Nenechte si ujít výstavu CRASHTEST 13: REALITY CHECK

Nenechte si ujít výstavu CRASHTEST 13: REALITY CHECK

Tisk

crashtest13 realitycheck200Výstava představí díla studentů vysokých uměleckých škol. Základním tematickým východiskem jsou možnosti zkoumání reality žité individuálně i kolektivně. Výstava vznikla pod záštitou kurátorského semináře CRASHTEST na Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s galerií Jilská 14. CRASHTEST je platformou pro kooperaci studentů dějin umění a studentů vysokých uměleckých škol u nás i v zahraničí. Letošní výstava Reality Check je výsledkem již třináctého ročníku této spolupráce.

 

 

Existuje objektivní realita? Výstava podněcuje ke zpochybnění tradičního pojetí reality jako na jednotlivci nezávislé skutečnosti. To, co je pro nás žitým světem, je mnohem více tvořeno vlastními zkušenostmi, smyslovým vnímáním, emocemi, postavením ve společnosti nebo třeba i kulturním zázemím. Jak moc se tato individuální stránka světa promítá do vnímání reality? Téma nabízí celou řadu možných náhledů a zamyšlení od komplexních společenských otázek po velice intimní zpovědi. Umění, jako bytostně individuální tvůrčí projev, je ideální platformou pro toto zkoumání. Prezentovaná díla představují mnoho rovin prožívání reality. Některá se zaměřují na kolektivní zkušenost, jiná kladou důraz na jednotlivce, zkoumají jeho pocity a vnitřní svět.

Unikátní charakter individuálního prožitku skutečnosti je podtržen růzností přístupů k příbuzným aspektům reality. Existují různé teorie, které definují různé typy reality nebo způsoby jejího chápání. Výstava si nebere za cíl dobrat se konečné odpovědi nebo se přiklonit k jednomu myšlenkovému směru. Místo toho nabízí prostor k zamyšlení a diskuzi. Přestože jsou vystavená díla velmi různorodá, prvotní snaha o prozkoumání a vyjádření toho, co pro autory realita znamená, je spojuje napříč výtvarnými strategiemi i uměleckými médii.

V průběhu výstavy proběhnou dvě komentované prohlídky (16. a 25. května), řada výtvarných dílen pro děti z MŠ a ZŠ i tvůrčí mini dílna pro nejmenší děti a jejich rodiče.

 crashtest13 realitycheck

Vystavující autoři: Anna Gottwaldová (FUD UJEP), Michaela Jamborová (UMPRUM), Veronika Lehečková (VOŠG Hellichova), Adéla Mitová (FDULS ZČU), Nela Neubauerová (FUD UJEP), Vojtěch Nosek (FUD UJEP), Kateryna Orunbaieva (FUD UJEP), Vavřinec Vyoral (AVU), Lenka Zadražilová (FaVU VUT)

Kurátorky: Jana Hejdová, Agáta Kudláková, Eliška Ševcová, Aneta Vacková, Aneta Vašáková, Kristina Zakhovailo (studentky magisterského semináře na ÚDKU KTF UK). Vedení: Milan Pech

Místo: Jilská 14, Praha 1, www.jilska14.cz
Termín: 10. května – 15. června 2024, otevřeno středa–sobota 14–19 h

Více informací:

www.jilska14.cz
www.facebook/jilska14
www.instagram/jilska14
www.facebook.com/crashtest.curators
www.instagram.com/crashtest.ktf/


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Čtěte také...

V hlavní roli erotika a ženské tělo. Přerov bude hostit výstavu Jana Saudka

saudek200Soubor přibližně sta originálních fotografií nebo autorských grafik ikony české ateliérové umělecké fotografie Jana Saudka nabídne hodová výstava v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Všechna díla budou prodejní, k dispozici pro návštěvníky budou k...


Literatura

J. K. Rowlingová a její Předobrý život

predobry zivot perexJoanne Rowlingová je snad nejznámější autorkou současné literární scény. A nutno poznamenat, že zaslouženě. Ať už tvoří ságu o Harrym Potterovi jako J. K. Rowling nebo detektivní romány pod ...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...