Cordon bleu – Šťavnatý plněný řízek

Cordon bleu je typickým nedělním obědem, který se hodí na rodinný stůl. Chcete vyzkoušet tradiční řízký jinak? Vyzkoušejte náš recept na kuřecí maso se šunkou a sýrem.

V naší domovině se řízky podávají běžně a nedělní rodinný oběd si bez křupavých řízků mnohdy neumíme představit. Máte chuť na řízek, ale dali byste si ho na trošku jiný způsob? Pokud už vám klasické obalované řízky příliš nechutnají nebo jste se jich přejedli, zkuste si připravit řízky plněné. Domácí Cordon bleu zvládnete připravit hravě a jistě si výtečně pochutnáte.

Cordon bleu recept
Zdroj foto: Jerome.Romme / Shutterstock.com

Jak se správně píše a čte cordon bleu?

Správně se opravdu píše cordon bleu a výslovnost je kordón blé.

Co je cordon bleu

Cordon bleu je název pro šťavnatý obalovaný a plněný řízek. Maso se plní šunkou a sýrem, následně se obaluje v trojobalu, smaží a dopéká v troubě. Kromě klasického trojobalu se využívají na obalení i kukuřičné lupínky. Cordon bleu s corn flakes více křupe a mnohdy i lépe chutná, zvláště pokud se připravuje cordon bleu v troubě.

Jak se správně píše a čte cordon bleu? Správně se opravdu píše cordon bleu a výslovnost je kordón blé.

Původ

Tento plněný řízek pochází původně z Francie. Odtamtud se ale tohle vynikající jídlo rychle rozšířilo do světa a u nás se také těší velké oblibě.

Gordon blue vs. Cordon bleu – Jak je to správně?

Gordon blue, cordon blau, gordon bleu nebo cordon bleu? Pokud přemýšlíte, jak se vlastně správně tohle vynikající jídlo jmenuje, vězte, že správná je poslední verze. V našich restauracích ale často narazíme na všelijaké obměny původního názvu, takže není divu, že můžete být lehce zmatení.

Jaké maso použít na cordon bleu?

Kromě kuřecího Cordon blue se dá připravit varianta na tohle jídlo z jakéhokoliv masa. V originálním receptu na Cordon bleu byste ale našli maso nejen kuřecí, ale i telecí. Jestliže máte rádi maso vepřové, určitě využijte na přípravu receptu kotletu.

Recept na Cordon bleu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas pečení: 20 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Cordon bleu se nejčastěji připravuje z kuřecího masa, výborný je ale i například krůtí Cordon bleu. Kuřecí maso je ale velmi rychle hotové, a dokonce může být i šťavnaté. Zkuste tento recept a nebudete litovat.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa si očistíme, podélně rozkrojíme, ovšem nedokrojíme do konce, abychom vytvořili kapsu.
  2. Maso můžeme ještě mírně naklepat, osolíme ho a jemně opepříme z obou stran.
  3. Maso naplníme šunkou a sýrem a řádně zabalíme. Konce přichytneme párátkem.
  4. Následně kapsy začneme obalovat v trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
  5. Troubu si předehřejeme asi na 160 stupňů a mezitím si rovněž rozpálíme na pánvičce olej, lehce plněné řízky nejprve osmahneme na pánvi z obou stran.
  6. Osmahnuté maso vložíme do pekáčku a přikryjeme.
  7. Pečeme v troubě ještě asi 10 minut.

Tip: Doporučujeme také recept na kuřecí stroganoff

Tipy pro nejlepší cordon bleu

Kuřecí Cordon bleu podáváme s brambory. Ty mohou být vařené, pečené, výborně ale bude plněný řízek chutnat i s bramborovou kaší. Nezapomeneme ani na zeleninovou oblohu. To, jak bude Cordon bleu chutnat, hodně ovlivní výběr sýru na naplnění. Kromě klasického eidamu, ementálu nebo goudy, zkuste použít sýr s modrou plísní na povrchu.

Dobrou chuť!

Zdroj: waitrose.com, heb.com


Další tipy na recepty z kuřecího masa

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.