Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lidé s odlišnostmi se chtějí cítit „normálně“

Rovnost tváří

Moje tvář je mistrovské dílo, to je ústřední moto Mezinárodního týdne rovnocennosti tváří, který letos vychází na 13. až 19. května a který celosvětově zaštiťuje Face Equality International, u nás iniciativa Rovnost tváří, která je také zdrojem dalších informací v tomto článku. Událost vyvrcholí Piknikem všech tváří v neděli 19. května v parku Grébovka v Praze. Přidat se k osvětě můžete i vy.

Iniciátorem celé akce je celosvětové sdružení Face Equality International usilující o lepší svět pro lidi s viditelnými odlišnostmi v obličeji. Rovnost tváří u nás zastřešuje hned několik organizací, které řeší nemoci s viditelnými odlišnostmi jako je alopecie, atopický ekzém, popáleniny, Treacher Collinsův syndrom, ichtyóza a jiné (například spolek Be Treacher-Collins, Popálky o.p.s., Spolek Ichtyóza, Microtia Czech Republic, Kolibříci Pomáhají, z.ú., Šťastný úsměv, z.s., Tělo s příběhem s.r.o., psoriatiků a atopických ekzematiků, Albína z.s., Ehlers-Danlosův syndrom a syndrom hypermobility, z.s. a další). Jak sami říkají, oni si své odlišnosti sami nevybrali, přihodily se následkem nemoci nebo úrazu. Jejich přáním je větší pochopení ze strany společnosti a normalizace odlišností. Bohužel je stále běžné, že se nejen děti s těmito problémy setkávají se šikanou.

Mezinárodní týden rovnocennosti tváří

Lidé napříč společností budou sdílet své příběhy, šířit osvětu a edukovat širokou veřejnost. Kampaň se realizuje především na sociálních sítích Facebook a Instagram. Jejich příběhy pomáhají dodat odvahu dalším lidem, aby vystoupili ze svého stínu. Zapojit se můžete i vy. Rovnost tváří připravila zajímavé aktivity, které jsou vhodné pro školkové a školní děti, aby pochopily danou problematiku a dozvěděly se více o daných nemocích a diagnózách. Právě aktivní porozumění odlišností dětmi je důležitou součástí začlenění do společnosti.

Případně se můžete fyzicky zúčastnit Pikniku všech tváří, který se již po několikáté pořádá v Praze v parku Grébovka 19. května od 10:00 do 18:00 hod, kde se zapojené organizace sejdou a budou šířit osvětu o svých problémech. Pokud byste jim tedy chtěli vyjádřit podporu i mimo sociální sítě, jste vítáni.

Zaručeně zlepší den

Cestujte bez stresu – spousta tipů pro pohodové a bezstarostné cestování

NASA chce zavést jednotný lunární čas

Gorily se bijí do hrudi, aby předešly konfliktu. Nechtějí bojovat

„Hovězí rýže“ z Jižní Koreje. Bude to jídlo budoucnosti?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…