Buggyra o víkendu na okruhu v Portimau pojede čtyřiadvacetihodinovku

Buggyru čeká první vrchol vytrvalostní sezony. V Portimau pojede čtyřiadvacetihodinovku

Tým Buggyra ZM Racing přijíždí do portugalského Portimaa jako lídry třídy GT4 v rámci šampionátu 24H Series. Ale obhájit tuto pozici nebude snadné. Na posádku Aliyyah Koloc, Adam Lacko, David Vršecký posílenou tentokrát o zkušeného Jarka Janiše, totiž o víkendu čeká první letošní čtyřiadvacetihodinovka.

„Vytrvalostní sezona se naplno rozjela. S prvními dvěma závody můžeme být spokojeni, ale to neznamená, že usínáme na vavřínech. Závod na 24 hodin je vždycky velká prověrka fyzických i psychických sil. Uděláme všechno pro to, abychom ve světě endurance, kde jsme stále spíš za nováčky, znovu uspěli,“ uvedl šéf komunikace Buggyry Jan Kalivoda.

Protože čtyřiadvacetihodinovka je ještě náročnější než předchozí dva podniky 24H Series, budou se v Mercedesu-AMG GT4 střídat čtyři piloti. Tím čtvrtým bude dvojnásobný účastník čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans Jarek Janiš „Jsem rád, že jsem dostal šanci se zase svézt v závodním autě. Vytrvalostní závod je pokaždé velký zážitek a zároveň výzva. Vedle boje na trati se budu snažit pomoci svými zkušenostmi i v boxech třeba při volbě strategie,“ řekl renomovaný závodní inženýr Janiš.

 

Do Portimaa se šampionát 24h Series vrací po roční pauze, ale pro Buggyru to je další nový okruh. „Portimao je krásná trať. Má převýšení, zajímavé zatáčky, kde občas nevidíte do výjezdu. Nikdy se na ní nenudíte. Okruh jsem si najel na simulátoru, takže jsem připraven. Ale samozřejmě nejdůležitější bude rychle chytit závodní rytmus při trénincích,“ míní Adam Lacko.

Teprve 19letá Aliyyah Koloc pokračuje v náročné sezoně, v níž kombinuje soutěže dálkové rally s neméně náročnými podniky endurance na okruzích. „Střídání různých aut i disciplín mě baví. Ale důležitá je pro mě i suchá příprava ve fitness a na simulátoru. Nechci nic podcenit, na každý závod se připravuji na 100 %,“ slibuje Aliyyah.

David Vršecký připomněl, že i když je převýšení okruhu v Portimau poloviční proti Brnu, jde stále o pořádnou jízdu nahoru a dolů. „Co jsem měl možnost poznat na simulátoru, je to jako horská dráha. Stačí se podívat ze startovní čáry na ten sešup do první zatáčky.

V ní měli problém i piloti formule 1. Jsem zvědavý na start, jak se tam poskládá celé závodní pole,“ přemítal David, který bude také v Portugalsku plnit zároveň roli mentora Aliyyah Koloc.

Čtyřiadvacetihodinovka v Portimau se pojede vcelku od 12 hodin v sobotu do 12 hodin v neděli místního času.

Program 24H Portimao 2024:

Pátek 10. května:
13:30 Volný trénink
17:00 Začátek třídílné kvalifikace
20:30 Noční trénink
Sobota 11. května:
12:00 Start závodu
Neděle 12. května:
12:00 Cíl závodu
Live timing viz ZDE.

PR

Buggyra