Anya je jednoduše řečeno neobyčejná. Nevšední byl i její příchod na svět. Narodila se ve floridském Miami, ovšem velkým nedopatřením - její rodiče tam byli tehdy jen na dovolené. Její otec se narodil britským rodičům v Argentině, její maminka se zase narodila v Zambii britskému diplomatovi a španělské matce.

Zdroj: Youtube

Anya do svých šesti let žila v Buenos Aires, než se celá rodina (má celkem pět sourozenců) vrátila zpátky nastálo do Velké Británie. Tam se Anya něco natrápila - především ve škole, kde byla terčem šikany spolužáků. „Připadalo mi, že nikam vlastně nepatřím. Byla jsem příliš anglická na to být Argentinka, příliš argentinská na Angličanku, příliš americká na to být cokoli... Děti nějak nechápaly, kdo vlastně jsem. Často jsem skončila zamčená ve školní skříňce,“ vzpomínala Anya na neveselá školní léta.

Do patnácti se věnovala baletu, od sedmnácti modelingu, když ji oslovil lovec talentů na ulici. Věděla, že od modelingu vede často cesta k herectví - to byl její sen. Během natáčení propagačního spotu k seriálu Panství Downton si jí všiml herec Allen Leech (představitel Toma Bransona) a doporučil ji svému agentovi.

Gambit jí změnil život

A najednou jí začalo být všude plno. Roger Eggers si ji vybral do Čarodějnice a pak ji povolal nazpět do Seveřana, mistr hororu M. Night Shyamalan ji obsadil do Rozpolceného a pak si ji pozval znovu do pokračování s názvem Skleněný, přišla austenovská adaptace Emma., thriller Edgara Wrighta Poslední noc v Soho, a především Dámský gambit. Ten si během prvního roku od zveřejnění na platformě Netflix pustilo přes dvaašedesát milionů domácností po celém světě. Na vině byla i protipandemická opatření, ale přesto to byl výjimečný úspěch! Anya tehdy prohlásila: „Myslím, že události tohoto roku si plně uvědomím a pochopím až za pět let, to mi pak teprve docvakne.“ Jistojistě to však pochopila již dávno, neboť sama považuje seriál za událost, jež jí změnila život zcela a navždy.

Konec šikany na škole

Od sedmnácti, tedy od momentu, kdy se s požehnáním rodičů vykašlala na školu plnou šikany a začala se věnovat modelingu a herectví, je Anya v jednom kole a pracuje na mnoha kontinentech. S humorem říká, že doma je tam, kde je víc než dvě noci za sebou. I když si s manželem Malcolmem McRaem zakoupila v Londýně nedávno menší dům, moc se v něm neohřeje. A zůstává tak i trošku mimo vlastní slávu - uniká jí. „V New Yorku visí obří billboardy s mým obličejem a já je nikdy neviděla. Myslím, že je to pro moje mentální nastavení jen a jen dobře,“ dodává. Také se jí stalo, že mezi natáčeními jednotlivých projektů měla jen jeden jediný den volna. „Jela jsem tehdy večer autem, měla jsem konečně volno a využila jsem ho k tomu, abych se dostala na další lokaci včas. Řekla jsem si, tak, máš teď hodinu, kdy můžeš plakat. Můžeš štkát a být vděčná za ty úžasné příležitosti, které jsi měla a máš, a pak se hned začni pěkně soustředit na to, co tě čeká zítra,“ vzpomínala Anya.

„Ale jsem zvědavá, jak to budu zvládat v budoucnosti, protože přece jen mám teď i vlastní život,“ říká herečka a myslí tím pochopitelně manžela, s nímž ale pohříchu tráví doma jen málo času - a když ano, je nejspokojenější, když spolu podnikají zcela obyčejné věci. „Vzbudit se v klidu a jít někam na snídani nebo odvézt auto do servisu a podobné každodenní zařizovaní. Vím, že to zní hloupě, ale to je to, po čem oba prahneme. Po společném životě,“ říká.

Světy podle jejího gusta

Výsledky její práce zakusíme už brzy - čekají nás hned dvě písečná dobrodružství. V březnu se neobejdeme bez vysokorozpočtového pokračování opusu Denise Villeneuvea Duna: Část druhá. O Anyině účinkování v něm téměř nikdo netušil a její role zůstávala dlouho pod informačním embargem. Během slavnostní předpremiéry v půlce února v Londýně překvapila všechny svou účastní na červeném koberci - doslova všem vyrazila dech. Doplnila již tak úžasné obsazení v čele s Timothéem Chalametem, Zendayou, Javierem Bardemem, Stellanem Skarsgárdem a dalšími. „Je to splněný sen, knižní předloha je úžasná, ovšem s Denisem a tak úžasnými hereckými kolegy to ani nemůže být lepší. Je to jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděla. Vážně!“ Tajnůstkářka Anya si tak jistojistě přidá do filmografie další významnou položku.

Tou bude ale také akční dobrodružství s názvem Furiosa: Sága Šíleného Maxe, v němž si zahrála titulní hrdinku z postapokalyptického vesmíru režiséra Franka Millera. Roli „přebrala“ po Charlize Theron, respektive zosobnila její mladší já. Půlroční natáčení v Austrálii si nemohla vynachválit. „Chvíli mi trvalo, než jsem to strávila, ale jsem na to neuvěřitelně pyšná. Je to ta nejšpinavější a nejkrvavější role, co jsem kdy ztvárnila. A když můžu být zakrvácená a nemusím být upravená a krásná, tak to mě baví. To se cítím nejpohodlněji. Takže Furiosa byla rozhodně podle mého gusta,“ říká Anya, která si užila akční hrdinku s perfektními řidičskými dovednostmi i přesto, že nemá řidičák.

Anya, Casey a Rozpolcený

Originální psychologický thriller M. Nighta Shyamalana z roku 2016 vypráví o Kevinovi (James McAvoy), jenž trpí poruchou osobnosti: má jich totiž hned třiadvacet a všemožně se střídají o to, která je právě u kormidla jeho mysli. Jedna z nich se jednoho dne rozhodne unést tři mladé dívky a zamknout je u sebe ve sklepě. Nejvýrazněji se s nastalou situací rozhodne poprat odvážná Casey (Anya Taylor-Joy), jíž dojde, že Kevin bude asi trochu „mešuge“. Její instinkt přežít je velmi silný, má za sebou mimo jiné i překonané trauma z dětství. Čas ubíhá a vypadá to, že se seznámíme i s Kevinovou novou, čtyřiadvacátou identitou…

Anya byla nadšená ze spolupráce se slavným režisérem, ovšem zdůraznila, že nejdůležitější pro ni byl scénář, prý úžasný. Také výkon jejího kolegy Jamese McAvoye v hlavní roli. „Je to génius, a to s používáním tohoto slova vážně šetřím. Nevím, kdo jiný by dokázal zvládnout tuhle hereckou výzvu, on byl prostě neuvěřitelný. Dokázala jsem rozpoznat, kterou z identit hrdiny hraje, třeba jen podle zvednutí obočí nebo stažení rtů, jak se podíval, jak stál. Naprosto úžasná práce s tělem,“ chválila skotského hereckého kolegu.

Anya Taylor-Joy

Narodila se 16. dubna 1996 v Miami na Floridě, kde byli její rodiče na dovolené.
Od šesti let pak vyrůstala v Londýně. V sedmnácti si ji na ulici vyhlédl modelingový skaut – díky práci v reklamě si pak našla i hereckého agenta. Před kamerou se poprvé objevila v roce 2014 v britském detektivním seriálu Endeavour, hned o rok později přišla první významná role v uměleckém hororu Roberta Eggerse Čarodějnice. V roce 2016 si zahrála u M. Nighta Shyamalana v psychologickém thrilleru Rozpolcený. V roce 2019 se stala součástí úspěšného seriálu Gangy Birminghamu, byl to ovšem až seriál Dámský gambit z dílny Netflixu, který jí v roce 2020 přinesl celosvětové uznání a také první Zlatý glóbus. (Další dvě nominace má za snímky Emma. a Menu). Od 2.roku 2023 je vdaná za Malcolma McRaea, frontmana kapely More. plynně španělsky.

Zdroj: časopis TV Mini

Související články