Rezavé skvrny na nožích okamžitě zmizí. Vezměte na ně tuto zeleninu

Rez nám dokáže mnohdykrát pořádně zavařit. Její účinky jsou nežádoucí a věci, které jsou rezavé dříve nebo později zcela degradují. Jak se tedy rzi co nejjednodušeji zbavit? Například pomocí zeleniny.

Čisticí schopnosti brambor

Brambory jsou mnohem více než jen obyčejná zelenina plná chutě a bohatá na vitamíny a minerály. Skrytým tajemstvím těchto pokladů zahrady jsou jejich nečekané schopnosti jako domácích pomocníků při úklidu. Kdo by si pomyslel, že brambory mají skryté čisticí super schopnosti? Ale je to tak! A není žádným překvapením, že by byla škoda je plně nevyužít. Když se pustíte do jejich použití, vaše domácnost bude zářit čistotou jako nikdy předtím.

Jak na rezavé příbory

Máte občas problém s rezavými skvrnami na příborech? Tyto skvrny se obvykle objevují vlivem vlhkosti a kyslíku. Většina příborů obsahuje určité množství železa, které v prostředí s vysokou vlhkostí začne oxidovat a tvoří rez. Čím je prostředí vlhčí, tím rychleji dochází k této reakci.

Brambora jako řešení na rez

Skvělým řešením pro odstranění rezavých skvrn z příborů je syrová brambora, která obsahuje kyselinu šťavelovou. Tato látka je účinným rozpouštědlem rezavých usazenin, což brambory činí perfektním pomocníkem v boji proti rezavým skvrnám.

Foto: Shutterstock

Postup čištění

Nejprve pečlivě vyčistěte nůž, který by měl být zcela suchý. Poté si opláchněte syrovou bramboru, osušte ji papírovou utěrkou a rozkrojte ji napůl. Pro lepší manipulaci s bramborou můžete odříznout kousek z obou stran, aby vám lépe seděla v ruce. Vezměte nůž do druhé ruky a mírným tlakem třete řeznou stranou bramboru přes všechny rezavé skvrny. Kyselina šťavelová začne po chvíli reagovat a rez se uvolní během několika minut. Poté nůž opláchněte, aby se zbavil nečistot od brambor a odlupující se rzi. Nakonec ho důkladně osušte suchým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Je důležité, aby byl nůž po omytí a vysušení dokonale suchý, aby se předešlo opětovnému vzniku rezavých skvrn.

Foto: Shutterstock, zdroj: Madeincookware