Report: zimní závodění v Chorvatsku - chorvatská Downhillová série a Microavalanche

Autor: Martin Moško, kategorie: Spotcheck, vydáno: 10.5.2024

Pokud rád jezdíš do teplých krajů, ve Finále Ligure jsi byl tolikrát, že Dominika je jak tvoje druhá máma, máš pocit, že tam je přeplněno, moc hlíny a málo kamenů, tak si ve zkratce můžeš přečíst, jak to funguje s ježděním na chorvatském pobřeží od Istrie po Omiš.

     

Ježdění v horku tolik nechutná a spousta místních pracuje v turismu, takže celé léto nemají čas. Z toho důvodu začíná jejich Kršna Liga v listopadu a končí v dubnu. Jedná se o amatérskou sérii mixu DH a Enduro závodů s bonusovým ilegál MicroAvalanchem. Startovné je symbolické, dobrovolné nebo žádné. Záleží o jaký závod zrovna jde a jestli se tam organizovaně shutluje. Většina tratí je volně přístupná a lze na nich shutlovat svým autem nebo se můžeš ozvat pořadatelům z @coast.riders.mtb, kteří kdykoliv zprostředkují auto a guida jako ve Finale.
Na stránce https://krsna-liga.com je každá lokace označená na mapě s videem a dalšími detaily, takže není potřeba to zde přepisovat. Kromě závodních tratí je v oblasti spousta trailových lokalit, které jdou najít, ale je třeba se k nim chovat ohleduplně, protože se jedná o traily, které nikdo nesponzoruje.

Pokud bych měl říct, co zaujalo mě (pozn. v Chorvatsku jsem byl na jaře dvakrát, ale určitě jsem to nestihl projet celé), tak:

  • DH Buzet pro DH závoďáky. Je to na Istrii a letos tam bylo pár zajímavých jmen.
  • DH ONA. Po Losijnu asi nejtěžší trať, ale jezdivá. Vhodné na shutling.
  • DH Ponor a DH Bitnica jsou v oblasti Perun, kde se jel EWS Qualifier a v říjnu se tam jezdí Enduro Perun. Dobré pro trailové povahy.

Nejvíce mě pak nalákal Microavalanche v Omiši. Cestou jsme se zastavili na WRC v Zagrebu, dali ferraty, rybačku, koupačku, DG a vyjeli krásnou trasou na nejvyšší chorvatskou horu Sinjal (kolo se pod vrcholem nese nahoru a občas i dolů). Pro mě to byl první závod po blbě vyhozeném rameni a kolo jsem si doskládané vyzvedl z Mikebiku, až těsně před odjezdem. A protože nechci dopadnout jako Martin Knapec nebo Rachel A., tak mi přišlo lepší dát si dobrodružnější bezpečný závod, než se někde po skalách honit o setinky na novém biku s nefunkčním ramenem. Když jsem se pak dostali na start, 700m vysoká skály nad Omišem, tak jsem trochu pochyboval o svém zdravém úsudku, co je a není vhodné pro moje zdraví.

Samotný závod nejlépe popíše video a jen řeknu, že na startu jsem stál vedle už jistého vítěze letošního ročníku Kršne Ligy Krešimira. Když mě viděl, jak se snažím zjistit, do které mezery mezi jalovce se mám dát, tak řekl ať ho následuji. Pořadatelé závod nějak moc nepropagují a každému kladou na srdce, aby jel s rozumem vzhledem k divokému začátku, kdy jedeš po skalnatém hřebenu, kde jsou 2-3 lajny a i malá loktovačka by mohla špatně dopadnout. Po startovním hvizdu jsem zjistil, že i talíř lignji na žaru má víc rozumu než on, protože to, jak všem ukázal záda a letěl po vrcholcích skal, nemůže člověk s rozumem udělat. Závodil jsem proti spoustě týpků, kteří jezdí o parník rychleji než já, ale tohle mi přišlo fakt přes čáru. Já jsem teda na hřebenu srabácky zašpuntoval všechny další lokály za sebou, ale v lesích se mi to už rozjelo a zbaběle jsem spoléhal na to, že když nezpomalím, tak by mě mohlo podržet lepší FTP (Functional Threshold Power, pozn.red.).

Závěrem bych to teda shrnul tak, že:

  • V zimě je Chorvatsko boží. Těším se, až si to příští rok dáme dále na Balkán.
  • V Itálii je ježdění více zaběhnuté, lépe se zorientuješ a tím pádem máš větší pohodu.
  • Ze středu Československa to je do Omiše o 250 km blíž než do Finale a asi o 3h blíže než na Šumavu.
  • Atmosféra závodů s hromadným startem stojí vždycky za to a i když se to nedá srovnat s francouzskýma variantama, tak 13 minut na dobré trati je super.
  • Hory jsou prázdné a ideální na vícedenní přejezdy s přespáním na horských chatách.
  • Měj DH gumy s inserty v obou kolech.
  • Na Rabaci jsem byl s rodinou a opravdu to není nic moc. (Danův spotcheck zde, pozn.red.)
  • Fakt tam mají dráže než Švýcaři.
  • Cesty, které jsou na mapě neexistují v reálu a naopak reálné cesty nejsou na mapě.
  • Když tak se ptej

Foto: Viktor Moško

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kloakan (Kloakan (a) gmail.com) 12.5.2024 - 13:47

    Perfektne traily.jazdim na vacsinu z tych miest od 2017.ak chces nejake dalsie poradit,tak do mailu. Dobra robota

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí