Italský systém protivzdušné obrany Grifo otestoval střelu CAMM-ER

Italský systém protivzdušné obrany Grifo otestoval střelu CAMM-ER
Odpal CAMM-ER z vypouštěcího zařízení iLauncher systému Grifo / MBDA Italia (Zvětšit)

Evropa, na základě temných zkušeností Ukrajiny s ruskou imperiální rozpínavostí, pět minut po dvanácté horečně posiluje protivzdušnou obranu (PVO). Výjimkou není Itálie. Ta pracuje na systému PVO krátkého a středního dosahu Grifo založeného na střele země-vzduch CAMM-ER (Common Anti-Air Modular Missile – Extended Range). Podobnou cestou se vydalo Polsko se systémem Narew.

Rusové se svým fetišismem k datům si nemohli nechat ujít 8. květen k provedení masivního úderu na Ukrajinu. Z noci ze sedmého na osmý květen proti Ukrajině vyslali 76 střel a dronů.

Ruské strategické bombardéry Tu-95MS nad Kaspickým mořem vypustily 45 střel Ch-101/555, z toho ukrajinská PVO 33 sestřelila. Čtveřice Kalibrů vypálených z lodí Černomořské flotily nedoletěla k cílům. Dále MiG-31K ve vzdušném prostoru Tambovské oblasti vypustil jednu střelu Ch-47M2 Kinžál. Nebylo ji možné sestřelit, protože zasáhla oblast bez vhodných prostředků PVO – k sestřelení Kinžálu je potřeba americký Patriot nebo francouzsko-italský SAMP/T (Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre).

Dvě balistické rakety země-země Iskander-M nebyly sestřeleny ze stejného důvodu. Došlo také k odpalu jedné střely s plochou dráhou letu Iskander-K – nebyla sestřelena. Byly ale zničeny obě střely Ch-59/69. V případě íránských Šáhidů-131/136 došlo ke zničení 20 z 21 dronů. Startovaly z Primorsko-Achtarsku, Krasnodarský kraj.

Hlavním cílem raketových a dronových úderů byla ukrajinská kritická infrastruktura, konkrétně zařízení na výrobu a přenos energie v regionech Vinnycja, Záporoží, Kirovohrad, Lvov, Ivano-Frankivsk a Poltava.

Ruští okupanti kombinují použití zcela odlišných, z hlediska funkčnosti a takticko-technických vlastností, prostředků vzdušného napadení k přetížení ukrajinské PVO, odvedení pozornosti a vyčerpání ukrajinských střel země-vzduch. A Ukrajinci nemají dostatek prostředků PVO k pokrytí všech tras a směrů útoků. Navíc ke zničení některých ruských prostředků vzdušného napadení jsou potřebné jen velmi výkonné systémy PVO Patriot a SAMP/T.

Tohle je ukázka toho, jak silným a komplexním ruským útokům, ukrajinská PVO čelí. Rusové jsou schopni takto komplexní útok připravit v průměru každý týden a půl. Během této doby připraví kombinovaný úder, zhotoví určitý počet střel/dronů, doplní munici, plus provedou údržbu letecké i námořní složky. Ukrajinskou energetiku chrání jen to, že Rusové nemají dostatečné množství potřebných prostředků ničení.

Výše uvedené je kvantitativní a kvalitativní normativ toho, co mohou Rusové nasadit v delším střetu proti zemím NATO. Dává nám to určitý myšlenkový rámec nejen k následujícímu text, ale zejména rámec, jak robustní – zejména z hlediska počtu odpovídajících střel země-vzduch – má být alianční PVO. V tomto případě konkrétně teritoriální pozemní PVO. Pochopitelně v rámci letecké PVO lze nasadit i moderní víceúčelové stíhačky a střely vzduch-vzduch, ba dokonce bojové vrtulníky, jako je český Viper. Pozemní složka ale jednoznačně tvoří základ a páteř PVO každého státu.


Produktový list CAMM-ER; větší foto, větší foto / MBDA

Z hlediska PVO je naprosto rozhodující a vše-určující dostupnost střel země-vzduch, resp. vzduch-vzduch. Protože jak vidíme na Ukrajině, k odražení jednoho útoku je potřeba několik desítek střel. Více než sto měsíčně, více než tisíc za rok. Samozřejmě alianční státy jsou schopny aktivní obrany – tedy přímo ničit ruské raketové systémy na zemi, či dokonce ruské bombardéry – ale uvažujme o tom, jako o nutném čísle pro dostatečné odstrašení Ruska. Mít pouze několik desítek nebo stovek střel země-vzduch rozhodně nestačí. Skutečné odstrašení vychází z toho, kolik je na skladě munice.

Páteř každé PVO tvoří raketové pozemní systémy krátkého a středního dosahu – zejména z hlediska schopnosti průmyslu pro tyto prostředky dodávat dostatečný počet střel. V Evropě dominují tři systémy:

  • NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Finsko, Norsko, Španělsko, Litva a Maďarsko;
  • IRIS-SLM/SLS (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled Surface Launched Medium / Short Range). Německo, Švédsko, Norsko, Lotyšsko, Estonsko a Slovinsko;
  • CAMM/CAMM-ER. Velká Británie, Polsko a Itálie.

Existují i další svébytná řešení, jako český Spyder, ale z hlediska dominance budou tři výše uvedené v Evropě nejrozšířenější. Finsko také objednalo izraelský David's Sling, ale ten je – z hlediska použitých střel Stunner – výkonnostně na, resp. nad úrovní Patriotu nebo SAMP/T.

Novým členem rodiny CAMM je Itálie. Ta se podobě jako Polsko v případě systému Narew a Pilica+ rozhodla pro britské střely CAMM, výkonnější CAMM-ER a odpalovací zařízení iLauncher. A podobně jako Polsko hodlá využít maximum vlastních komponentů, kromě domácích nosných platforem zejména systémy velení a řízení (C2), plus radiolokátory.

Italský Grifo kombinuje britské osminásobné vertikální odpalovací zařízení iLauncher a střely CAMM / CAMM-ER, italské stanoviště C2 PCMI (Posto Comando Modulo di Ingaggio) a radiolokátor Rheinmetall Italia X-TAR3D. Grifo je vyvinutý MBDA a patří do rodiny EMADS (Enhanced Modular Air Defence Solutions).


Testovací odpal CAMM-ER (2022)

Během nedávného ostrého testu Grifo pomocí CAMM-ER zničil cvičný dron. Přelomová zkouška poprvé ověřila a kvalifikovala PCMI integrované s odpalovacím zařízením a střelou CAMM-ER.

Během testu PCMI detekoval „útočící“ cvičný dron, poté identifikoval a klasifikoval hrozbu, vyhodnotil způsob obrany a následně odpálil CAMM-ER, která úspěšně zasáhla cíl. Zkouška současně ověřila funkčnost obousměrného datového spojení mezi střelou a pozemním segmentem.

CAMM-ER je střela CAMM s prodlouženým doletem vyvinuta ve spolupráci Velké Británie a Itálie. CAMM-ER o hmotnosti 166 kilogramů (dvojnásobek oproti CAMM) umí zasáhnout cíl na vzdálenost až 45 kilometrů. CAMM-ER je vybaven nejmodernějším aktivním radiolokátorem a novým motorem od italské společnosti AVIO.

Lze ji použit v pozemních i námořních aplikacích. „Slávu“ získala díky polským programům PVO Narew a Pilica+ – Varšava pro tyto dva programy nakoupí 182 odpalovačů iLauncher a nejméně 1000 (výhledově několika tisíc) střel CAMM, CAMM-ER a perspektivních CAMM-MR (Medium Range) – ta posledně jmenovaná, vyvíjená Velkou Británii a Polskem, dovolí ničit cíle na vzdálenost 100 kilometrů.

Polská poptávka dává MBDA perspektivu velkých a dlouhodobých objednávek. Což je naprosto klíčové. MBDA tak může bez obav investovat miliardy eur do výroby pro rychlejší a levnější výrobu střel.

Eric Béranger, generální ředitel MBDA, v březnu uvedl, že v roce 2023 70 % zakázek společnosti souviselo s pozemní PVO. Celkové roční tržby MBDA se zvýšily z 4,2 na 4,5 miliardy EUR, objem přijatých zakázek vzrostl o deset procent z devíti na 9,9 miliardy EUR, objem nevyřízených zakázek se zvýšil z 22,3 na 28 miliard EUR.


Výroba střel Meteor v boltonském závodě MBDA; větší foto / MBDA

V období 2023 až 2028 plánuje MBDA investovat do výroby 2,4 miliardy EUR. Podle Bérangera ale toto čísle poroste.

Cílem investic je vyrábět aktuálně žádané střely – Aster, Mistral, CAMM, CAMM-ER, Brimstone atd. – rychleji a více. V případě střel Mistral MBDA zvýší měsíční výrobu čtyřikrát a zrychlí dodávku zákazníkům dvakrát. V případě CAMM měsíční výroba vzroste dvakrát, u střel Aster 1,5×. I u dalších střel MBDA znásobí výrobu.

„Před rokem 2022, kdy čas nebyl problém, se doba mezi objednávkou a dodáním střel Aster pohybovala kolem 42 měsíců, nyní je cílem dostat se do roku 2026 pod 18 měsíců,“ uvedl Béranger. „Za tímto účelem investujeme do našich výrobních závodů a do výrobních nástrojů. Náš závod v Boltonu ve Velké Británii zdvojnásobí svou kapacitu, v Itálii rozšiřujeme výrobu v našich závodech ve Fusaro a Římě, zatímco v severní Itálii vznikne druhá montážní linka pro rodinu CAMM. Ve Francii zdvojnásobíme výrobu, zatímco v Německu je MBDA součástí společného podniku COMLOG se společností Raytheon, který bude v novém závodě vyrábět střely Patriot GEM-T,“ vysvětlil Béranger.

Druhou věcí jsou základní materiály pro výrobu střel. V současné době se některé slitiny na bázi železa shánějí obtížně, proto má MBDA na skladě přibližně 80 tun, roční potřeba se pohybuje v rozmezí čtyř až pěti tun. „Dalším klíčovým prvkem je titan a naše zásoby postačují na výrobu několika tisíc raket,“ uvedl Béranger. Stejně tak je nutné pečlivě a dlouhodobě plánovat nákup některých elektronických součástek.

Zdroj: EDR Magazine, MBDA Italia

Nahlásit chybu v článku


Související články

Narew: Polsko kupuje britský protiletecký systém Sky Saber

Varšava v rámci programu Narew koupila britský protiletecký a protiraketový systém středního ...

PREMIUM Visla, Narew a Pilica: Polsko buduje masivní protivzdušnou obranu

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak a jeho britský kolega Ben Wallace 4. října během návštěvy ...

PREMIUM Pilica+: Základ integrované a vícevrstvé polské protivzdušné obrany

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak počátkem října podepsal rámcovou dohodu o nákupu ...

PREMIUM Nejmocnější evropská protivzdušná obrana vzniká v Polsku. S pomocí Velké Británie

Došlo k podpisu rekordních smluv o dodávkách komponentů, transferu technologií ToT (Transfer of ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • pjaro77
    11:26 12.05.2024

    Zvláda CAMM-ER boj proti balistickým strelám (aspoň kategorie iskander) ? Alebo sa aspoň plánuje pre CAMM-MR ? Nedokázal som o tom nič nájsť.

    Zvláda CAMM-ER boj proti balistickým strelám (aspoň kategorie iskander) ? Alebo sa aspoň plánuje pre CAMM-MR ? Nedokázal som o tom nič nájsť.

    • Sgt Murphy
      15:27 12.05.2024

      Tiež o tom od MBDA nemám žiadnu zmienku, aj keď tieto systémy sú pomerne novinka a stavil by som sa že výrobca sa bude určite snažiť mať pre nich do budúcna "nálepku" že systém je ...Zobrazit celý příspěvek

      Tiež o tom od MBDA nemám žiadnu zmienku, aj keď tieto systémy sú pomerne novinka a stavil by som sa že výrobca sa bude určite snažiť mať pre nich do budúcna "nálepku" že systém je schopný pôsobiť ako "anti tactical ballistic missile". MBDA je schopný výrobca tejto kategórie systémov. Radarom aj výkonmi rakiet je na tom obdobne ako Spyder s interceptormi I-Derby ER a radarmi EL/M-2084 alebo NASAMS s novými, nedávno testovanými AMRAAM-ER a novými radami GhostEye MR, oba schopnými pôsobiť ako ATBM.Skrýt celý příspěvek

    • Poly
      15:54 12.05.2024

      Podle mě ne - má jen 10 kg hlavici bez IR a to je na takové rakety ořezávátko. Tolik má PAC -3 MSE, ale ten má kinetic kill vehicle. Z těch lehkých PVO s radarovým naváděním ...Zobrazit celý příspěvek

      Podle mě ne - má jen 10 kg hlavici bez IR a to je na takové rakety ořezávátko. Tolik má PAC -3 MSE, ale ten má kinetic kill vehicle. Z těch lehkých PVO s radarovým naváděním funguje údajně např Barak 8 a ten má hlavici 60 kg.Skrýt celý příspěvek

      • Sgt Murphy
        16:14 12.05.2024

        Ťažko povedať. Tiež som nad tým uvažoval. Výrobcovia udávajú že tie systémy to vedia. Ale. PAC-2 GEM-T má tiež niekoľkonásobne väčšiu hlavicu, ale ako primárny ATMB interceptor ...Zobrazit celý příspěvek

        Ťažko povedať. Tiež som nad tým uvažoval. Výrobcovia udávajú že tie systémy to vedia. Ale. PAC-2 GEM-T má tiež niekoľkonásobne väčšiu hlavicu, ale ako primárny ATMB interceptor Patriotu pôsobí podstatne účinnejší kinetic kill PAC-3 MSE. Tak isto Davidov prak má hit-to-kill Stunner a SAMP/T má hit-to-kill Aster 30. Otázka teda možno dokážu pôsobiť ako ATBM, ale aká je ich reálna úspešnosť ich zostrelovať? Nemusí byť vysoká.Skrýt celý příspěvek

        • Poly
          21:46 12.05.2024

          Bude dost vysoká - byly k tomu vyvinuty. Všechny zmíněné jsou ATMB a nejsou to už lehké rakety, ale relativně robustní systémy. CAMM je překopaný ASRAAM. Dokonce i ten Derby v ...Zobrazit celý příspěvek

          Bude dost vysoká - byly k tomu vyvinuty. Všechny zmíněné jsou ATMB a nejsou to už lehké rakety, ale relativně robustní systémy. CAMM je překopaný ASRAAM. Dokonce i ten Derby v případě SPYDER-LR je o level dál jak v případě hlavice tak i v případě detonačního mechanismu. Jinak Rafael tvrdí, že Derby nějak upgradoval pro boj s TBM.Skrýt celý příspěvek

  • JerzyŔ
    18:32 11.05.2024

    Opět pěkný (podle mého vnímání) článek, čtivý, informativní, zcela věcný, prost frází, přání a snů až fantasmagorií . Tentokrát ne, že by u každé PVO střely a radaru a vozidla ...Zobrazit celý příspěvek

    Opět pěkný (podle mého vnímání) článek, čtivý, informativní, zcela věcný, prost frází, přání a snů až fantasmagorií .
    Tentokrát ne, že by u každé PVO střely a radaru a vozidla uváděl detailně parametry, to by bylo na několik desítek příruček, ne na jeden článek, ale spíše vše shrnuto, zasazeno do kontextu současné situace, a spíše soustředěno na úvahy o množství , výrobních kapacitách apod..
    Kdo chtěl (já jsem chtěl) , mohl si ještě počíst ve starších odkazovaných článcích nebo jinde, a i v komentářích, které se vedou ne úplně odborně-vědecky, jsou to "debaty u piva" jasné, ale u tohoto článku rozumně, věcně, logicky, i když si některé vzájemně mírně odporují. Pro mě a můj zájem i tyto jsou přínosem.
    Tento můj komentář samozřejmě přínosem není, je děkovný ostatním.Skrýt celý příspěvek

  • memo
    16:08 11.05.2024

    Je to sice docela malá ale dost podstatná připomínka. Jak to bude s obranou na velkou a velmi velkou vzdálenost? Těch hráčů na krátkou a střední je docela dost ale na tu velkou ...Zobrazit celý příspěvek

    Je to sice docela malá ale dost podstatná připomínka. Jak to bude s obranou na velkou a velmi velkou vzdálenost? Těch hráčů na krátkou a střední je docela dost ale na tu velkou docela zase málo. Že by byl omezením zase nějaký ten finanční,,Budget ,,......Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      16:37 11.05.2024

      Můžeme jen doufat, že vrchní vrstvu obstará pro Evropu Arrow 3, který má být ve strategické iniciativě ESSI, ČR se k tomu připojila. Chybí něco mezi Spyderem a Arrow, to může být ...Zobrazit celý příspěvek

      Můžeme jen doufat, že vrchní vrstvu obstará pro Evropu Arrow 3, který má být ve strategické iniciativě ESSI, ČR se k tomu připojila. Chybí něco mezi Spyderem a Arrow, to může být například David Sling nebo SAMPT, nebo Patriot. Možností je na trhu dost, stačí chtít.Skrýt celý příspěvek

      • SYN_
        04:58 12.05.2024

        David Sling by byl vhodný jako nejvyší stupeň čistě národní obrany (Arrow jako nad-národní=evropský systém), s tím že má nezanedbatelnou AB schopnost a zbytek by "řešil" společný ...Zobrazit celý příspěvek

        David Sling by byl vhodný jako nejvyší stupeň čistě národní obrany (Arrow jako nad-národní=evropský systém), s tím že má nezanedbatelnou AB schopnost a zbytek by "řešil" společný Arrow3, a k němu by se hodil některý "nižší" systém snad Iris-SL nebo CAMM. Nám to bohužel vyšlo trošku nešikovně, sice máme (teda, máme na cestě) celkem solidní systém ale "nahoru" mezi AB schopné moc nedosahuje, a směrem "dolů" taky nic extra... snad ten Spyder AIO ale i ten je dost velký/drahý :(Skrýt celý příspěvek

    • pjaro77
      16:37 11.05.2024

      Je to kur.. drahé, preto sa v Europe stavia spoločná PVOs European Sky Shield.

      Je to kur.. drahé, preto sa v Europe stavia spoločná PVOs European Sky Shield.

      • Lukas
        21:23 11.05.2024

        Europa?
        A Francja - Francja bierze udział w programie?
        A Włochy? Hiszpania?

        Europa?
        A Francja - Francja bierze udział w programie?
        A Włochy? Hiszpania?

        • SYN_
          05:09 12.05.2024

          Buď se připojí, nebo dokážou sestavit něco srovnatelného (zatím Aster/SAMPT považuji za úroveň spíš Patriot/David Sling, nikoliv Arrow3/SM3, takže tam mají pořád ještě díru), nebo ...Zobrazit celý příspěvek

          Buď se připojí, nebo dokážou sestavit něco srovnatelného (zatím Aster/SAMPT považuji za úroveň spíš Patriot/David Sling, nikoliv Arrow3/SM3, takže tam mají pořád ještě díru), nebo zůstanou slaběji chráněni...
          Jako co, to je dobré si říct "sice ještě nemáme nic konkrétního, ale určitě něco vyvineme, hlavně se přidejte k nám"??
          Jestli si mám vybrat systém existující licenční, nebo slíbený evropský, tak beru to první. Francouzům se to pravda může jevit trošku jinak, ale nikdy člověk nepotěší všechny najednou...Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            09:14 12.05.2024

            Český problém PVO vidím více v nedostatečném počtu, než ve výběru typů techniky.

