Hlavní obsah

Půlroční pauza nebyla znát. Chytil měl na hokejce exkluzivní gól. Hrál čím dál líp, oceňoval kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení pro fanoušky i soupeře nachystali New York Rangers ve třetím zápase série play off s Carolinou. Po více než šesti měsících se v sestavě týmu z Manhattanu objevil Filip Chytil. A po mazané kličce mohl ve třetí třetině krásně zavěsit. Třetí výhru (3:2) však hostům až v prodloužení zařídil Artěmij Panarin.

Velká šance Filipa ChytilaVideo: nhl.com

 
Článek

Současné tažení Rangers stále víc a víc připomíná památný rok 1994, v němž Blueshirts získali naposledy Stanley Cup a byli zároveň i nejlepším týmem základní části. Letošní vítězové Presidents’ Trophy vstoupili do play off stejně jako jejich předchůdci před 30 lety. Aktuálně v něm mají bilanci 7-0, když v prvním kole vyřadili Washington a ve druhém výsledkově deptají Carolinu.

Messier a spol. ve čtyřiadevadesátém na úvod vymazali rivaly z Islanders a první porážku v play off zaznamenali až ve čtvrtém utkání s Washingtonem. Ke Stanley Cupu se pak probili ve dvou sedmizápasových sériích s New Jersey a s Vancouverem.

Rangers model 2024 jdou stále v jejich stopách zásluhou Panarinova vítězného gólu v prodloužení, po němž ruský útočník na oslavu předvedl spontánní „kung-fu“ kop levou nohou. „Byl jsem šťastný, byla v tom spousta emocí. V první chvíli jsem ani nevěděl, co se děje,“ líčil Panarin.

Sestřih třetího zápasu Carolina - NY RangersVideo: nhl.com

Hrdinou utkání se ale mohl stát Chytil, který ve třetí třetině za stavu 2:1 pro hosty zastavil domácí rozehrávku, nádherným manévrem přelstil beka Bradyho Skjeie, ale v dotažení kličky mu se štěstím zabránil gólman Pjotr Kočetkov.

Ruský brankář pak v závěru upaloval na střídačku a vyrovnání na 2:2 zařídil v power play jeho krajan Andrej Svečnikov. „Minutu a půl před koncem, škoda. Ale důležité bylo, jak jsme zareagovali v prodloužení,“ cenil si kouč Peter Laviolette.

Newyorský trenér považoval třetí utkání za ideální možnost vrátit Chytila do sestavy. „Měli jsme jen den mezi zápasy, k tomu cestování. Chtělo to nějak oživit,“ vysvětloval Laviolette.

Čtyřiadvacetiletý útočník hrál naposledy 2. listopadu, poté ho dlouhé měsíce trápily příznaky otřesu mozku, několik týdnů se dokonce připravoval v Česku. Po návratu do New Yorku vyděsil spoluhráče, když se během prvního tréninku sesunul k ledu a vypadalo to, že má po sezoně. Dřina se ovšem vyplatila.

„Není to ten Filip, který byl připravený na celou sezonu, ale jsem zpátky. Vím, že můžu pomoct týmu, a udělám cokoliv pro své spoluhráče,“ prohlásil Chytil.

„Tvrdě makal, aby se vrátil zpět. Náš lékařský i trenérský personál s ním za poslední měsíc odvedl skvělou práci. Čím déle zápas trval, tím byl lepší. Vůbec se nezdálo, že by měl za sebou půlroční pauzu,“ oceňoval Laviolette.

Chytil naskočil ve čtvrté lajně na křídle místo Matta Rempeho, celkem odehrál 12:02 minuty a v závěru si comeback málem osladil i parádním kouskem, ke gólu chyběl jen kousek.

„Bylo úžasné mít zase Fila nablízku. Měl na náš výkon pozitivní dopad,“ tvrdil spoluhráč Chris Kreider. „Jeho lajna odehrála výborné minuty, spoustu času strávili v útočném pásmu,“ připomněl Laviolette.

Důležitý krok k postupu pak jistil 45 zákroky gólman Rangers Igor Šesťorkin a znovu se vyznamenali i newyorské formace na oslabení. Hurricanes v celé sérii nevyužili ani jednu z 15 přesilovek.

Carolině tak nezbývá než se upínat k mlhavé naději, že se stane pátým týmem historie NHL, který ovládne sérii ze stavu 0:3. „Pořád žijeme,“ burcoval schlíplou kabinu Hurricanes kouč Rod Brind’Amour. Po čtvrtém utkání, které se hraje v noci na neděli, už to ale nemusí být pravda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.