část obsahuje cévy, které přinášejí živiny a kyslík z matčina krevního oběhu do plodu a odvádějí zplodinu a odpadní látky zpět do matčina oběhu k vyloučení.

Tato síť krevních cév je velmi efektivní v přenosu látek mezi matkou a plodem.

Matčina část placenty, nazývaná decidua, je bohatá na cévy a umožňuje výměnu látek mezi matčinou a fetální částí placenty. Tato část produkuje také hormony.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
V mrazu je důležité správně pečovat o naší pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Význam placenty pro vývoj plodu

Placenta je klíčovým orgánem pro zdravý vývoj plodu během těhotenství. Jeho schopnost přenášet živiny, kyslík a hormony z matky na plod je zásadní pro jeho růst a vývoj.

Není jen zásobárnou živin, ale obsahuje také hormony, železo, vitamíny a bílkoviny.

Spojena s plodem je pupečníkem (pupeční šňůrou), a vytváří tenkou vrstvu mezi matčinou plodovou krví, což umožňuje výměnu živin a kyslíku, aniž by došlo k přímému smíšení krve.

Je geneticky shodná s dítětem, nikoli s matkou, říká matce, kdy je čas začít produkovat mateřské mléko.

Unikátní je tím, že je jediným orgánem navrženým k životu jen po dobu devíti měsíců, po kterých je po splnění své role vypuzen.

Slouží jako plíce a ledviny pro dítě během těhotenství, kdy okysličuje krev a filtruje odpadní látky.

Po porodu

Po porodu se placenta obvykle považuje za biologický odpad. V moderní medicíně je ovšem placenta objektem výzkumu, především kvůli svému potenciálu v oblasti imunomodulační léčby jako zdroj buněk, které mohou být využity k léčbě širokého spektra onemocnění.

Základem terapií těchto onemocnění jsou kmenové buňky, přičemž placenta je jedním z jejich nejbohatších zdrojů, což může být klíčové pro vývoj léčebných strategií.

Mnoho výzkumníků a také lékařů říká, že placenta je zlatým grálem pro regenerativní účely.

Výzkum placenty umožní lepší pochopení její struktury a funkce, což je klíčové pro zlepšení péče o těhotné ženy a prevenci komplikací.

Každé těhotenství je jedinečné a každá placenta je unikátní, což zdůrazňuje potřebu poskytování adekvátní péče a podpory během celého těhotenství.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Placenta – fascinující a komplexní orgán

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci