Argentina a Španělsko se do sebe pustily

K diplomatické roztržce, ve které figurovaly obvinění z užití drog a ekonomického úpadku, došlo těsně před cestou Javiera Mileie do Španělska.

Španělsko a Argentina se dostaly do diplomatické roztržky krátce před návštěvou argentinského lídra ve Španělsku. Roztržka začala, když španělský ministr dopravy Oscar Puente během panelové diskuse v Salamance naznačil, že argentinský prezident Javier Milei požil během loňské volební kampaně „látky“ (myšleno drogy).  „Viděl jsem Mileiho v televizi” během kampaně“, řekl Puente na konferenci Socialistické strany. „Nevím, jestli to bylo před nebo po konzumaci … látek.“

Na tyto výroky záhy reagovala Mileiova kancelář prohlášením, ve kterém tato výroky odsoudila a hned také zaútočila na současného socialistického premiéra Španělska Pedra Sanchéze.

V tomto prohlášení se uvádí, že španělský premiér“ ohrožuje španělské ženy tím, že umožňuje nelegální přistěhovalectví“ a podkopává integritu Španělska tím, že uzavírá dohody se separatisty, zatímco jeho levicová politika přináší „smrt a chudobu“.

Španělská strana ústy ministerstva zahraničí na tyto výroky reagovala kategorickým odmítnutím s tím, že nepřispívají bratrským vztahům obou zemí.

Diplomatická roztržka vypukla krátce před chystanou návštěvou argentinského prezidenta ve Španělsku. Javier Milei se zde bude účastnit akce, kterou pořádá krajně pravicová strana Vox. Se španělským premiérem jednat nebude. Vztahy obou politiků nikdy nebyly dobré.

Španělský premiér v argentinských prezidentských volbách podpořil Mileiho soupeře Sergio Massu a po zvolení Mileiho nekontaktoval.  Naopak živé vztahy má Milei se španělskou stranou Vox. Její předseda Santiago Abascal se účastnil Mileiovy inaugurace v prosinci minulého roku v Buenos Aires.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.