unaveny ridic

Léky za volantem jako nenápadný strašák. Problém jsou prášky na bolest i alergii

Autor: Anina Russová - Zdroj: Vindicia - Foto: pix4U - 10. 5. 2024


Stává se vám, že vás bolí hlava, záda nebo zuby, tak si vezmete prášek a jedete v klidu do práce? Nebo jste nuceni brát léky krotící příznaky alergie? A víte, že řada prášků, které jsou volně dostupné, může i velmi výrazně ovlivnit vaši pozornost? K nehodě tak může být jen kousek a případný vliv léků na její příčině může zkoumat i pojišťovna. Největší průšvih je kombinace léků a alkoholu.

Zatímco u alkoholu a drog je destruktivní dopad na bezpečnost na silnicích jasný, existuje celá řada běžně užívaných léků, které situaci také zhorší. „Skupina je překvapivě pestrá a široká. Jedná se hlavně o hypnotika, antihistaminika, sedativa a další. Lidé je užívají, když potřebují tlumit bolest, dostat pod kontrolu deprese či zkrotit alergii. Často je vůbec nenapadne prostudovat příbalový leták, kde jsou uvedeny i vedlejší či nežádoucí účinky,“ říká Tomáš Beck ze společnosti Vindicia. A jaké jsou nejčastější nepříznivé účinky, které mají vliv na řízení Zpravidla nevolnosti, závratě, zvlášť nebezpečné je pak utlumení pozornosti a výrazné prodloužení reakčních časů.

Jakmile je u léků leták, jste informovaní

Pokud nekupujete léky na nějakém černém trhu, ale standardně v lékárně, pak vždy dostanete příbalový leták se všemi informacemi od způsobu a doby užívání až právě po nežádoucí účinky. Právě proto je příbalový leták nutné si přečíst, především, když řídíte. Jakmile bouráte a ukáže se, že užíváte lék, kde je v příbalovém letáku explicitně uvedeno, že má vliv na pozornost a není vhodné ho požít před řízením, je to výrazná komplikace.

Podle Becka je ale důležité i to, jak přesně se nehoda stala. „Z naší zkušenosti se zkoumá, zda bouračku ovlivnila skutečnost, že měl jeden z řidičů léky utlumenou pozornost. Zjišťuje se, zda by za jiných okolností mohl nehodě zabránit, takže by byly škody menší, případně žádné. Jestliže se podaří roli léků prokázat, je odškodnění přinejmenším kráceno, někdy o něj řidič přijde úplně.“

Každý motorista by měl zapomenout jak na alkohol, tak na kombinaci léků a alkoholu. Řada medikamentů, třeba ty na alergii nebo antidepresiva, totiž zesilují a prodlužují působení alkoholu. Snadno se tak může stát, že i jedno pivo po obědě nadýcháte ještě k večeru, a to jen proto, že berete volně prodejné léky. Vytvořený mix medikamentů a alkoholu může být na silnici velmi nebezpečný a samozřejmě se pak podepsat i na odškodnění.

Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru