Chemie bez fobie. Je třeba se bát chemických látek?

Chemie bez fobie. Je třeba se bát chemických látek?

Tisk

Chemie bez fobieDnešní doba přináší velký zájem o alternativní styly života, stravování, používání kosmetiky, léčení, zkrátka celkově se preferování všeho přírodního dotýká všech oblastí života. Předním zájmem je vyloučit nadměrné používání chemických látek, které by mohly škodit našemu tělu i duši. Knížka Chemie bez fobie z nakladatelství Grada se však snaží ukázat, že bychom se chemie neměli zase tolik bát, protože tvoří přirozenou součást našeho života. Autor James Kennedy vysvětluje, které chemické látky mohou být pro nás a naši přírodu nebezpečné, a ze kterých zase nemusíme mít neopodstatněnou fobii jen proto, že se jedná o chemickou látku. Pojďme si knížku blíže představit a přiblížit si, co je jejím přínosem.

James Kennedy je učitel chemie na univerzitě Monash v Melbourne. Kromě přednášek také píše články a snaží se chemii popularizovat, aby se jí lidé nebáli. Tato kniha je jeho první publikace zaměřující se na popularizaci chemie a šíření erudovaných informací. Knížka je velice hezky udělaná, líbí se mi potištěné předsádky knihy a grafické zobrazení obsahu, který připomíná molekuly. Barevné obrázky, skvělá grafika celkově, takže po grafické stránce určitě jednička s hvězdičkou.

Začíná to banánem

Autor hned v úvodu biochemicky rozebírá banán a představuje jeho složení. Divili byste se, co všechno obsahuje. Dále vysvětluje, že konkrétní chemické látky někomu ublíží, kdežto jinému ne a nemají na něj žádné účinky, že vždy záleží také na množství a interakce s každým jedincem může být zcela jiná. Vše krásně dokládá na různých příkladech ze života, je to srozumitelné a zábavné. První kapitola začíná osvětlením potřeby návratu člověka k přírodě a jeho přirozenou touhu zbavit se nadbytku chemických látek, jež přináší civilizace. V knize je použito slovo biofilie, jež u mě vyvolalo úsměv na rtech. V další kapitole autor vysvětluje co je, a co není přírodní. Týká se to například potravin nebo všeho, čím se obklopujeme, a kde žijeme. Dále představuje chemii, chemické objevy v historii a spoustu zajímavostí, přínos v medicíně, věnuje se například i tématu očkování. V závěru vyzývá čtenáře ke kritickému myšlení a vysvětluje, jak čelit často zbytečné fobii z chemie.

Líbí se mi také, že je kniha opatřena vhodnými komentáři od českých vědců, které jsou v některých kapitolách na místě. Celkově si myslím, že kniha je přínosná pro mnohé z nás a určitě ji doporučuji.

Chemie bez fobie

Název: Chemie bez fobie
Autor: James Kennedy
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 218
Hodnocení: 80%

https://www.grada.cz/chemie-bez-fobie-12054/


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zbyňka Šolcová: „Mám ráda pestrost a změny.“

zbynka solcova200Lidé si myslí, že harfenistky jsou romantičky ze starých časů. U Zbyňky Šolcové to neplatí. Nevyhýbá se uměleckým experimentům a fúzím s jinými žánry. Také se věnuje poezii a fotografování. Před nedávnem nahrála se so...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Čtěte také...

S tímto Kapesním atlasem hub nešlápnete vedle

Atlas hub 200V nakladatelství Kazda vyšel praktický Kapesní atlas hub od Hanse E. Lauxe obsahující 165 druhů hub a také 86 kreseb a 174 barevných fotografií.

 

...

Literatura

Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Tohle je more 200Tohle je moře je třetím román argentinské prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové a pokud vás láká přečíst si něco jiného, určitě byste po něm měli sáhnout.

 

...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...