Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER NOVÉHO ŠPIONÁŽNÍHO THRILLERU JIŘÍHO MÁDLA VLNY? NAJDETE HO TADY.

Povaha lásky: Do kin vstupuje moderní romance oceňované režisérky

Herečka, scénáristka a režisérka Monia Chokri vstupuje do českých kin se svým třetím celovečerním počinem. Kanadsko-francouzský snímek Povaha lásky se přitom poprvé představil už na loňském ročníku filmového festivalu v Cannes, odkud si přivezl velmi spokojené reakce.

Cannes má Monii Chokri rádo. Rodačka z Quebecu, do té doby známá převážně jako herečka z filmů Xaviera Dolana, tu obdržela už cenu za svůj krátkometrážní debut Naprosto úžasná z roku 2013.

Uplynulo pár let a kanadská tvůrkyně má na kontě už tři celovečerní filmy, jejichž společným jmenovatelem je provokativní pohled na současné romantické a sexuální vztahy. I její novinka byla vloni v Cannes nominovaná na dvě ceny, byť nakonec žádnou neproměnila. Zato si však odvezla cenu za nejlepší zahraniční film na francouzských Césarech.

Monia Chokri

Život vzhůru nohama

Hlavní roli si v Povaze lásky, kterou u nás první diváci mohli vidět už vloni na Festivalu francouzského filmu a v Karlových Varech, střihla herečka Magalie Lépine-Blondeau. Ta září jako Sophie, profesorka filozofie, která prožívá poklidný manželský život s rovněž akademicky založeným Xavierem (Francis-William Rhéaume). Nejspíš by ji ani nenapadlo, že jí ve vztahu něco schází, dokud se neseznámí s truhlářem Sylvainem (Pierre-Yves Cardinal), a objeví v sobě dlouho uhaslou vášeň, pro kterou je ochotna obrátit svůj život vzhůru nohama.

Povaha lásky (foto: Artcam)

Jiná romantická komedie

Sice se říká, že protiklady se přitahují, ale stačí to? O tom vypráví příběh lásky z opačných konců nejen politického spektra, rozhodně ale nečekejte klasický rom-com.

Přesto Povaha lásky vyniká obsazením, precizním komediálním timingem a zmíněným režisérčiným talentem pro neotřelý přístup k tématům, jako je nevěra nebo krize středního věku. Kritici film přirovnávají k dílům Woodyho Allena. Chokri sama pak uvedla, že do tohoto snímku chtěla vložit co největší něhu a autentičnost, a že právě to chce předat i divákům. Zda se to povedlo, se v českých kinech sami můžeme přesvědčit od 9. května.

-red-
foto/video: Artcam © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast