Začněme nejdříve s osobní zkušeností. Patřím do skupiny žen, které braly antikoncepční pilulky od zahájení sexuálního života spoustu let v kuse, bez přestávky. Moje tělo tedy nemělo ponětí o tom, co je ovulace nebo PMS. Naštěstí jsem se svým tehdejším přítelem neotěhotněla, mohla jsem si menstruaci „plánovat“ podle dovolených a moje pleť byla bez pupínku, ale pak mi jednoho dne můj praktický lékař řekl větu: „Zvažte vysazení antikoncepce. Je to svinstvo.“ Vyvolalo to ve mně obavy a nakonec jsem se rozhodla, že už další platíčko brát nebudu.

Akné a špatná pleť

To, co ale přišlo po vysazení, byl pro mě šok. Nejen, že jsem měla bolestivější menstruaci a začala jsem vlastně poprvé pociťovat určitou ženskou cykličnost, ale můj obličej se začal vracet do pubertálních let. Pleť jsem měla v tak příšerném stavu, že jsem se styděla chodit mezi lidi. Člověk, který to nezažije, nedokáže pochopit, jak moc psychicky náročné je žít s aknózní pletí. Nejen, že to vypadá příšerně, ale obličej je v neustálém pnutí a bolí. Akné, pupínků a dalších nedokonalostí jsem se zbavila až s příchodem těhotenství. Vše ale odstartovalo nanovo, pár měsíců po porodu. Teprve nedávno, zhruba 9 let po vysazení antikoncepce, se mi podařilo dát svoji pleť víceméně do pořádku. Podobnou zkušenost mělo i několik mých kamarádek.

Protože je ale každé tělo jiné a reaguje různě, nemusí být přesně toto váš případ. Zapátrala jsem a dala dohromady několik překvapivých faktů a problémů, které se mohou týkat i vás, pokud hormonální pilulky vysadíte.

Problematičtější menstruace

Jednou z největších výhod užívání pilulky je bezesporu možnost pozastavit menstruaci (a neotěhotnět). Je však pravděpodobné, že po vysazení bude vaše menstruace silnější než dříve a trochu nesynchronizovaná, zatímco se vaše hormony budou snažit obnovit rovnováhu. Očekávat tak můžete nejen bolestivější průběh, ale potrápit vás může také její nepravidelnost. Celý proces může trvat několik měsíců. Pokud vás trápila problémová menstruace před užíváním pilulek, je dost možné, že po vysazení se vám tyto nepříjemnosti zase rozeběhnou. Stát se může i to, že nebudete menstruovat několik měsíců po vysazení. Podle Mayo Clinic by mohlo jít o postpilulkovou amenoreu. „Pilulka zabraňuje vašemu tělu vytvářet hormony podílející se na ovulaci a menstruaci. Když přestanete pilulku užívat, může nějakou dobu trvat, než vaše tělo začne tyto hormony opět produkovat“, uvádí Mayo Clinic.

Sníží nebo zvýší se vám chuť na sex

Dalším z častých vedlejších účinků bývá i ztráta nebo zvýšení libida. Potvrzuje to článek na webu WebMD, který zrevidoval Dr. Murtaza Cassoobhoy. Hormony se zkrátka musí srovnat a to může ovlivnit i atmosféru ve vaší ložnici. Některé ženy si stěžují i na větší náladovost – což se může samozřejmě projevit i v intenzitě vašeho sexuálního života.

Akné se přihlásí o slovo

"Pokud jste začala užívat pilulky speciálně kvůli akné, existuje šance, že se může vrátit, protože správná pilulka odvádí poměrně dobrou práci při jeho kontrole," řekla praktická lékařka z Brisbane, Dr. Jafferová. "Mějte však na paměti, že většina žen začíná užívat pilulky v období dospívání, kdy je jejich pleť nejvíce náchylná k výskytu akné. Proto některé nemusí zaznamenat vzplanutí akné, když později pilulku přestanou užívat,“ dodává.

Můžete zhubnout

Hned pro začátek: spolehlivějšího a rychlejšího výsledku dosáhnete úpravou životního stylu a zvýšeným pohybem, proto by hubnutí nemělo být hlavním hnacím motorem pro vysazení antikoncepce. Je ale možné, že ženy, které užívaly progestinový typ pilulek, mohly v průběhu užívání něco málo přibrat. Další typy pilulek zase mohou přispívat k zadržování vody v těle. Když tedy takovou antikoncepci vysadíte, můžete pár kilo shodit.

Návrat PMS v plné parádě

Po vysazení hormonální antikoncepce se mnohým ženám může vrátit premenstruační syndrom (PMS), což je stav, který postihuje přibližně polovinu žen. Mezi typické příznaky PMS patří bolesti břicha, prsou a hlavy, pocit nadýmání, křeče, zadržování vody, akné, zvýšená chuť k jídlu, úzkost, nebo pocit nedostatku energie. Během užívání hormonální antikoncepce mnohé ženy tyto nepříjemnosti necítí, protože antikoncepce udržuje hladiny hormonů stabilní. Na rozdíl od normálního menstruačního cyklu, kde hladiny hormonů prudce kolísají a připomínají horskou dráhu, hormonální antikoncepce tyto výkyvy minimalizuje a udržuje hladiny hormonů relativně rovné. Po vysazení antikoncepce se ale hormonální hladiny opět začnou měnit, což může vést k návratu projevů PMS.

Zdroj: iGlanc.cz, Mayo Clinic, Dr. Jafferová, WebMD, výzkumnice Alvergne a Lumma

Související články