Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Náhle zemřel starosta Hrádku nad Nisou. Ztratil jsem kamaráda, smutní hejtman

Ve věku pětapadesáti let náhle zemřel starosta příhraničního Hrádku nad Nisou Josef Horinka. Před budovou radnice vzniklo pietní místo. foto: MAFRA

Ve věku pětapadesáti let náhle zemřel starosta příhraničního Hrádku nad Nisou Josef Horinka. Město na Liberecku vedl od roku 2012, předtím tu působil jako místostarosta. Podle zjištění redakce iDNES.cz Horinku postihl infarkt.
  8:48aktualizováno  11:50

O čtvrtečním úmrtí informoval na svém Facebooku hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Strašná zpráva, které pořád nemůžu uvěřit… Pepa Horinka dával Hrádku a proměně našeho města k lepšímu všechno, co uměl a mohl. Všechny své znalosti, sílu a energii. Dvanáct roků jako starosta a předtím ještě šest roků jako místostarosta,“ uvedl Půta.

„Ztratil jsem kamaráda, se kterým jsem se často radil a povídal si o práci a problémech. Parťáka, se kterým jsme se radovali, když se nám něco povedlo. To všechno mi bude chybět, stejně jako to, že si s Pepou už znova nezazpíváme na slavnostech a ani nebudeme vtipkovat o našem společném pokoji v domově důchodců. Brečím a nechápu… Upřímnou soustrast celé rodině, ženě Janě a dvěma dětem, které miloval a byl šťastný, že se jich na stará kolena – jak sám rád zdůrazňoval – dočkal. Čest jeho památce,“ dodal hejtman.

Horinka působil i jako krajský zastupitel, a to od roku 2018. „Myslela jsem si, že Pepa musí mít v osudu napsaných dalších sto let. Tolik měl plánů. Jeho srdce patřilo Hrádku nad Nisou a rodině. Včera odešel. Je mi to moc líto,“ napsala na Facebook náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Soustrast projevil i starosta Chrastavy a senátor Michael Canov. „Je to pro mě strašná zpráva a je mi to nesmírně líto. Upřímnou a hlubokou soustrast manželce Janě a celé rodině, upřímnou soustrast všem občanům Hrádku nad Nisou a všem lidem, kteří ho znali a měli rádi,“ uvedl Canov.

Horinka vstoupil do politiky v roce 2002, kdy poprvé kandidoval v Hrádku nad Nisou do městského zastupitelstva za ODS. Uspěl o čtyři roky později, kdy už byl na kandidátce uskupení „Hrádek potřebuje změny!“ v čele s Půtou, a stal se i místostarostou.

Do čela města se dostal v roce 2012, kdy nahradil Půtu, který byl zvolen hejtmanem Libereckého kraje. Post starosty Horinka už jako člen hnutí Starostové pro Liberecký kraj opakovaně obhájil i v dalších volbách. V těch posledních měli v osmitisícovém městě jedinou kandidátku, proti uskupení Hrádek potřebuje změny! se před dvěma lety nikdo nepostavil.

Autoři: ,