ČTK

10. 5. 2024

Sněmovna po 14 hodinách přerušila do dnešního rána druhé kolo projednávání návrhu, kterým chce vládní koalice umožnit korespondenční formu hlasování ve volbách. Opoziční zástupci normu kritizovali, debatě dominovali jejich obstrukční projevy a opakované snahy přerušit diskusi nejlépe až na dobu po sněmovních volbách v příštím roce. Do diskuse sněmovní systém evidoval 20 z původních tří desítek přihlášek.

Mimořádná schůze ke koaliční předloze začala ve čtvrtek hodinu před polednem. Zhruba 6,5 hodiny zabrala vystoupení opozičních řečníků s přednostním právem před schválením programu, přičemž několikahodinové projevy měli předsedové obou opozičních hnutí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).

Opozice opětovně pokoušela koaliční pozornost podáváním návrhů na přerušení diskuse o předloze do příštího, nebo dokonce přespříštího roku. Poslanci vládního tábora se ale pokaždé stihli shromáždit v jednacím sále v dostatečném počtu tak, aby snahy opozice v hlasování neuspěly. Umožnili to koaliční poslanci přednášením protinávrhů, jichž bylo podle předsedy poslanců KDU-ČSL Aleše Dufka potřeba kolem pěti.

Kritiku od opozičních zástupců spojovala opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Koaliční poslanci i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) oponovali poukazem na to, že hlasování poštou je běžné v řadě evropských zemí a že navrhovaný systém splňuje ústavní limity.

Poslanci SPD se obávali manipulace se zaslanými hlasovacími lístky. Radek Koten (SPD) navrhl zamítnutí předlohy, o čemž dolní komora bude hlasovat až v závěrečném kole projednávání. Podle poslanců ANO včetně exministra obrany Lubomíra Metnara představuje návrh „privilegizaci“ Čechů pobývajících v cizině a „protiústavní diskriminaci občanů žijících na území ČR“, kteří možnost hlasovat poštou mít nebudou. Aleš Juchelka (ANO) vinil koalici z toho, že dělá legislativu „turborychle“ a opozici „péruje“.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle koaliční předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Hlasovat poštou by pak mohli v prezidentských, evropských a sněmovních volbách, poprvé už těch, které budou příští rok na podzim. Hnutí ANO, které stejně jako SPD v minulých sněmovních volbách u Čechů v cizině moc neuspělo, prosazuje odklad účinnosti návrhu na počátek roku 2026. Korespondenční hlasování chce omezit na Čechy, kteří mají v ČR trvalé bydliště nebo platí daně.

Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Chce, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř největších krajů místo dvou, což by mělo snížit jejich vliv na rozdělování mandátů. Volič v cizině by měl mít právo hlasovat tak jako dosud na ambasádě i v případě, že by předtím hlasoval poštou, přičemž jeho korespondenční hlas by byl vyřazen.

Přečtěte si také

Distributoři elektřiny chtějí kvůli fotovoltaice navýšit poplatky všem odběratelům. Kritici to považují za nespravedlivé
Distributoři elektřiny chtějí kvůli fotovoltaice navýšit poplatky všem odběratelům. Kritici to považují za nespravedlivé

Distributoři by rádi viděli, aby se na rozvoji sítí uzpůsobené obnovitelným zdrojům podílel každý, bez ohledu na to, jaké nároky na síť vytváří. ERÚ a další odborníci však tento model považují za nespravedlivý pro ty, kdo fotovoltaiku nevlastní.

Desetina mladých má příznaky těžké deprese, lékaři vyzvali politiky k akci
Desetina mladých má příznaky těžké deprese, lékaři vyzvali politiky k akci

Jeden z deseti mladých dospělých v průzkumu přiznává příznaky těžké deprese, střední příznaky zhruba 16 procent.

Na výrobě komponentu pro F-35 by se mohly podílet české firmy, podepsaly dohodu
Na výrobě komponentu pro F-35 by se mohly podílet české firmy, podepsaly dohodu

Na výrobě součástky pro americké letouny páté generace F-35 by se v budoucnosti mohlo podílet konsorcium českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE.

Čeští podnikatelé spolu diskutovali na setkání reVize Česka 2024 i za účasti prezidenta Petra Pavla
Čeští podnikatelé spolu diskutovali na setkání reVize Česka 2024 i za účasti prezidenta Petra Pavla

„V krásně zrekonstruované Vindyšově továrně jsem dnes diskutoval s osobnostmi českého byznysu na konferenci reVize Česka,“ uvedl v pondělí prezident Petr Pavel na svém účtu X.

Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku
Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku

V nádherných prostorách velkého sálu Trojského zámku odstartují mistři barokní hudby další ročník koncertních vystoupení projektu Procházek uměním, které založila první dáma české violy, virtuoska Jitka Hosprová.