Dědictví českého trampingu. Vybrané kapitoly z historie a každodennosti svérázného fenoménu

Dědictví českého trampingu. Vybrané kapitoly z historie a každodennosti svérázného fenoménu

Tisk

Dědictví českého trampinguPřiznám se, že tato kniha není úplně první z nakladatelství Academia, tudíž se mohu řadit mezi příznivce náročnější literatury. Autor knihy je vědeckým pracovníkem etnologického ústavu Akademie věd České republiky a tudíž rozebírá tramping jako svérázný, pouze český a slovenský fenomén do posledního detailu.

Já sám, ačkoliv nejsem skálopevný tramp, jsem se v mladším věku vydával se svými vrstevníky na různá dobrodružství v podobě vandrů a čundrů a samozřejmě jsem se při této příležitosti s pravými trampy různě setkával. Protože jsem byl „nezasvěcen“, tak tato setkání ve mně vyvolala spoustu nezodpovězených otázek, proto jsem velice rád sáhl po této knize, která mi toho spoustu vysvětlila.

Kniha rozebírá množství kapitol z historie trampingu, mezi jinými historii vzniku tohoto fenoménu, seznamuje čtenáře s výraznými osobnosti českého „divokého skautingu“. Protože tramping byl vždy o svobodě a pevném kamarádství, politika se mezi trampy nenosila, nebyl po vůli různým mocenským, totalitním zřízením v české historii. Proto byla v historii činěna tehdejšími mocipány trampům různá příkoří a nespravedlnosti.

Dále kniha pojednává o trampském každodenním životě, o úctě k přírodě, životě v osadách, každodenních obyčejích i významných oslavách, trampské písni, kterou slýcháme dodnes u táboráku a kytary, a to od minulosti až po současnost. Především je však kniha prosycena trampskou touhou po romantice, svobodě a neutuchajícím kamarádství. Nepoučený čtenář dostává mnohá vysvětlení, zaujatý čtenář si aspoň zavzpomíná.

 

Dějiny českého trampingu

Název: Dědictví českého trampingu
Autor: Karel Altman
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2024
Počet stran: 580
Hodnocení: 75%

https://www.luxor.cz/v/2018876/dedictvi-ceskeho-trampingu-vybrane-kapitoly-z-historie-a-kazdodennosti-sverazneho-fenome


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Čtěte také...

Bible pro bylinkáře - Alchymie bylin

alchymie bylin 200V říjnu vydalo nakladatelství CPress pořádnou bichli pro všechny bylinkáře a příznivce zdravého životního stylu bez nadužívání chemie - Alchymii bylin od Rosalee de la Foretové. Pojďte se podívat na zoubek fotografiemi i vědomost...


Literatura

K jadru ženy, od obrany po chválu

obrana 200V dnešnej spoločnosti odvážne a takmer intímne svedectvo autora, ktorý predstavuje nielen svoje doposiaľ vydané knihy ale najmä osobnosti, ktoré ho na jeho ceste pri písaní knihy (ale som presvedčená, že i na ceste životom) sprevádzali. Jedna z top k...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!