Ursula si stěžuje na dotované čínské výrobky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se letos již potřetí setkala s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Tentokrát na jeho cestě po vybraných evropských zemích. Co se na schůzce řešilo?

Diskutovalo se např. o geopolitických otázkách (válka na Ukrajině, Blízký východ), změně klimatu a hospodářských vztazích mezi EU a Čínou.

Po trojstranném setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a prezidentem Si Ťin-pchingem se von der Leyenová v tiskovém prohlášení vyjádřila k hospodářským a obchodním vztahům, zaměřila se především na čínské dotované výrobky, spravedlivý obchod a dodavatelské řetězce.

„Dotované výrobky – jako jsou elektromobily nebo například ocel – zaplavují evropský trh. Čína zároveň nadále masivně podporuje svůj výrobní sektor. V kombinaci s domácí poptávkou, která se nezvyšuje, není svět schopen absorbovat přebytečnou čínskou produkci,“ postěžovala si předsedkyně Evropské komise. „Proto jsem čínskou vládu vyzvala, aby tyto strukturální nadbytečné kapacity řešila. Zároveň budeme úzce koordinovat své kroky se zeměmi G7 a rozvíjejícími se ekonomikami, které jsou rovněž stále více postiženy čínskými tržními deformacemi.“

„Aby byl obchod spravedlivý, musí být přístup na trh druhé strany také oboustranný. Diskutovali jsme o tom, jak dosáhnout skutečného pokroku v oblasti přístupu na trh. Jsem i nadále přesvědčena, že lze dosáhnout většího pokroku. Zároveň jsme připraveni plně využít naše nástroje na ochranu obchodu, pokud to bude nutné. Před několika týdny jsme například zahájili první šetření v rámci mezinárodního nástroje pro zadávání veřejných zakázek. Evropa nemůže akceptovat praktiky narušující trh, které by mohly vést k deindustrializaci zde doma,“ sdělila dále von der Leyenová.

Pokud jde o dodavatelské řetězce, tak předsedkyně míní, že je nutné zlepšit jejich odolnost. Podle ní se nadměrná závislost řeší diverzifikací zdrojů kritických surovin. „Proto jsme vyjednali několik dohod o rozšíření počtu zemí, z nichž získáváme kritické suroviny. To je v podstatě snižování rizika v praxi. Náš trh je a zůstává otevřený spravedlivé hospodářské soutěži a investicím, ale pro Evropu není dobré, pokud to poškozuje naši bezpečnost a činí nás to zranitelnými,“ uvedla.

Závěrem prohlásila: „Vztah mezi EU a Čínou je složitý. Přistupujeme k němu s nadhledem, konstruktivně a odpovědně. Protože Čína, která hraje fér, je dobrá pro nás všechny. Evropa zároveň nebude váhat při přijímání tvrdých rozhodnutí, která jsou nutná k ochraně jejího hospodářství a bezpečnosti.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.