Lipie citronová – bylinka i sladidlo: Jak ji pěstovat?

Lipie citronová (alojsie) – má vynikající účinky na naši imunitu i hubnutí. Používá se také jako umělé sladidlo. Jak si lípí vypěstovat na zahrádce a jaké stanoviště jí zvolit?

Znáte lípii neboli aloisii citronovou? Jedná se o subtropickou keřovitou rostlinku pocházející z Jižní Ameriky. K jejím skvělým vlastnostem patří například její pozitivní účinky na naši imunitu, trávení, ale i hubnutí. Jak se lipie citronová pěstuje nejenom na své zahrádce a jakým způsobem ji využít?

lipie citronová
Zdroj foto: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Pěstování lipie citronové

Lipie citronová má ráda slunné stanoviště a propustnou, lehce písčitou půdu.

  • Svědčí ji pravidelná zálivka a neustále vlhká půda, ale dejte pozor na její přemokření!
  • To by mohlo mít na rostlinu fatální dopad.
  • Dá se pěstovat i v květináči.
  • A pokud máte možnost, můžete květináč na léto přesunut na venkovní okenní parapet a před příchodem prvních mrazíků ji opět schovat do tepla. Zima jí totiž nedělá dobře.

Vzhled

Lipie má úzké lesklé zelené listy. V době květu je obsypána malými bílými a fialovými kvítky. A pokud chcete, aby se jí dařilo, nebojte se pravidelného přistříhávání. Čím častěji a více ji budete prostřihávat, tím lépe vám bude růst. Kromě krásné citronové vůně, která vám provoní domov, můžete lístky i sbírat a využívat je buď čerstvé nebo sušené.

Použití lipie citronové

Své jméno získala lipie citronová díky silné a velmi aromatické citronové silici, která ji propůjčuje příjemně citronovou chuť i vůni. Její použití v kuchyni je všestranné:

  • dá se použít například do nápojů, které ochutí,
  • do salátů,
  • omáček,
  • polévek,
  • na ryby,
  • na maso.

Jednoduše řečeno, má velmi podobné využití jako citron.

Esenciální oleje i relaxační koupele

Jestliže rádi využíváte esenciální oleje, vyrobte si jeden i z listů lipie citronové. Jeho vůně vám možná bude povědomá, protože se lipie citronová používá i k výrobě parfémů. A skvěle poslouží její lístky i v koupeli. Příjemně vás uvolní a zregenerují po náročném dni. Díky její vůni budete odpočatí a zároveň i dobití energií.

Účinky lipie citronové na lidské tělo

Při konzumaci má lipie citronová pozitivní vliv na vaše trávení a zklidňuje podrážděný žaludek. Zároveň je protizánětlivá, pomáhá snižovat teplotu a posiluje imunitu. Dokonce se ukázalo, že má i pozitivní efekt na lidi trpící úzkostmi, neboť je dokáže zklidnit a uvolnit. A jak tomu tak u bylinek bývá, její konzumace není doporučována těhotným a kojícím ženám ani malým dětem.

Ať už si budete lipii citronovou pěstovat pro její vzhled, účinky nebo příjemnou vůni, rozhodně vaší zahrádce či domácnosti propůjčí příjemnou vůni a zkrášlí ji. Nebojte se její lístky konzumovat a zkoušet jako náhradu citronu v nejrůznějších pokrmech.

Poznat totiž rozdíl v chuti lipie a citronu je opravdu nesnadné. A jelikož se má při správné péči keřík opravdu k světu, vydrží vám zásoby lístků po celý rok!

Zdroj: global.flowers, mygardenlife.com


Tipy na další bylinky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.