Jste pořádný pejskař?

Zatímco někteří z nás koňům, psům či kočkám propadli už na základce, jiní si začali urovnávat své myšlenky a informace o psech, až když přišlo na výběr čtyřnohého mazlíka, který se měl stát členem rodiny.

Znáte psí plemena a kolik jich běhá po světě? Tyto a další otázky vás čekají v následujícím testu. Až jej dokončíte a dozvíte se své skóre, přečtěte si něco víc o správných odpovědích.

Jste opravdu pořádný pejskař, který svému mazlíčkovi rozumí?

Víte toho hodně o psech nebo vládnete skvělou intuicí a svému pejskovi prostě rozumíte? Obé je určitě přínosné. Připravili jsme pro vás 10 otázek týkajících se nejen psích plemen, ale také psů obecně. Zvládnete na ně odpovědět?

Vyznáte se v psích rasách a jejich zaměření?

Který pes je proslavený kudrnatou srstí jistě víte! Pudlíci jsou plemeno známé a každý ví, že hlavním znakem jsou umě střižené kudrny. Původně byli ale pudli vyšlechtěni jako vodní retrívři, dnes jsou ceněni pro svou inteligenci.

Také každé malé dítě ví, že čau-čau je plemeno známé svým výrazným modročerným jazykem, který je mezi psími plemeny jedinečný. Čau-čau pochází z Číny a je známý svým odměřeným chováním a lví hřívou.

Shih-tzu je známé svou dlouhou, splývavou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči, aby se nezacuchala. Navzdory své exkluzivní jemné a dlouhé srsti jsou to psi malí a rozkošní, známí svou láskyplnou povahou, kteří se půjdou s radostí vyválet i do něčeho nevoňavého, stejně jako kterýkoli jiný pes.

Nejmenším plemenem na světě jsou sice čivavy, ale také jorkširští teriéři jsou svými maličkými figurami proslavení. Pokud jste se spletli, nic si z toho nedělejte. I odborníci na toto téma se rádi přou o prvenstvích, a tak se často můžete setkat s názorem, že právě jorkšíři jsou těmi nejmenšími.

Nicméně čivava Miracle Milly je držitelem titulu nejmenšího pejska na světě. Navzdory své drobné velikosti mají tito temperamentní psi nepřehlédnutelné a nepřeslechnutelné charizma a někdy až explozivní osobnost. Nicméně jsou také věrnými společníky.

Podobné je to také s honáky tělem i duší. Border kolie jsou proslulé svými pasteveckými schopnostmi a jsou vynikají v úkolech, které vyžadují inteligenci, obratnost a poslušnost. Původně byly šlechtěny a cvičeny pro pasení ovcí v pohraničních oblastech Anglie a Skotska, dnes jsou oblíbené také v různých psích sportech a soutěžích.

Robustní plavec, který nezklame ani při práci ve vodě, je novofundlanďan. Je to pes proslulý svými schopnostmi zachraňovat z vody, ale také pomáhat rybářům se sítěmi. Není divu. Newfoundland i Labrador jsou provincie v Kanadě, kde se lidé po staletí živili rybolovem.

Tito silní a mohutní psi mají silné nohy s kožními přepážkami podobnými blanám v meziprstí. Navíc s hustou, voděodolnou srstí odolávají i nízkým severským teplotám lépe než jejich příbuzní labradoři, kteří však mají kožich výrazně kratší.

Československý vlčák je relativně nové plemeno, které bylo vyšlechtěno křížením německých ovčáků s karpatskými vlky se záměrem vytvořit novou psí rasu vhodnou pro vojenskou a policejní práci. Zní to sice jako nápad z nějakého temného románu, ale jde o fakt a československou pýchu mezi šlechtiteli.

Nejstarší pes, psí plemena a co psům nedávat

Čokoláda, hrozny a cibule patří mezi potraviny, které jsou pro psy toxické a mohou způsobit psům vážné zdravotní problémy, včetně selhání ledvin a otravy. I když nemusí být poškození na první pohled patrné, tyto potraviny psům jednoznačně škodí.

Na světě je uznáváno více než 500 plemen psů, z nichž každé má své jedinečné vlastnosti a rysy, od velikosti a temperamentu až po typ srsti a barvu srsti. Všichni tito psi pocházejí původně z vlka až na výjimky jako je například pes dingo.

Patrně nejstarším psem světa je stále fenka australského honáckého psa se jménem Bluey. Bluey se dožila 29 let a její rekord nedávno atakoval pejsek Bobi, který se měl dožít dokonce 31 let. Nebylo však možné věrohodně doložit Bobiho narození,a tak je podle Guinnessových rekordů oficiálně stále držitelkou prvenství v psí dlouhověkosti Bluey.

Související články

Zdroje: prozeny.cz, abc.net.au