V Zoo Brno se rozmnožila kriticky ohrožená rybka duhovka

foto V Zoo Brno se poprvé rozmnožila kriticky ohrožená rybka duhovka, která nemá české druhové jméno. Obývá pouze malou část ostrova Nová Guinea a brněnská zoo ji chová jako jediná zahrada v Evropě. 

Brno - V Zoo Brno se poprvé rozmnožila kriticky ohrožená rybka duhovka, která nemá české druhové jméno. Obývá pouze malou část ostrova Nová Guinea a brněnská zoo ji chová jako jediná zahrada v Evropě. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zařízení Věra Müllerová.

Fotogalerie

Ryba se řadí mezi druhy kriticky ohrožené vyhynutím, a to kvůli důlní a těžební činnosti. "Je možné, že druh v přírodě vyhyne, tak jak se to stalo už několika druhům ryb nejen na tomto ostrově. Chov v lidské péči je proto mimořádně cenný a důležitý, protože může v budoucnu sloužit jako jediná archa druhu," uvedl kurátor plazů a ryb Petr Šrámek.

V Zoo Brno se duhovku podařilo rozmnožit poprvé. Potěr odchovávají ve speciálních akváriích v zázemí. Malé rybky aktuálně měří zhruba centimetr. "Mláďata rostou relativně pomalu, jedná se tak o dlouhodobou, náročnou a piplavou práci dochovat jedince do dospělosti. Máme ale zkušené chovatele a věřím, že to zvládneme," uvedl Šrámek.

Duhovky jsou ryby austro-papuánské oblasti, často velmi výrazně zbarvené. Existuje u nich pohlavní dvojtvárnost, samci jsou větší a barevnější, obzvlášť v období tření. Vědci stále popisují nové druhy. Mnoho jich má omezené areály rozšíření a je pravděpodobné, že některé druhy vyhynuly ještě před tím, než je lidé objevili.

Brněnská zoologická zahrada loni oslavila 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová kolem 2200 zvířat 400 druhů.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď