Staronová senzace v péči o pleť? Cica krémy! Cica přitom není chemickou superlátkou, jako je třeba kyselina hyaluronová, retinol nebo vitamín C, ale má přírodní původ. Dvojitý důvod, proč ji také zařadit do rutiny.

Slovíčko cica je zkráceninou názvu rostliny Centella asiatica neboli pupečník asijský, kterou můžete najít na některých místech Asie a Afriky. Můžete se také setkat s názvem gotu kola nebo tiger grass, „tygří tráva“. Někdy je v přípravcích zastoupena pod názvem madecassoside, podle látky, kterou obsahuje. Od nepaměti ji šťastlivci, kterým rostl pupečník na zahrádce, používali jako léčivou rostlinu proti všemu, na co si vzpomenete (ano, užívat se dá i vnitřně). Na kůži umí urychlovat hojení ran nebo třeba popálenin.

Cica je bohatá na aminokyseliny či betakaroten. Má antibakteriální, antioxidační a uklidňující účinky, stimuluje tvorbu kolagenu, čímž vrací pleti její elasticitu, a napravuje kožní bariéru. Je vhodná na aknózní, ekzematickou, suchou i citlivou pleť. Bez čeho by to nešlo – bojuje i proti vráskám. Má bohaté hydratační účinky, v tomto směru je podobná kyselině hyaluronové. Pomáhá stimulovat totiž vlastní hydrataci pokožky. 

Pro koho je vhodná

Jelikož je rostlinného původu, může se po jejím použití vzácně objevit alergická reakce, proto doporučujeme začít pomalu a nejdříve vyzkoušet, jak na ni vaše pleť zareaguje. Jinak je ale vhodná opravdu pro každého a mazat cica krém smíte úplně všude, snad krom chleba. Doporučujeme ji především po chemickém peelingu, kdy může naše pokožka trochu necitlivě zareagovat na vaši snahu jí dopřát extra péči a projevit se jako citlivka. 

Vzhledem k oblasti původu je častou látkou v korejské kosmetice, cestu si ale především během posledních několika let našla k milovníkům kosmetiky a krásné pleti po celém světě. Pokud ještě nemá místo v oddělení kosmetiky vašeho srdce, je čas to rychle napravit a udělat cica krému místo na poličce. 

Zdroj fotografií: www.depositphotos.com