Masožravci, pozor! Rillettes ukradne srdce každému, kdo ochutná

Shutterstock
|
10. 05. 2024
|
Miluješ maso, ale nechceš pořád točit tři způsoby, kterými ho servíruješ? Připrav si příště rillettes, francouzskou pochoutku, po které za chvíli nebude ani památky.

Jednou ze specialit vyhlášené francouzské gastronomie je masová pomazánka, která údajně poprvé spatřila světlo světa už v roce 1480 v oblasti Touraine. Ve svém díle se o ní dokonce zmiňuje i (nejen) spisovatel Francois Rabelais a o tři staletí později i Honoré de Balzac. Oblíbená je dodneška a to už něco znamená.

Co je rillettes?

Rillettes se zpravidla připravuje z vepřového bůčku, ale jako výchozí surovinu můžeš použít jakékoli tučné maso – zkus třeba kachnu, husu nebo lososa! Pamatuj ale, že klasika je jen jedna… Vepřové rillettes je prověřené a fenomenální.

Pokud si pro tyto účely vybereš libové maso, budeš k němu stejně muset přidat sádlo (případně víno, pivo nebo vodu), jinak by ses dočkala hmoty, která nebude rillettes připomínat ani vzdáleně.

Příprava téhle dobroty vyžaduje poctivé ingredience, svědomitý přístup a taky dost času – maso na pomazánku se totiž peče (podle druhu) až 8 hodin, dokud se nerozpadá. Není to tedy tak úplně „zadarmo“, ale výsledek je famózní a za tu trpělivost opravdu stojí.

shutterstock_1628257864.jpg

Rillettes si zákonitě zamiluje každý masožravec.
Shutterstock
Tuhle delikatesu můžeš připravit z lososa, husy, kachny i dalších druhů masa. Vepřové je ale klasika.

Rillettes – recept na nezapomenutelnou baštu

A teď už k přípravě surovin i celého pokrmu. Dobu pečení ani kvalitu surovin nepodceň!

Co potřebuješ: maso podle výběru, koření (sůl a pepř)

S kořením je to ještě trošku složitější. V původním receptu je totiž sůl a pepř, vyplatí se ale přidat i další druhy. Jejich výběr je ale třeba přizpůsobit masu. K vepřovému se hodí tymián, kmín a rozmarýn, ke kachnímu badyán a skořice, k lososu šalvěj nebo kopr, ke zvěřině česnek a jalovec.

Jak na to?

  • Maso si nakrájej na kostky s hranou dlouhou 2–3 cm.
  • Pak k němu přidej koření, dej ho do pekáče a přiklop.
  • Nech ho po dobu 3–8 hodin péct na 140–160 °C.
  • Maso se musí ve finále úplně rozpadat. Tak poznáš, že je hotovo.
  • Hotové rillettes naporcuj do skleniček. Můžeš ho přelít vypečeným tukem, ten se usadí nahoře a maso pod ním zůstane zakonzervované. V lednici vydrží i několik týdnů.

Náš tip: Do každé skleničky přidej k masu vrstvu brusinek nebo švestek, případně do něj vmíchej sekané vlašské oříšky nebo mandle. Vytvoří vynikající kombinaci!

Hotovou masovou pomazánku servíruj s oblíbeným čerstvým pečivem, s topinkou nebo krekry. Dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Rillettes
  • foiegood.com/blog-en/do-you-know-what-rillettes-are/
  • apetitonline.cz/jak-na/rillettes-bezkonkurencni-masova-pomazanka-kterou-za-vas-pripravi-vase-trouba
Související články