Švýcarští pacifisté bojují proti plánům zbrojního průmyslu

Miliardy do zbrojení a na armádu? Část Švýcarů dává důrazně najevo svůj nesouhlas.

„Ne miliardám pro zbrojařské koncerny namísto pro oběti války“. Tak se při protestech vyjadřují švýcarské pacifistické skupiny. Tou nejvíce medializovanou je tzv. Skupina pro Švýcarsko bez armády (GSoA), která o sobě píše, že je „antimilitaristická organizace, která se staví proti jakémukoli švýcarskému zapojení do války a je oddána globální spravedlnosti“. Na svém nedávném plenárním zasedání v Solothurnu přijali její členové rezoluci proti miliardovým plánům zbrojního průmyslu na přezbrojení armády a místo toho vyzvali ke „střízlivé analýze hrozeb“. Tajemník této organizace Jonas Heeb v tiskové zprávě napsal, že plány švýcarské armády na vyzbrojování nejsou založeny na reálné hrozbě, ale na planých bezpečnostních slibech. Místo „nahodilého pumpování miliard do zbrojení“ GSoA požaduje bezpečnostní politiku, která se bude orientovat na „realistické scénáře hrozeb, jako je prevence katastrof nebo klimatická krize“.

Účastníci zasedání také vyzvali švýcarskou vládu, aby se připojila ke Smlouvě o zákazu jaderných zbraní (TPNW), která vznikla z iniciativy OSN a v roce 2017 ji podepsalo 68 zemí. Tuto iniciativu zahájila Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN), coby koalice nevládních organizací podporujících dodržování a provádění Smlouvy OSN o zákazu jaderných zbraní. Švýcarsko je členem starší Úmluvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), která byla podepsána v roce 1970. Její součástí je zákaz šíření jaderných zbraní, závazek k odzbrojení a právo na mírové využívání jaderné energie. V roce 2021 však vstoupila vedle NPT v platnost i TPNW, jež zakazuje použití, hrozbu použití, výrobu, skladování, získávání, držení, rozmísťování, transfer a testování jaderných zbraní nebo podporu těchto zakázaných činností. Švýcarsko se k této smlouvě nepřipojilo, s tím, že smlouva má jen malý dopad, protože ji neuznávají vlastníci jaderných zbraní ani téměř žádné západní či evropské země. Na svém plenárním zasedání přijali pacifisté z GSoA další dvě rezoluce týkající se aktuálně probíhajících válek a zdůraznění švýcarské neutrality. Role Švýcarska v rusko-ukrajinské válce podle pacifistů nespočívá v otázce zbrojení, ale v sankcích proti ruskému mocenskému aparátu a ve finanční podpoře Ukrajiny. Na Blízkém východě pak GSoA vyzývá k okamžitému ukončení násilí, propuštění všech rukojmích a vězněných Palestinců a ukončení okupace palestinských území Izraelem. Kromě toho musí Švýcarsko pokračovat ve financování humanitární organizace pro palestinské uprchlíky UNRWA a zastavit veškeré obchody se zbraněmi na Blízkém východě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.