Hlavní obsah

Carolina - NY Rangers 2:3Stav série 0:3Nečas na pokraji vyřazení. Chytil si zahrál NHL po půl roce a radoval se z výhry Rangers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Caroliny s Martinem Nečasem prohráli ve třetím duelu čtvrtfinále play off NHL s New Yorkem Rangers 2:3 po prodloužení a ocitli se na pokraji vyřazení. Raduje se naopak Filip Chytil, který po půl roce nastoupil v NHL a podílel se na výhře Rangers. Nejlepší tým základní části vede v sérii už 3:0 a dělí jej jedno vítězství od postupu do finále Východní konference. Dallas porazil Colorado 5:3 a vyrovnal stav série na 1:1.

Sestřih třetího zápasu Carolina - NY RangersVideo: nhl.com

 
Článek

Chytil zasáhl v základní části jen do deseti utkání, než se zranil. Poslední zápas odehrál začátkem listopadu, ve kterém utrpěl nejspíš otřes mozku. Koncem ledna začal s týmovými tréninky, ale problémy se mu vrátily a po jednom mu dokonce pomáhali spoluhráči z ledu. Klub tehdy vydal prohlášení, že je prioritou Chytilovo zdraví a že jej budou maximálně podporovat, aby se zotavil a mohl hrát v sezoně 2024/25.

Chytil se připojil k týmovým tréninkům v závěru základní části NHL. Český útočník neměl od lékařů žádná omezení, ale kouč Rangers Peter Laviolette pronesl, že nebude s jeho návratem spěchat. Chytil od 12. dubna jen trénoval a jezdil s týmem na zápasy. Do hry naskočil až zhruba po měsíci v semifinále Východní konference. Nastupoval na levém křídle třetího útoku a během dvanácti minut jednou vystřelil a rozdal dva hity.

„Poslední zápas skončil pozdě (ve druhém prodloužení) a měli jsme jen den odpočinku, k tomu cestování. Chtěli jsme rozložit zátěž a tohle byla ideální příležitost, jak jej zařadit do sestavy,“ uvedl Laviolette. „V průběhu zápasu se zlepšoval. Člověk by nepoznal, že byl mimo hru tak dlouho. Odehrál kvalitní minuty, stejně tak jeho lajna,“ pochvaloval si kouč.

Chytil přiznal, že není tím stejným hráčem jako z úvodu sezony. „Ale jsem tady a vím, že můžu týmu pomoci. Udělám pro každého spoluhráče cokoliv,“ podotkl český útočník. „Prošel si náročným obdobím. Všichni jsme šťastní, že je zpátky. Mělo to na tým pozitivní dopad,“ uvedl útočník Rangers Chris Kreider.

Carolinu dostal do vedení v jedenácté minutě Jake Guentzel tečí, ale zhruba v polovině zápasu vyrovnal Chris Kreider z rychlého protiútoku v oslabení. Po dalším kontru otočil skóre Alexis Lafreniere. Domácí si vynutili při risku bez gólmana dorážkou Andreje Svečnikova prodloužení, které ukončil v čase 61:42 tečí v předbrankovém prostoru Artěmij Panarin. Hrdinou zápasu se stal gólman Rangers Igor Šesťorkin, který zneškodnil 45 střel.

Velká šance Filipa ChytilaVideo: nhl.com

Máme odolný tým a podobnými situacemi si už prošel," komentoval Laviolette ztrátu vedení v 59. minutě. „O přestávce jsme se jen povzbuzovali, že hrajeme dobře a že je potřeba ve stejném duchu pokračovat a dělat ty správné věci,“ prozradil kouč. Rangers v letošním play off ještě neprohráli. V úvodním kole vyřadili Washington 4:0 na zápasy.

Carolina ztratila druhý zápas za sebou v prodloužení, přestože v obou utkáních soupeře výrazně přestřílela. Tentokrát v poměru 47:25. Pořád se ale trápí v přesilových hrách. V sérii nevyužila žádnou z patnácti a ve třetím duelu dokonce při početní výhodě inkasovala.

Dallas v úvodním utkání promarnil vedení 3:0 a prohrál 3:4 v prodloužení. Nejlepší tým Západní konference znovu dobře začal a po dvou třetinách vedl 4:0. Dvakrát se v přesilových hrách prosadil Miro Heiskanen, v oslabení zvýšil Tyler Seguin a zbývající gól dal Roope Hintz, který se v utkání blýskl čtyřmi body (1+3).

Colorado ale opět zápas zdramatizovalo. Od 45. do 57. minuty se postupně trefili Joel Kiviranta, Brandon Duhaime a Valerij Ničuškin. Domácí uklidnil až Esa Lindell gólem na 5:3 při risku Avalanche bez brankáře.

„Podali jsme lepší výkon než v prvním utkání. Většinu zápasu jsme hráli, jak jsme chtěli. Vypracovali jsme si vedení, prosazovali se lídři,“ uvedl trenér Dallasu Pete DeBoer. Mrzelo jej, že ale dostali Colorado opět do hry. „Měli bychom tyhle situace zvládat lépe. Ale nesmíme ani opomíjet, že si proti tak silnému soupeři umíme vypracovat vedení 3:0 a 4:0 a že jsme velkou část zápasu hráli velmi dobrý hokej,“ podotkl.

Dallas zvítězil i bez Radka Faksy, který vstřelil vítězný gól v rozhodujícím utkání předchozí série s Vegas. Českého útočníka nahradil v sestavě uzdravený Mason Marchment.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
Carolina - NY Rangers 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 11. Guentzel, 59. A. Svečnikov - 29. Kreider, 47. Lafreniere, 62. Panarin. Střely na branku: 47:25. Diváci: 18.959. Hvězdy zápasu: 1. Šesťorkin, 2. Panarin (oba NY Rangers), 3. A. Svečnikov (Carolina). Stav série: 0:3.
Západní konference - 2. zápas:
Dallas - Colorado 5:3 (1:0, 3:0, 1:3)
Branky: 15. a 36. Heiskanen, 22. Hintz, 39. Seguin, 60. Lindell - 45. Kiviranta, 48. Duhaime, 57. Ničuškin. Střely na branku: 31:31. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. Heiskanen, 2. Hintz, 3. Seguin (všichni Dallas). Stav série: 1:1.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články