            Český problém PVO vidím více v nedostatečném počtu, než ve výběru typů techniky.

          • Lukas
            10:27 12.05.2024

            Tak tylko zauważ jakie kompetencje (przemysłowe) ma Francja - producent systemów średniego zasięgu o zdolnościach przeciwrakietowych (SAMP/T) Kto z uczestników ESSI ma takie ...Zobrazit celý příspěvek

            Tak tylko zauważ jakie kompetencje (przemysłowe) ma Francja - producent systemów średniego zasięgu o zdolnościach przeciwrakietowych (SAMP/T)

            Kto z uczestników ESSI ma takie zdolności (kompetencje)
            Dla mnie ten program bez francuskiego przemysłu będzie ułomny...Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            10:30 12.05.2024

            Pro flankier.jirka I po to stabilne finansowanie armii (nie musi być 3 czy 4% - grunt by było stabilne) - by móc rozbudować Zarówno ilość systemów, jak i sukcesywnie kupować ...Zobrazit celý příspěvek

            Pro flankier.jirka
            I po to stabilne finansowanie armii (nie musi być 3 czy 4% - grunt by było stabilne) - by móc rozbudować
            Zarówno ilość systemów, jak i sukcesywnie kupować amunicje...Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            10:51 12.05.2024

            Lukas Jde to ufinancovat, ale je to o stabilitě a nastaveném systému. Dobrým příkladem je Finsko, které celou dobu udržuje úroveň financí na obranu na odpovídající úrovni a ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas
            Jde to ufinancovat, ale je to o stabilitě a nastaveném systému. Dobrým příkladem je Finsko, které celou dobu udržuje úroveň financí na obranu na odpovídající úrovni a nakupují strategicky dlouhodobě systémy tak jak se patří. A je to i o systému obrany založeném na preznční službě branců. Dlouhodbě si udržují dobrý stav rezervistů a větší počet zbraní v aktivní službě. Švédově vědí proč se k tomu vrátli v již v roce 2018.. Zájem o trvalou službu v profesionálním sboru nebude nikdy dostatečný pro obranu jako celku. Mají nesrovnatelně vyšší počty jednotek v aktivní službě než podobně velká česká ekonomika a nikdo tam nevidí problém ani v nákupu 64 kusů F 35.
            https://data.worldbank.org/ind... Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            11:00 12.05.2024

            Lukas ESSI může existovat bez Francie, bude jen záležet na tom jaké budou podmínky pro poevropštění systému Arrow 3. Dokáží-li vyjdenat kompletní licenci, tak je evropský průmysl ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas
            ESSI může existovat bez Francie, bude jen záležet na tom jaké budou podmínky pro poevropštění systému Arrow 3. Dokáží-li vyjdenat kompletní licenci, tak je evropský průmysl schopný pro tento systém vyrábět vše potřebné i bez účasti Francie.Skrýt celý příspěvek

        • pjaro77
          11:24 12.05.2024

          Francia ? Že sa nechcú pripojiť, je ich vec. Za svoje si patlajú vlaastný ssytém, ktorý výkonu Arrow ani Thaad alebo Aegis nedosahuje.

          Francia ? Že sa nechcú pripojiť, je ich vec. Za svoje si patlajú vlaastný ssytém, ktorý výkonu Arrow ani Thaad alebo Aegis nedosahuje.

  • pjaro77
    11:38 11.05.2024

    Vzhľadom k obrovským cenám za PVO rakety a rozšírení MALE dronov a shahedov by bolo vhodné licencovať v Europe rakety Tamir a implementovať ich do odpaľovačov iLauncher, nasams a ...Zobrazit celý příspěvek

    Vzhľadom k obrovským cenám za PVO rakety a rozšírení MALE dronov a shahedov by bolo vhodné licencovať v Europe rakety Tamir a implementovať ich do odpaľovačov iLauncher, nasams a ďalších. A tiež do C2 systémov v Europe.
    https://missiledefenseadvocacy... Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      13:18 11.05.2024

      Zrovna proti kategorii MALE UAV by byl Tamir, co by C-RAM a VSHORAD, krátký. MALE drony se budou pohybovat mimo PÚP ...Zobrazit celý příspěvek

      Zrovna proti kategorii MALE UAV by byl Tamir, co by C-RAM a VSHORAD, krátký. MALE drony se budou pohybovat mimo PÚP Tamiru.
      https://en.wikipedia.org/wiki/... Skrýt celý příspěvek

    • SYN_
      05:14 12.05.2024

      Nebo prostě jakýkoliv systém sice nižších shopností (zejména dosahu) ale především nízké ceny. K tomu vede mj. co největší série, takže v tomto směru by to chtělo co nejmenší počet ...Zobrazit celý příspěvek

      Nebo prostě jakýkoliv systém sice nižších shopností (zejména dosahu) ale především nízké ceny. K tomu vede mj. co největší série, takže v tomto směru by to chtělo co nejmenší počet "adeptů" jinak to zase bude drahé... tady by se možná NATO mohlo shodnout na standartu něco jako u puškové a dělostřelecké munice... bylo by to záhodno.
      Teda pokud se už konečně neobjeví reálně nasaditelné lasery.Skrýt celý příspěvek

      • flanker.jirka
        12:13 12.05.2024

        Systémy už existují, jak pro VSHORAD C-UAS, tak pro C-RAM. V ČR opět narazíme na otázku struktury jednotek pozemních sil a PVO. Komu takové zbraně dát a do čeho je efektivně ...Zobrazit celý příspěvek

        Systémy už existují, jak pro VSHORAD C-UAS, tak pro C-RAM. V ČR opět narazíme na otázku struktury jednotek pozemních sil a PVO. Komu takové zbraně dát a do čeho je efektivně integrovat? Musel by někdo bouchnout do stolu a místo integrace RBS 70 vozidlo 4x4 začít pracovat na něčem podobném jako je MSHORAD na Strykeru, nebo převzít hybridní verzi Skynexu kanon + střely.
        Máte-li raději větší věci, pak existuje zajímavá ráže 50 mm nebo 76 mm. Například Draco. https://www.militarytoday.com/... Skrýt celý příspěvek

  • pjaro77
    11:31 11.05.2024

    ...Zkouška současně ověřila funkčnost obousměrného datového spojení mezi střelou a pozemním segmentem.

    Bude datalink fungovať v silne zarušenom prostredí ?

    ...Zkouška současně ověřila funkčnost obousměrného datového spojení mezi střelou a pozemním segmentem.

    Bude datalink fungovať v silne zarušenom prostredí ?

    • tomas.foldyna
      12:09 11.05.2024

      Uvnitř vlastního území je případná zarušenost podstatně menší, pokud je rušení provádí samotný prostředek vzdušného napadení, má to taky svá omezení ...

      Uvnitř vlastního území je případná zarušenost podstatně menší, pokud je rušení provádí samotný prostředek vzdušného napadení, má to taky svá omezení ...

    • flanker.jirka
      13:23 11.05.2024

      Určitě ano, na principu vícecestných datalinek máte dnes postavené vše nové v kategori PVO a PRO.

      Určitě ano, na principu vícecestných datalinek máte dnes postavené vše nové v kategori PVO a PRO.

  • Toomk
    09:01 11.05.2024

    My s tím ,,českým Spyder,, a těma několika desítkama střel budeme zase atyp, který bude výkony dobrý, vyzkoušený v boji z Izraele, ale až třeba během dvou dnů - týdne vystřílíme, ...Zobrazit celý příspěvek

    My s tím ,,českým Spyder,, a těma několika desítkama střel budeme zase atyp, který bude výkony dobrý, vyzkoušený v boji z Izraele, ale až třeba během dvou dnů - týdne vystřílíme, tak pochybuji, že nám rychle Rafael rychle dodá další Derby nebo Python rakety. Nebo je tam možnost dát jiné rakety? A co třeba licenční výroba? Izraelci to asi nebudou chtít pustit z ruky.Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      10:23 11.05.2024

      Spyder Izraelská armáda doposud nepoužívá! Používá pouze střely tohoto sytému na svých letadech. Ale to si musí na MO ČR sami přebrat ve svých moudrých hlavách, proč jednou dají ...Zobrazit celý příspěvek

      Spyder Izraelská armáda doposud nepoužívá! Používá pouze střely tohoto sytému na svých letadech. Ale to si musí na MO ČR sami přebrat ve svých moudrých hlavách, proč jednou dají mezi omezení při výběru techniky požadavek na používání systému v jiném státu NATO ( příklad nákupu houfnic) a jinde takovou věc nepožadují u mnohem dražšího a sofistikovanějšího systémů (ne-výběr PVO, kde pro svou "levnou" cenu zůstal Spyder).
      Na licenční výrobu asi bude nutné zapomenout, nejde ryze o izraelské výrobky, podíl na výrobě má i USA.
      Použití jiných typů střel by zahrnovalo úpravu C2 a instalaci datalinků jiných typů střel (NASAMS, CAMM, SAMPT, ... cokoliv podobného). Reálnější je použití radarů ELM 2084 od Spdyderu pro jiné PVO systémy.Skrýt celý příspěvek

      • Toomk
        12:39 11.05.2024

        To aspon ukazuje, jak dobre rozhodnuti Metnar od koblih udělal a jaky byl on a jeho tym odbornici.

        To aspon ukazuje, jak dobre rozhodnuti Metnar od koblih udělal a jaky byl on a jeho tym odbornici.

        • flanker.jirka
          13:31 11.05.2024

          Metnar byl až ten poslední v řadě, toto se peklo a upeklo dávno před ním. Odborníky za MO ČR bych nezpochybňoval, problém je opravdu v tom, jak si nastavíte výchozí podmínky. ...Zobrazit celý příspěvek

          Metnar byl až ten poslední v řadě, toto se peklo a upeklo dávno před ním. Odborníky za MO ČR bych nezpochybňoval, problém je opravdu v tom, jak si nastavíte výchozí podmínky. Zapomínat nelze ani na to, že generační výměna PVO systému se připravovala již v době, kdy to nemělo žádnou prioritu a neustále se armádě seškrtával rozpočet. To vše pak má velkou setrvačnost. A zcela jistě nelze opomenout i to, že nákup a jeho termíny MO ČR schvalovalo před invazí rusů na Ukrajinu. Tedy v době, kdy všichni "bezpečnostní analytici" a "experti" mleli pantem o tom, že velká válka v Evropě nehrozí.Skrýt celý příspěvek

          • SYN_
            05:23 12.05.2024

            S tou setrvačností rozhodně souhlasím. Když se to vybíralo bylo riziko nižší, a rozpočet taky. Tam Spyder celkem zapadal... a kdybysme vybrali NASAMS, nebyli bysme na tom nijak ...Zobrazit celý příspěvek

            S tou setrvačností rozhodně souhlasím. Když se to vybíralo bylo riziko nižší, a rozpočet taky. Tam Spyder celkem zapadal... a kdybysme vybrali NASAMS, nebyli bysme na tom nijak drasticky líp. Patriot byl moc drahý, IRIS neověřený a CAMM nehotový :(Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            14:58 12.05.2024

            SYN_ Každý systém má své výhody a nevýhody. NASAMS neextistuje v moc mobilní verzí, dá se hovořit pouze o převozitelném systému. Na druhou stranu možnost použvání střel AIM 120 a ...Zobrazit celý příspěvek

            SYN_
            Každý systém má své výhody a nevýhody. NASAMS neextistuje v moc mobilní verzí, dá se hovořit pouze o převozitelném systému. Na druhou stranu možnost použvání střel AIM 120 a AIM 9X spojuje munici se stíhačkami. Plusem je jeho dnes rozšířenost v NATO a EU.
            Patriot šlo těžko uvažovat, když zde bylo omezení na SHORAD. Ten je o úroveň výše, jak vlastnostmi, tak cenou. Dobrou kombinaci s ostatními systémy lze najít v Polsku. https://www.armadninoviny.cz/c... Skrýt celý příspěvek

          • SYN_
            10:27 15.05.2024

            flanker.jirka: Damned, zapomněl jsem na to že Patriot navíc nespadá do správného "šuplíku" a tím pádem je absolutně vyloučený... Amatér jako já pořád ještě přemýšlí chybným ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker.jirka: Damned, zapomněl jsem na to že Patriot navíc nespadá do správného "šuplíku" a tím pádem je absolutně vyloučený... Amatér jako já pořád ještě přemýšlí chybným stylem, že by eventuelně neměl být problém "přejmenovat" to co jsme vlastně chtěli (když je to stejně naše vlastní rozhodnutí co chceme, nikdo nám to nenařizoval). Přitom u vrtulníků takové "tvůrčí" předefinování toho co vlastně chceme celkem prošlo?

            P.S. dík za ten odkaz, tuším jsem tam také jeden komentář přidal, takže existuje šance že jsem to četl :)Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            18:17 15.05.2024

            SYN_ Koncepci a nekoncepci toho co AČR nakupuje a jak, je zbytečné komentovat. Z valné většiny jde o vytloukání klínů kliínem z důvodu škrtů v rozpočtu podle kterých se každý ...Zobrazit celý příspěvek

            SYN_
            Koncepci a nekoncepci toho co AČR nakupuje a jak, je zbytečné komentovat. Z valné většiny jde o vytloukání klínů kliínem z důvodu škrtů v rozpočtu podle kterých se každý projekt osekával.Skrýt celý příspěvek

        • Kalessin
          16:44 11.05.2024

          Já toho o PVO moc nevím, ale z tohohle kseftu jsem měl pocit, že na něj byl politický tlak z nejvyšších pater. V době, kdy se to peklo mi najednou volal kamarád z IL, že letí do ...Zobrazit celý příspěvek

          Já toho o PVO moc nevím, ale z tohohle kseftu jsem měl pocit, že na něj byl politický tlak z nejvyšších pater.
          V době, kdy se to peklo mi najednou volal kamarád z IL, že letí do Česka na Dny NATO s Izraelskou delegací. S PVO většina těch lidí nemá nic společného, ale tam i zpět je vezl náš vojenský Airbus. Předtím ani potom jsem nic takového nezaznamenal.
          Zdálo se mi, že se v tom hodně angažoval Miloš, ale třeba se pletu.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            09:25 12.05.2024

            Kdyby jenom Miloš a kdyby jenom Spyder, česká politická scéna je plná jedinců majících své sponzory, kamarády, přátele na nejrůznějších ambasádách. Stačí se podívat na výkon paní ...Zobrazit celý příspěvek

            Kdyby jenom Miloš a kdyby jenom Spyder, česká politická scéna je plná jedinců majících své sponzory, kamarády, přátele na nejrůznějších ambasádách.
            Stačí se podívat na výkon paní Černochové v roce 2019. V životě žádné radary neviděla, ale již tehdy byla plně přesvědčena o jedinečnosti izraelské technologie.
            https://www.ceskatelevize.cz/p...
            A o pár let pozdějív roli ministryně:
            https://ct24.ceskatelevize.cz/...
            O tom, že něco nebylo "kosher" svědčilo i to, že inspekce ministerstva obrany žádala prošetření výběru radarů.
            https://www.denik.cz/z_domova/... Skrýt celý příspěvek

          • Kalessin
            11:59 12.05.2024

            flanker: Zase bych to tak neprožíval, určitá míra korupce je v nákupu pro armádu a státní sektor skrytá všude ve světě. Druhý extrém je tažení proti korupci hlava nehlava, které ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker: Zase bych to tak neprožíval, určitá míra korupce je v nákupu pro armádu a státní sektor skrytá všude ve světě.
            Druhý extrém je tažení proti korupci hlava nehlava, které zainteresované činovníky odradí od jakéhokoliv nákupu, protože nikdo nechce dopadnout jako Parkanová.

            Někdo může Stropňu hodnotit jako super ministra, protože na něj nevyplavala žádná špína...taky ale nic nenakoupil.

            Izraelci v obchodě neznají bratra a lobovat dovedou a myslet si, že uspořádáním výletu pro některé z nich a zdůrazňováním dlouhodobě dobrých vzájemných vztahů získáme lepší cenu nebo jiné podmínky, bylo od MNO vcelku naivní. Takhle to nefunguje.

            Jak říkám, na PVO nejsem odborník a SYN má nejspíš pravdu, že nebylo až tak z čeho vybírat. Jestli je SPYDER ok ukážou až zkušenosti. Píšu jen svůj názor na ten nákup jako takový a nikoho z ničeho neobviňuju.

            Btw. myslel jsem, že ten PVO systém dlouhého dosahu, který chrání Evropu je Aegis. Na co by jinak byly jeho pozemní stanice v Polsku a Rumunsku.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            14:04 12.05.2024

            Kalessin Vůbec se nemusíme bavit na bázi nějaké "dojmologie," kličkování v různých druzích omezení pro výběr toho či onoho materiálu pro AČR je MO ČR známé a jde to dohledat zde ve ...Zobrazit celý příspěvek

            Kalessin
            Vůbec se nemusíme bavit na bázi nějaké "dojmologie," kličkování v různých druzích omezení pro výběr toho či onoho materiálu pro AČR je MO ČR známé a jde to dohledat zde ve starších článcích s touto problematikou. Zkuste si najít podrobnosti i o dalších nákupech. Zkuste se sám sebe zeptat, zda je nutné v jednom případě dávat do omezení v podobě možného nákupu pouze již systému zavedených v NATO a jinde to nevadí? Buď chceme kompatibilitu se spojenci, nebo je nám to jedno. V případě houfnic nemohla být předložena nabídka na izraelskou houfnici Atmos, která snese srovnání s ostatními TMG houfnicemi. V případě SHORAD Spyder "zbyl" z důvodu proklamované nízké ceny, která se prakticky vzápětí po rozhodnutí jednat již s pouze s jedním dodavatelem začala navyšovat. Jako přes kopírák to bylo v případě houfnic, kde zbyl pro nejnižší nabízenou cenu Caesar, také tam došlo po rozhodnutí jednat s finalně vybraným dodavatelem k navýšení. Podobně zajímavý vývoj měl výběr UAV, kde se rozhodovalo mezi Heronem a Hermesem, celé to pak šlo do kopru z podobných důvodů, aby z toho nebyla blamáž. Můžete si o tom myslet co chcete, ale k umetání cestiček konkrétním dodovatelům MO ČR nejspíše dochází. Nedávno jsem zde s tomasemkotnourem rozebíral nákup nákladních vozů Scania a Volvo. V případě nákupu bočních překladačů ISO kontejnerů MO ČR dalo do požadavku výkon motoru o pouhých 10 kW vyšší než to co nabízí Tatra. Tak že tímto vyřadili z výběru domácího výrobce, o pouhých 10 kW na požadavek výkonu motorů, to je při výkonech ve stovkách kW minimum.
            Zpět ke Spyderu, rozhodující limit byly finance.
            Zde se uvádělo, že 4 baterie Spyderu přijdou max. na 10 mld Kč včetně DPH
            https://www.armadninoviny.cz/a...
            Pak se začalo navyšovat na 13,7 mld.
            https://ct24.ceskatelevize.cz/...
            Pak jsme se mohli dočíst, že ani 13,7 mld to nebude, ale 15 mld.
            https://www.securitymagazin.cz...
            A to už jsme prakticky na cenách, které tehdy uváděla konkurence.
            Mimochodem, zkuste se podívat kdo všechno v NATO a EU už používá a nebo se rozhodl tehdy konkurenční systémy.
            https://en.wikipedia.org/wiki/...
            https://en.wikipedia.org/wiki/...
            https://en.wikipedia.org/wiki/... Skrýt celý příspěvek

          • Kalessin
            14:39 12.05.2024

            flanker: Vcelku souhlas, ale můj laický pocit je, že to je modus operandi každého MoD na světě nebo minimálně v Evropě. Nemyslím si, že bychom byli nějak výrazně horší. Stát bývá z ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker: Vcelku souhlas, ale můj laický pocit je, že to je modus operandi každého MoD na světě nebo minimálně v Evropě. Nemyslím si, že bychom byli nějak výrazně horší. Stát bývá z principu špatný hospodář a o armádách to platí dvojnásob.
            Stejně rozšířenou praxí je i předražování nákupů pro erár. Vsadil bych se, že už Hanibala stál válečný slon dvojnásobek slona "civilního" (nadsázka). Co s tím chcete dělat? Podat trestní oznámení na neznámého pachatele?

            Mohl bych vám uvést příklady problematických akvizic třeba z Německa nebo Rakouska, ale nejspíš o nich víte také.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            15:06 12.05.2024

            Kalessin Zcela určitě v tom hrají politické vztahy. Do soukromého sektoru orientovaného na efektivitu to moc nepromítnou, ale zde to jde. Někomu vrtulníky, jinému partnerovi ...Zobrazit celý příspěvek

            Kalessin
            Zcela určitě v tom hrají politické vztahy. Do soukromého sektoru orientovaného na efektivitu to moc nepromítnou, ale zde to jde. Někomu vrtulníky, jinému partnerovi přihrát houfnice, jinému radary a PVO, dalšímu nákladní letouny, ... "v rámci dobrých přátelských vztahů"
            U všeho nějaký "podíl" na výrobě a servisu, nejlépe ve firmách sponzorujcích tu správnou politickou stranu. A penízky se rozkutálejí a máte z toho ve výsledku logistický mišmaš závislý na zahraničních a domácích firmách těžíích z outsourcingu. Přesně toto je systém, který funguje pouze v míru, nebo když budete techniku nasazovat do konfliktů nízké intenzity. Ukazuje se to na Ukrajině, kde se některá technika lehce stává neprovozuschopnou z důvodu čekání na servis a opravy. Cena za takový servis je tam pak umocněna časem a ztrátami na životech.Skrýt celý příspěvek

          • Kalessin
            16:34 12.05.2024

            flanker: Není to nic, z čeho bych v noci nespal. Dělo se to vždycky. Podívejte se na stavbu SMS Szent Isztván za R-U nebo na nákup Letovů Š-20 za První republiky (koupily se lepší ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker: Není to nic, z čeho bych v noci nespal. Dělo se to vždycky. Podívejte se na stavbu SMS Szent Isztván za R-U nebo na nákup Letovů Š-20 za První republiky (koupily se lepší Avie BH-21, ale státní Letov musel taky dostat líznout, takže se zbytečně objednaly i problematické S-20) a bylo by naivní si myslet, že to dnes bude jinak.

            K evropským megaprojektům jsem skeptický, ve Skyshield uvěřím, až dosáhne IOC, ale spíš si myslím, že to za mého života nebude, pokud to bude vůbec někdy.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            20:41 12.05.2024

            Kalessin Historii zbrojního průmyslu první republiky neznám, ale docela by to vysvětlovalo tu "tradici." Sky shield bude trvat, co může udělat ČR nyní je maximálně využít vztahy s ...Zobrazit celý příspěvek

            Kalessin
            Historii zbrojního průmyslu první republiky neznám, ale docela by to vysvětlovalo tu "tradici."
            Sky shield bude trvat, co může udělat ČR nyní je maximálně využít vztahy s Izraelem a pořídit alespoň David Sling,Skrýt celý příspěvek

      • SYN_
        05:19 12.05.2024

        Přiznejme ale že ty houfnice jsou (munice) NATO standartizované takže tam použitelnost "do kříže" je citelně vyšší... takže tam takový požadavek dává větší smysl.

        Přiznejme ale že ty houfnice jsou (munice) NATO standartizované takže tam použitelnost "do kříže" je citelně vyšší... takže tam takový požadavek dává větší smysl.

        • flanker.jirka
          09:43 12.05.2024

          Je to přesně naopak, než si myslíte. Zapomínáte na to, že ráže 155 mm se nevyrábí a není používána pouze ve státech NATO, ale napříč celým světem. Jinak by Dánsko nyní nekupovalo ...Zobrazit celý příspěvek

          Je to přesně naopak, než si myslíte. Zapomínáte na to, že ráže 155 mm se nevyrábí a není používána pouze ve státech NATO, ale napříč celým světem. Jinak by Dánsko nyní nekupovalo izraelský Atmos, nebo by kdysi Norsko nemohlo uvažovat o švédské houfnici Archer. Většina houfnic ráže 155 mm dokáže střílet náboje od více výrobců, díky unifikaci ráže. U houfnic jde o jednodušší systém, kde jste schopen munici vyrábět sám doma, nebo čerpat ze skladů ostatních aliančních partnerů, a případně vyjednat i střední opravy této techniky doma. Kupují se v mnohem větších počtech než PVO systémy. A co víc, předem vyřadíte z možností výběru technické novinky, které nemají ještě uživatele, u nás dokonce omezíte i vlastní průmysl schopný postavit funkční houfnici, příkladem je Dita.
          Naopak, PVO systémy z nečlenských států představují při své složitosti, ceně a citlivosti na bezpezčnosti informací a kybernetickou bezpečnost větší potenciální riziko. Munice v podobě střel Derby a Python nejste doma ani v ostatních zemích spojenců schopen vyrobit, zůstanete zcela odkázán na vůli výrobce (Izrael). Munice je mnohem dražší, proto se nyní Evropa probrala a snaží si budovat vlastní kapacity a systém sdílení, kdy se může nakoupit munice do společného skladu ze společných fondů.Skrýt celý příspěvek

    • Matesaax
      19:45 11.05.2024

      By mě zajimalo, zda misto izraelskych raket by na Spyder slo použít Sidewinder ci Amraam... Na bojovych letadlech to možné je.

      By mě zajimalo, zda misto izraelskych raket by na Spyder slo použít Sidewinder ci Amraam... Na bojovych letadlech to možné je.

      • flanker.jirka
        09:49 12.05.2024

        Python a Derby jsou původem letecké střely, jsou uživatelé, kteří je mají i pod F 16. Izrael možná i na F 35. Případná integrace je možná, ale musíte si ji zaplatit. Otázkou je, ...Zobrazit celý příspěvek

        Python a Derby jsou původem letecké střely, jsou uživatelé, kteří je mají i pod F 16. Izrael možná i na F 35. Případná integrace je možná, ale musíte si ji zaplatit. Otázkou je, zda se takový byznys někomu vyplatí, zatím to tak ve světě moc nevypadá. Střely z USA používají všichni uživatelé F 16, F 15, F 35. A AIM 120 a AIM 9X jsou výkonnější než Python a Derby. Jedním z argumentů pro nákup F 35 je schopnost plné spolupráce v rámci aliance a do toho lze zařadit používání shodných typů munice.Skrýt celý příspěvek

  • flanker.jirka
    08:33 11.05.2024

    Některé státy v EU mají stále posunutý čas a tváří se, že ještě není ani 11:45. Mít pro systém s dostřelem až 45 km radiolokátor s "instrumental range" pouze 55 km je málo. Takový ...Zobrazit celý příspěvek

    Některé státy v EU mají stále posunutý čas a tváří se, že ještě není ani 11:45.
    Mít pro systém s dostřelem až 45 km radiolokátor s "instrumental range" pouze 55 km je málo. Takový systém by si zasloužil výkonnější radar, aby se plně využily možnosti střel s ARH. Pak nebude problém systém postavit jako PRO, který může objekty bránit i proti balistickým střelám.Skrýt celý příspěvek

    • darkstyle
      08:39 11.05.2024

      Preto Poľsko integruje tie strely do IBCS.. Takže LTAMDS rozšíri zorné ...Zobrazit celý příspěvek

      Preto Poľsko integruje tie strely do IBCS..
      Takže LTAMDS rozšíri zorné pole

      https://www.defensenews.com/gl... Skrýt celý příspěvek

      • Západňan
        10:07 11.05.2024

        A také budou mít vlastní radary Sajna. Přechodně (než budou dodány radary Sajna) bude systém Narew používat radary Sola, které mají (dle Wikipedie) dosah 60 km. Z videí Dawida ...Zobrazit celý příspěvek

        A také budou mít vlastní radary Sajna. Přechodně (než budou dodány radary Sajna) bude systém Narew používat radary Sola, které mají (dle Wikipedie) dosah 60 km. Z videí Dawida Kamizely jsem vyrozuměl, že radary Sajna by měly být AESA, měly by mít lepší parametry než radary Sola a měly by plně využít schopností střel CAMM-ER.Skrýt celý příspěvek

        • SYN_
          10:39 15.05.2024

          Dokonce si myslím že první CAMM dodané do Polska jsou non-ER varianty, takže s dostřelem 25km... tam potom párování se 60km radarem vypadá zcela přiměřené...

          Dokonce si myslím že první CAMM dodané do Polska jsou non-ER varianty, takže s dostřelem 25km... tam potom párování se 60km radarem vypadá zcela přiměřené...

          • flanker.jirka
            18:18 15.05.2024

            Poláci si k tomu vyrábí své vlastní radary.

            Poláci si k tomu vyrábí své vlastní radary.

      • flanker.jirka
        10:26 11.05.2024

        Výhodou IBCS je, že jde o mix zdrojů o poloze a trajektoriích cílů, tak že se individualita jednoho zdroje/radaru stírá.

        Výhodou IBCS je, že jde o mix zdrojů o poloze a trajektoriích cílů, tak že se individualita jednoho zdroje/radaru stírá.

    • Lukas
      09:37 11.05.2024

      Radar nie musi stać "obok" wyrzutni... To nie dywizjon S-75. To jest istota nowoczesnego C4i - rozproszona sieć radiolokacyjna (detekcja) będzie wysyłać informacje, które ...Zobrazit celý příspěvek

      Radar nie musi stać "obok" wyrzutni...
      To nie dywizjon S-75.
      To jest istota nowoczesnego C4i - rozproszona sieć radiolokacyjna (detekcja) będzie wysyłać informacje, które pobierają rozproszone wyrzutnie.

      BTW mamy potwierdzenie - nasze S-200WE "poszły" na UA.Skrýt celý příspěvek

      • flanker.jirka
        10:13 11.05.2024

        Ano, u těchto systému PVO nemusí být radar přímo u raket, ale zde je vysloveně zmíněn typ se kterým jej chtějí používat. A tento typ je více vhodný pro VSHORAD a C-RAM systém, než ...Zobrazit celý příspěvek

        Ano, u těchto systému PVO nemusí být radar přímo u raket, ale zde je vysloveně zmíněn typ se kterým jej chtějí používat. A tento typ je více vhodný pro VSHORAD a C-RAM systém, než pro systém s dosahem 45 km.Skrýt celý příspěvek

        • Lukas
          10:57 11.05.2024

          Mówimy o systemie obrony przeciwlotniczej. Wisła, Narew, Pilica do "pod systemy" - komponenty... Podobnie z radarami - powiązanie radaru z wyrzutnią jest tylko "umowne". ...Zobrazit celý příspěvek

          Mówimy o systemie obrony przeciwlotniczej.
          Wisła, Narew, Pilica do "pod systemy" - komponenty...
          Podobnie z radarami - powiązanie radaru z wyrzutnią jest tylko "umowne". Faktycznie ugrupowania będą kombinowane.
          Nikt nie ukrywa, że Sajna czy Warta to przyszłość...

          Póki co jest co jest - jest Soła jest Bystra, jest Odra.... Niedługo będzie LTAMD i P-18PL
          Z dnia na dzień nie zbudujesz wszystkiego.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            13:36 11.05.2024

            Vaše projekty zde byly několikrát popisovány. Ve vašem případě budou novější radary pouze modernizací, protože Bystra, Sola a Odra jsou na slušné úrovni. (v době kdy jste stavěli ...Zobrazit celý příspěvek

            Vaše projekty zde byly několikrát popisovány. Ve vašem případě budou novější radary pouze modernizací, protože Bystra, Sola a Odra jsou na slušné úrovni. (v době kdy jste stavěli 3D radary pro VSHORAD AČR pořizovala pouze 2D Revisory, na kterých se do budoucna stavět nedá).Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...