Mírné zimy mají za následek, že v období léta stoupá počet bodavého hmyzu. To všichni jistě rádi slyšíme, hlavně ti z nás, kteří mají na některý z bodavých hmyzů alergii. Kousnutí a štípance jsou nepříjemné, ale když jste alergik, krve by se ve vás nedořezalo, jen co se vám kolem hlavy začne motat včelka. Anafylaktický šok je závažná alergická reakce, která může ohrozit na životě a včasná reakce naopak umí život zachránit.

Může to potkat i vás

Bodavý hmyz je všude a nikdy nevíte, kdo všechno ve vaší blízkosti je zrovna alergický. Takže s život ohrožující reakcí se může setkat kdokoli z nás třeba na výletě v přírodě, na letní grilovačce nebo na dovolené u moře. „Alergické reakce na bodnutí hmyzem jsou ve většině případů lokální, a nedojde-li k otoku v oblasti krku nebo dutiny ústní, nejde o život ohrožující stav. Někdy ale nastane těžká reakce neboli anafylaktický šok,” říká odborník na alergie Michal Závacký. Tato těžká alergická reakce organismu už může vést ke kritickým stavům.

Příznaky závažné alergické reakce

Je nutné jednat rychle, protože typickým příznakem anafylaxe je velmi rychlý nástup zdravotních komplikací po kontaktu s alergenem. Jde o sekundy až minuty, zcela výjimečně to trvá déle. Čím rychleji se objeví příznaky, tím horší průběh očekávejte. Příznaky jsou následovné:

  • Kožní reakce, jako zarudnutí, svědění, pálení. Jde hlavně o dlaně, třísla, obličej a ušní boltce.
  • Nastoupí problémy s dýcháním. Postižený se začne dusit, nemůže polykat, sípá, lapá po dechu, může dostat i astmatický záchvat.
  • Dutiny otékají. Má pocit, jako by mu v krku ”něco” uvízlo. Svědí ho, pálí a brní jazyk a rty.
  • Často nastupují i trávicí obtíže, jako bolest břicha a podbřišku, žaludeční křeče, průjmy, zvracení apod.

V této fázi je nutné co nejdřív podat postiženému léky tlumící alergickou reakci, jinak dojde na nejhorší a anafylaktický šok se rozvine naplno. Nastoupí:

  • Porucha smyslových funkcí
  • Zrychlená srdeční činnost
  • Pokles krevního tlaku
  • Poruchy vědomí a selhání oběhového systému, včetně zástavy dechu

Nejvíce ohrožené jsou osoby se srdečními problémy či postižením průdušek. Spouštěčem přitom samozřejmě není jenom onen dotěrný hmyz. Nejčastěji se sem řadí i potraviny (arašídy, ořechy, ryby a korýši). „Dále může jít o některé léky nebo latex,” dodává odborník.

První pomoc při anafylaktickém šoku

  • Komunikuje postižená osoba nebo jeho blízcí? Snažte se zjistit, zda se jedná o alergika a co mohlo reakci způsobit. Okamžitě je nutné přerušit kontakt s alergenem.
  • Zavolejte záchranku na čísle 155 nebo 112, pokud jste v zahraničí v rámci Evropské unie. Řekněte operátorovi, že jde o anafylaktický šok.

TIP: Záchranář Marek Dvořák doporučuje mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Záchranka. Ta nejenže umí zavolat pomoc, ale také vás podle polohy telefonu pomůže lokalizovat, což se hodí zejména při procházkách v přírodě.

  • Následuje podání adrenalinu. Alergik u sebe nejspíš bude mít takzvaný adrenalinový autoinjektor právě pro tyto případy. Pokud ne, klidně v davu zakřičte otázku, může ho mít u sebe někdo jiný.
  • Na aplikaci adrenalinu máte jenom jeden pokus, takže ačkoliv není času nazbyt, věnujte alespoň pár sekund prostudování návodu. Injektor se aplikuje do vnější strany stehna, klidně i přes oblečení. Pamatujte, že je lepší adrenalinové pero použít i v případě, kdy si nejste jistí, že jde o anafylaxi. Riziko případných vedlejší účinků je nižší, než kdybyste jej nepoužili vůbec.
  • Po aplikaci adrenalinu otočte postiženého na záda, uvolněte mu těsné oblečení, například v případě otoku, a zvedněte mu nohy zhruba o 30 cm, abyste podpořili krevní oběh. Pokud alergik zvrací nebo se mu špatně dýchá, položte jej do stabilizované polohy na boku.
  • Ani poté nikam neodcházejte a zůstaňte s ním. Sledujte, jak se vyvíjí jeho stav do doby, než přijede záchranná služba a převezme to za vás. Navíc budete muset poskytnout informace o tom, co se stalo a jaké léky jste pacientovi podali. V případě, že by záchranka stále nepřijížděla a pacientův stav se zhoršil, použijte další dávku adrenalinu, pakliže ji máte k dispozici.

Naštěstí se s takovou situaci nesetkáte často, ale vyloučené to není, počet alergiků navíc roste. „Důležité je umět anafylaxi rozpoznat a rychle zareagovat přivoláním záchranné služby, případně podáním adrenalinu,” radí na závěr odborník na alergie Michal Závacký.

Zdroj: iGlanc.cz, Pro alergiky, odborník na alergie Michal Závacký