Maminky jsou nepostradatelné a bez nich by ten život zkrátka nebyl kompletní. Porodily nás, každý den na nás myslí, bojí se o nás, vaří nám naše oblíbená jídla a odpustí, i když zapomeneme na jejich narozeniny. Mámy nás také od prvního nádechu učí vše, co se nám jednou bude hodit do života, proto když se řekne máma, přijde nám na mysl i ta vymyšlená, která vychovávala prostoduchého dobráka Forresta Gumpa. Ta měla totiž v rukávu vždycky nějaké moudro, co dávalo smysl. Víte, že letos tento film dokonce slaví 30 let od své premiéry? A stejně je tam pořád spousta pravdy.

Forrest často začínal větu: „Máma vždycky říkala…” Zde je vše, co jsme se od ní naučili.

Život je jako bonboniéra

„Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš.”

„O člověku se toho hodně dozvíš podle jeho bot. Podle toho kam jdou a kde byly.” A Forrest k tomu ještě dodal: „Vsadím se, že když budu hodně přemýšlet, vzpomenu si na svůj první pár bot. Máma říkala, že mě donesou kamkoliv. Řekla, že to jsou kouzelný boty.”

Forrest vypráví: „Máma mě pojmenovala po velkým hrdinovi z občanský války, generálu Nathanu Bedfordu Forrestovi. Prý jsem s ním tak trochu příbuznej, on totiž založil takovej spolek: Ku-Klux-Klan. Oblékali se do hábitů a prostěradel a dělali, že jsou bubáci nebo strašidla, nebo tak něco. Dokonce i na koně dávali prostěradla a pak na nich jezdili. No každopádně takhle jsem přišel ke svýmu jménu Forrest Gump. Máma říkala, že mi ten Forrest má připomínat, že občas všichni děláme věci, který prostě nedávají smysl.”

„Nikdy nikomu nedovol, aby ti tvrdil, že je lepší než ty. Kdyby Bůh chtěl, aby byli všichni stejný, tak by nám všem dal na nohy výztuhy.”

„Pamatuj, co jsem ti řekla Forreste. Ty nejsi jiný, než jsou všichni ostatní.”

„Co vůbec znamená normální?”

„Máma mi říkala, abych nikdy nejezdil s cizíma lidma.”

Pro hlupáka každý hloupý

„Zázraky se dějí každý den. Některý lidi si to nemyslí, ale je to pravda.”

„Pro hlupáka každý hloupý.”

„Máma říkala, že člověk má mít jen tolik, co potřebuje. A zbytek je jen na vychloubání.”

Když Forrestova maminka umírala, povídá mu: „Víš, já věřím tomu, že člověk je strůjcem svýho osudu. Musíš naložit co nejlíp s tím, co ti Bůh dal.” „A jaký je můj osud, mámo?” ptá se Forrest. „Na to si budeš muset přijít sám.”

Na sajrajt se musí se smetákem

„Člověk musí odložit minulost a pak zase může jít dál.”

„Na sajrajt se musí se smetákem.”

„Máma říkala, že umírání je součást života. Byl bych raději, kdyby nebylo.”

Zdroj: iGlanc.cz, film Forrest Gump