Jakub Kocman završil hattrick na běloušovi Dancerovi of Denali. | foto: Petr Šedivý Photography

Na Den vítězství válí. Osmý květen je mi souzený, říká dostihový jezdec Kocman

  • 0
Odsýpalo mu to s novým svěřencem trenérky Lempochnerové Mascalzonem i s českým odchovancem Sasirem. Vítězně si vedl také v rovinovém dostihu, v němž se vyhoupl do sedla narostlého Dancera of Denali. Jakub Kocman zaznamenal při středečním mítinku v Pardubicích tři triumfy. „Osmý květen je mi asi souzený, předloni jsme tu také třikrát zvítězil,“ připomněl Kocman.

První dostih a hned výhra. Představte prosím koně, který v Česku ještě nikdy neběhal.
Mascalzone je z Itálie, tady zatím bude skákat jen přes proutěné překážky. Měli jsme štěstí. Kdyby nespadl Lukáš Matuský na posledním skoku, asi bychom nevyhráli.

Co druhé vítězství se Sasirem?
To byl divoký dostih s mnoha koňmi. Ale já mám tenhle dostih a kurz rád, taky se mi ho už párkrát podařilo vyhrát. Nastoupili jsme poměrně brzy, ale už jsem potřeboval jet, nechtěl jsem, aby k němu přišli volní koně bez jezdce. Sasira znám z předchozích startů, má výborný konec, ale ne vždy to zezadu stihne vytáhnout mezi nejlepší.

S Dancerem of Denali se asi úspěch vzhledem k předchozím výsledkům dal očekávat.
Hlídal jsem si favoritku Bonanzu Gold a vyvážel jsem se za ní. Na to, jak je Dancer velký, skvěle vytáčí oblouky. Když se do něj pak člověk obuje, bojuje až do cíle.

Po posledním dostihu přišli lidé k Taxisu věnovat vzpomínku bývalému správci dostihové dráhy Jiřímu Jandovi, který loni zemřel.

Potřebuje tenhle bělouš vůbec vaši podporu? V závěrečné fázi dostihu bylo vidět, jak se znatelně přibližuje k vedoucím koním.
Ano, musí ji mít. Od druhé půlky dostihu je nezbytná. Tlačím ho, pobízím. Když ho přemluvíte, máte vyhráno. I když třeba ještě není první, potom nastoupí. Stačí jedna dvě pobídky bičem a on jde.

Dancer of Denali je taková bílá mašina, kterou je nutno nastartovat a pak jede, že?
Přesně. Pak už se hlavně nikde nesmíte schovávat, chce to ukázat mu prostor. Je to velký kůň, který vyžaduje místo pro cval.

Nabízí se prodat jeho vytrvalost i nad skoky. Poradil byste to trenérovi?
Petr Kříž říkal, že to chtějí zkusit přes proutěné překážky, tak uvidíme. Moc rád si na něj sednu.

Stále pracujete na tři směny a dostihy máte jen jako hobby?
Ano. Je to náročné. Kondičku nabírám v Orlických horách, kde běhám do kopců. Je těžké to všechno skloubit — ale měnit to nebudu, protože se mi právě takhle daří.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž