Patříte mezi uživatele Spotify? Připravte se na zdražování, někteří budou muset platit o 2 000 Kč více

V bezplatné verzi oblíbené hudební aplikace už nebude přístupná funkce na zobrazování textů. Zůstane přístupná pouze ve Spotify Premium, za které musíme platit.

Spotify Premium i Zdroj fotografie: https://www.flickr.com/people/alper/ / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hudební streamovací služba Spotify patří mezi nejoblíbenější aplikace vůbec. Svou rozmanitou nabídkou a příjemným uživatelským prostředím si rychle získala oblibu u většiny hudebních nadšenců. Aplikace poskytuje možnost poslechu hudby zdarma nebo s měsíčním předplatným ve verzi Spotify Premium. Spotify nyní přichází s novým trikem, jak neplatící uživatele přinutit ke koupi prémiové verze.

Placené Spotify Premium

Zatímco i základní bezplatná verze umožňuje poslouchání neomezeného množství hudby různých interpretů, Spotify Premium poskytuje větší uživatelskou svobodu a pohodlí. Poslouchání hudby v neplacené verzi zaprvé ruší četné reklamy a neposkytuje některé funkce, jako je sekvenční poslouchání písniček. Nyní uživatelé bezplatné verze přijdou i o další funkci, která je má přinutit k tomu, aby si zaplatili prémiovou verzi. Jedná se o funkci „lyrics“, která u jednotlivých písniček zobrazuje jejich text. Tato funkce si získala velkou oblibu a doposud byla přístupná všem, bez ohledu na předplatné.

platforma spotify
iZdroj fotografie: NeONBRAND neonbrand / Creative Commons / CC BY-SA

Zobrazování textu písní

Funkce „lyrics“ je v aplikaci přístupná od roku 2021. Spotify tak reagovalo na trend svých konkurentů, jako je Apple Music nebo Deezer. Spotify na zobrazování textů spolupracuje se společností Musicxmatch. Dohromady tak dokázali oblíbenou aplikaci pozvednout na nezbytný prvek každé karaoke párty. To se však letos pro velké množství uživatelů změní, pokud nebudou ochotní přestoupit na Spotify Premium.

Už nyní mohou někteří uživatelé bezplatné verze pozorovat oznámení, že „Text skladby se nepodařilo načíst“. Takové oznámení mohou uživatelé pozorovat už od loňského roku, kdy se podle společnosti Spotify jednalo pouze o test, který měl probíhat jen na některých trzích. Letos by však mělo dojít k plošnému zavedení na všech trzích u bezplatných verzí aplikace.

Češi přichází ve velkém o své Spotify účty, hackerských útoků stále přibývá

Zadarmo nic nebude

Uživatelé tak budou muset vyhodnotit, zda se bez této funkce obejdou nebo si raději zaplatí Spotify Premium. Stejně jako v případě YouTube, ani zde neexistuje velké množství alternativ, ke kterým by mohl nespokojený uživatel přejít. Pokud tedy patříte mezi milovníky hudby, kteří si se svou oblíbenou skladbou navíc rádi zazpívají, nezbývá vám nic jiného, než za tuto funkci platit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články